We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler TAV Başkanı: “Başarınız Rol Model Olmalı”

TAV Başkanı: “Başarınız Rol Model Olmalı”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

TAV Başkanı: “Başarınız Rol Model Olmalı”

TAV Başkanı Dr. Sani Şener Akdeniz Üniversitesinde öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

tav-3

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Aynur Kazaz’ın moderatörlüğünde İletişim Fakültesi Konferans Salonunda, “Küreselleşme Yolunda Türk Firmaları” konulu toplantı düzenlendi. TAV Havalimanları Holding A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Dr.M. Sani Şener,  akademisyen, iş dünyası ile öğrencilerin katıldığı toplantıda, günümüz iş yaşamından ve uluslararası boyuttaki firmaların çalışmalarından örnekler verdi.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ayhan Topuz’un açış konuşması sonrası, toplantının moderatörlüğünü yapan,  Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Aynur Kazaz, Dr. M.Sadi Şener’in eğitim ve iş yaşamı ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Şener, kendisi, iş yaşamı ve şirketinin çalışma yöntemleri ile uluslararası platformlarda nasıl yer aldıklarını anlattı. Hayata geçirdikleri bazı çalışmalardan çarpıcı örnekler verdi.

tav -6

Dr. Şener konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Üniversite eğitimi için süre olarak dört yıl yeterli değil,  lisans düzeyinde bitirdiğiniz okul ve üniversitenin adı da önemli değil. Önemli olan sizin kendinizi geleceğe bilinçli bir şekilde hazırlanmanız olmalıdır. 1760 yılında James Watt buhar gücünü keşfetti, elektrik ve çeliğin devreye girmesi için yüz yıl geçmesi gerekti, 1860 yılına gelindi. 1969 yılında internet icat edildi. Yaygınlaşması için 20 yıl geçti. Digitilizasyon her gün yenileniyor. Çok süratli bir çağı yaşıyoruz. Bilimin raf ömrü çok kısadır. Günümüzde sürekli bir gelişim ve değişim yaşanıyor. Teknoloji sürekli bir gelişim ve değişim içerisinde. 2020 yılında, bugünkü mesleklerin yüzde 20’si olmayacak.

Sizin başarınız, birisinin başarısına rol model olmuyorsa, bu başarı “başarı” değildir! Yaptığınız işlerin, yaptığınız çalışmaların topluma mal olması gerekir. Dün Antalya’da Nöroşirürji Kongresinde ülkemizin değerli akademisyenleri ve uzmanları ile beraberdim. Onlara, ” siz hardware, biz ise software ile uğraşıyoruz”, dedim. Bizim grubumuzda farklı ülkelerde, 55.000 kişi çalışıyor. Biz lisans mezunlarını işe alırken, onların iyi birer insan olmasına bakıyoruz. Onları “Management Trainee” olarak değerlendiriyoruz. Herkesin farklı becerileri var, bunları değerlendirerek onlara işler ve görevler veriyoruz. Yetişmelerini sağlayacak olanakları sağlıyor, sunuyor, onların çalışmalarını gözlemliyoruz”.

tav -2

Uçak Trafiğini İki Misline Çıkardık

“İnovasyon” çok önemli. Aynı şirket bünyesinde görev yapan çalışanlar arasında toplantılar yapmak, birimler arası bilgi-alışverişinde bulunmak, ya da bazı sorunlar için farklı grupların bir araya gelip, birlikte çözümler bulması gerekir. Biz bunun örneklerini kendi bünyemizde ve çevremizde de gördük. Başka deneyimlerden esinlenerek, ayrı kurumları, ayrı uzmanlık dallarını, kısacası farklı bilgi ve deneyime sahip olanları, bir araya getirerek, çözümler bulduk. Örneğin, Atatürk Havalimanında iki pist vardı. Hakim rüzgâr ve uçakların kuyruk rüzgârı almalarına göre Havalimanına günde 650 iniş-kalkış yapılabiliyordu. İstanbul’da poyraz ve lodos durumuna göre, bu hava trafiğini güvenli yönetebilmek için, uçakların iniş ve kalkışları sırasında güvenli bir mesafe bırakılması zorunluluğu da dikkate alındı. Bu miktarı nasıl arttırabiliriz, diye düşündük. THY Pilotları ile Kule Görevlilerini bir araya getirdik, karşılıklı olarak konuştular. Sonuç olarak, bir yasa değişikliğine karar verildi. Uluslararası havalimanlarındaki standartlar dikkate alınarak çıkarılan yeni düzenleme ile uçak trafiğini iki misline çıkardık”.

tav-4

Üniversitedeki Hocalarınız sizlere dört yılda öğrenme platformu veriyor. Yaşamın öğrencisi olmak ise en zor iş. Ömür boyu çalışmak ve öğrenmek gerekiyor. “Proje Yönetimi” çok önemli bir görevdir. İşi belli bir süre içerisinde, gereklerine göre, kaliteli ve bütçesi içerisinde bitirmek durumundasınız. Atatürk Havalimanı inşaatını 22 ayda bitirmiştik. Bu şekilde yaptığımız işler, bizim uluslararası alanda tanınmamızı sağladı. Atatürk Havalimanını bıraktık ama 34 milyon yolcu/yıl kapasitesine sahip olan Antalya Havalimanın işletmesini aldık”.

Dr.Şener, söyleşisine devam ederken özellikle Kriz ve Risk Yönetimi üzerinde de durdu.

“Kriz Yönetimi ile Risk Yönetimi aynı şey değildir. Risk Yönetimi, koruyucu kurumsallıktır. Oysa Kriz Yönetimi durumsallıkla ilgilidir. Bilgi, deneyim ve süratli karar alınmasını, iş ve işlemlerin kısa zamanda yapılmasını öngörür. Sorun veya sorunlar kısa sürede deneyimli kişi ve ekipler tarafından yönetilip, ortadan kaldırılır. Krizde tüm ekip olarak sahada olacaksın! Olumsuz durumu, en kısa sürede eski olağan şekline getireceksin”.

Strateji konusunda da gençlere, “Hedeflerini koy. Ancak hayallerinizi yorganınıza göre uzatın, doğru koltuklara doğru insanları oturtacaksınız”, dedi. “Bugün şirket olarak, 78 Havalimanında ayak izimiz var, 38 ülkeden çalışanlarımız ile birlikteyiz! Yüreğiniz şarkı söylerse, hayat sizi bir gün dansa kaldırır.”  diyerek söyleşisini bitirdi. /Avni Aker

 

tav-5

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.