Bağlıkaya: “Avrupa Pazarı Hareketlenmezse Hedefimize Ulaşamayız”
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, TÜRSAB TV’de yayınlanan ‘Gazeteciler Soruyor’ programına konuk oldu. Hürriyet Gazetesi’nden Burak Coşan, Sabah Gazetesi’nden Betül Alakent ve Turizm Güncel’den Savaş Daş’ın sektöre dair sorularını yanıtladı.
“Avrupa Pazarı Hareketlenmezse Hedefimize Ulaşamayız”
Bağlıkaya, 2019 turizm hedeflerini değerlendirdi. Yılın ilk 3 ayına ait verilerin yeni bir rekor kırılacağını işaret ettiğini söyledi. Ancak 50 milyon turist hedefini gerçekleştirmek için Avrupa pazarında yükselişin devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Bağlıkaya; “Dünyada yaşanan bir sıkıntı, tatil seyahatlerini etkiliyor. Türkiye, yine bir rekor kıracak ama istediğimiz 50 milyon turistle ilgili tereddüt var. Avrupa rezervasyonlarında ciddi yavaşlama görülüyor. Avrupa’dan gelen turist sayısı 2015 yılını yakalarsa 50 milyon turist hedefine ulaşmak kolaylaşacaktır. Şu ana kadar edindiğimiz izlenim Avrupa pazarı hareketlenmediği takdirde 44 – 45 milyon ile yılı kapatacağımız yönünde” ifadelerine yer verdi.
“Kültür Turlarına Talep 3 Kat Arttı”
TÜRSAB Başkanı’na dövizdeki yükselişle birlikte artan otel fiyatları da soruldu. Bağlıkaya, turist sayısında ve döviz kurlarında yaşanan artışın iç piyasaya yansıdığını belirtti. Bu süreçte kültür turlarına olan talep 3 kat arttı, dedi. TÜRSAB Başkanı, daha uygun fiyatlara tatil yapmak isteyenlere ülkemizdeki, yabancıların yoğun talep göstermediği destinasyonları tercih etmeleri yönünde tavsiye verdi.
“Yeni Yasanın Meclise Gelmesini Bekliyoruz”
Programın ana gündem maddelerinden biri; yenilenmesi beklenen seyahat acenteleri yasasıydı. Bağlıkaya, yeni yasa çalışmalarının geçen ocak ayında bittiğini dile getirdi. “Yasaya mutabakatımız olmadan koyulan ‘Otellerin transfer yapmasıyla ilgili’ ciddi itirazlarımız mevcut. Bakanımız o konuda ısrarlı. Biz taleplerimizi bildirdik. Meslek örgütü olarak itirazımızı yaptık. Biz, otelcilerin seyahat acenteciliği faaliyeti yapmasını uygun görmüyoruz. Son söz tabi ki Bakanlığımızın” ifadelerini kullandı.
Yasayla ilgili Bakanlık ile ilişkilerde bir sıkıntı olup olmadığı sorusuna, Bağlıkaya;
“İletişim, irtibat ve diyalog, işimizin yüzde 90’ını oluşturuyor. Turizmde başarının anahtarı, kapsamlı iletişimdir. Dikey, yatay, dışlayıcı değil kapsayıcı, eş zamanlı, çok alanlı, hem sektör içinde hem sektörler arasında uyum şarttır. Bunu Bakanımız Mehmet Ersoy’un yönetmesi beklenir. Biz, iletişim kanallarını sürekli açık tutmaya önem veriyoruz. Sonuç almaya çaba sarf ediyoruz. Bilindiği gibi itirazımız olan maddeler var. Düzeltene kadar anlatmaya devam edeceğiz” dedi.
Bağlıkaya, yeni yasa çalışmasının Bakanımızın beyanatlarına göre bayramdan sonra Meclis’te gündeme gelmesini beklediklerini söyledi.
“Faaliyetlerimiz TÜRSAB Seçimine Endeksli Değil”
“Yeni yasanın çıkmaması TÜRSAB seçimlerini etkiler mi?” sorusuna ise;
“Faaliyetlerimiz seçime endeksli değil. Seçiliriz seçilmeyiz, o şekilde bakmıyoruz. Biz üyelerimize söz verdiğimiz şekilde yasa önerimizi Bakanlığımıza verdik. Seyahat Acenteleri Birliği yapabileceğini yaptı, biz yasa çıkaramayız. Bu konuda Bakanımızın da benim de verdiğimiz sözler var. Son karar Bakanımızın. Yasanın çıkması ile ilgili sıkıntı olacağını düşünmüyorum” dedi.
“15 Ayda 41 Bin Denetim Yapıldı”
Gazeteciler, “TÜRSAB Belgesi ile Uber faaliyeti yapılıyor mu?” sorusuna;
“Birlik olarak TÜRSAB belgesi ile taksicilik faaliyeti yapılmasına karşıyız” dedi. Bağlıkaya, 2018 yılından bugüne bu tür faaliyetlerle ilgili TÜRSAB tarafından 41 bin denetim yapıldığını belirtti. “Biz elimizden gelen mücadeleyi yapıyoruz. Sıfırlandı mı? Hayır” dedi. Bağlıkaya, yasa çıktığı zaman ceza miktarları ve yaptırım gücünün artacağını, kaçak faaliyetlerle daha etkin mücadele edilebileceğini, söyledi.
“Booking Sorunu Yakında Çözülebilir”
Bağlıkaya, Booking davası ile ilgili son gelişmeler hakkında da bilgi verdi. Kısa sürede sorunun çözüleceğine inandığını söyledi. “Ülkemizdeki yasal zorunlulukları yerine getirerek sisteme dahil olmaları gerekiyor. İletişim halindeyiz. Sorunun nasıl çözülmesi gerektiği ile ilgili kendilerine tavsiyeler veriyoruz. Bizimle de Bakanlığımızla da irtibattalar. Booking, mahkeme süreçleri dışında da bu işin peşinde. Türkiye’de bu işi yapmak istiyorlar. Dolayısıyla çözüm bulunacağını ve sisteme çok yakında gireceklerini düşünüyorum” açıklamalarına yer verdi.