We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Bugüne Kadarki En Kötü “Nevruz”

Bugüne Kadarki En Kötü “Nevruz”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Bugüne Kadarki En Kötü “Nevruz”

21 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kutlanan Nevruz Bayram’ında her yıl Türkiye’ye gelen İranlı turistlerin en popüler destinasyonu Antalya. Ancak bu yıl İran’daki ekonomik durum ve uçak sorunları turizmcilerin  Nevruz’da yüzünü güldürmedi.  Hatta Antalya’nın farklı bölgelerinden yaptığımız röportajlarda yöneticiler, “ Bugüne kadar ki en kötü Nevruz” ifadesini kullandılar.

Gm Dergi-Özel Haber-Sabriye Çay

Geçen seneye göre satışlarımızda 3’te bir oranında azalma var

 

nevruz

Miracle Resort Hotel Genel Koordinatörü Ahmet İllez (Lara)

Üzülerek söylüyorum ki geçen seneye göre nevruz satışlarında artış yok, hatta düşüşler var. Pazar çeşitliliğimiz de hiçbir sıkıntı yok. Nevruz döneminde ağırlıklı olarak İran pazarına yönelmiş olan bölgedeki bütün oteller belki çok ucuza satanlar yüksek doluluğa ulaşmıştır. Ama fiyatta ilkeli olanlar yani fiyat kırmayanlar geçen seneki dolulukları bu sene yakalayamayacaklar. Sebebi ise; İran pazarındaki talep düşüklüğüdür. Tur operatörlere bunu doğruluyor. Yaptığımız görüşmelere istinaden, ekonomik nedenlere bağlıyorlar. Otel olarak geçen yıl Nevruz döneminde 300 oda satmıştık. Bu yıl 100 oda satışı yaptık. Yani satışlarımızda 3’te bir azalma yaşadık. Gelecek senelerde de durum böyle olacak ve biz de seneye bu dönemler için tedbirimizi alacak ve bu  dönemleri Avrupalı turistlere pazarlayacağız.

 En Kötü Nevruz Dönemi

TUI Sensimar Belek & Sherwood Dreams Resort  Genel Müdürü Hakan Arslanoğlu ( Boğazkent)

Bütün tesisler olarak Nevruz’u 4-5 sene önce çok ciddi bir şekilde yüksek doluluklarla yaşadık. Yani rus pazarının ilk yıllarında olduğu gibi abartı rakamlarla bir Nevruz dönemi yaşadık. Şuan  var olan rakamların üstünde fiyatlarla, konserlerle ve eğlencelerle çok güzel Nevruzlar yaşadık. Ama daha sonra firmalardan, uçaklardan ya da İran’ın ekonomisi ve turizme bakışı ile alakalı düşüşler yaşandı. Bu yıl ise Nevruz’da beklenen doluluk sağlanamayacak. Bugüne kadar gördüğüm en kötü Nevruz. Çünkü fiyatları çok aşağılara çeken tesisler oldu. Fakat birçok tesis, fiyatlarını çok aşağılara çekmedi. Nevruz sadece tesisleri değil, esnafı da etkiliyor. Alışveriş merkezlerinde mağazalarda da canlılık olarak yansıyordu. Bu yıl geçen sene yaklaşık 300 bin İranlı Nevruz’da gelmişti. Bu yıl o rakamları göremeyiz. Geçen sene benim otelimde Nevruz Bayramı için İranlı oda sayım 100’dü. Bu yıl sadece 10 odam var.

Fiyatlar Aşağı Çekildi

Murat Yılmaz Zeren Spice Hotel & Spa Genel Müdürü ( Belek)

Geçen seneye göre en belirgin farklılıklar İran’da ekonomik sorunların devam etmesi ve en önemlisi ekonomik krizden etkilenmeyen az orandaki kitleye talebin daraldığı bu ortamda önceden düşük fiyatlar verilmesidir. Hali hazırda pazarın daraldığı bu ortamda kişi başı gelirlerinde düşük olmasına sebebiyet vermiş ve pastadan pay alanlar dahi makul fayda sağlayamamıştır.

Nevruz Her Bölgede Kötü

Karmir Resort Genel Müdürü- Yusuf Çelik ( Kemer)

Bu sene Nevruz dönemi tüm bölge için kötü durumda.   Biz de her yıl yüzde 50 oranında giden İran pazarı bu yıl yüzde 10  seviyelerinde seyrediyor. Açıkçası mart ayının başlarında daha fazla İranlı turisti ağırladık. Genel olarak Kemer bölgesinde de durum aynı, açık olan tüm tesislerde doluluklar çok düşük. Bunun sebeplerine gelince; en başta  ekonomik durum göze çarpıyor. İran parası Tümen’in dolar karşısında aşırı değer kaybetmesi (1 Usd yaklaşık 17-18 bin Tümen) otel paket fiyatlarının çok yüksek çıkmasına yol açıyor. Diğer bir konu uçaklara yakıtla ilgili sorun yaşıyorlar, ancak büyük kapasiteli uçaklar uçabiliyor Türkiye’ye. Önemli bir nokta ise bazı tesisler İran’ın popüler şarkıcıları ile birlikte konser dahil paketler hazırladılar. Bu durum daha cazip geldi, o tesisler dolulukta sorun yaşamıyorlar.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.