İSTANBUL KONGRELER ŞEHRİ OLACAK
‘İstanbul’un Kongre Elçisiyim’’ Programı ile İstanbul, kongreler şehri olacak.
İstanbul’u dünya kongrelerinde yükselmesi için İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) öncülüğünde seferberlik başlattı.
Programın adı ;”İstanbul’un Kongre Elçisiyim”. İTO ve ICVB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şekib Avdagiç ev sahipliğinde İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı. Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Derneği Avrupa Direktörü Elif Balcı Fisunoğlu, turizm sektörü temsilcileri, birlik başkanları ve akademisyenlerin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İTO ve ICVB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şekib Avdagiç yaptığı konuşmada, “İstanbul’u İstanbul yapan, bu şehre duyulan aşktır. Eğer İstanbul, 8500 yıldır imparatorlukların, medeniyetlerin, kültürlerin ve ticaretin başkenti olmayı başarmışsa, bunda ona duyulan sevginin büyük payı vardır ” dedi.
İSTANBUL DÜNYA ŞEHİRLERİ ARASINDA ÇOK ÖNEMLİ BAŞARILAR KAZANDI
Avdagiç, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu olarak İstanbul’u dünyanın odak merkezi haline getirmenin gayreti içinde olduklarını vurguladı. “Memnuniyetle ifade edeyim ki 1997 yılında yola çıkan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, bu uğurda büyük mesafeler kat etti. Bir kongre ve toplantı merkezi olarak İstanbul’u dünyanın sayılı şehirleri arasına sokmada önemli başarılar kazandı. Kongre turizminde büyük amaçlara ulaşmamız, bu ülküyü millî bir vazife haline getirmemizle mümkündür. Bunun bilincinde olduğumuz için 2007 yılında “İstanbul’un Kongre Elçisiyim” programını başlattık. Böylece İstanbul’u dünyanın bir numaralı kongre ve toplantı merkezi yapma hedefini, şehrimizin ve ülkemizin tüm önde gelenlerinin fahrî ama aslî görevleri olarak kabul etmelerini sağlamaya çalıştık. Şimdi bu programın üçüncüsünü düzenliyoruz” diye konuştu.
Şekib Avdagiç, ICVB’de görev alan birçok kurumun temsilcisinin aşkla görev yaparak, yüzlerce uluslararası kongre ve toplantının İstanbul’da gerçekleşmesini sağladığını belirterek şunları söyledi:
“Tüm paydaşlarımızın özverili çabaları ve çalışmalarıyla İstanbul’un tarihsel görkemine, güzelliğine yakışan bir kongre turizmi merkezi olması için önemli mesafeler kat ettik. Bu gayretlerin neticesi olarak, İstanbul, bugün Barselona, Viyana, Paris, Londra, Roma, Berlin gibi büyük kongre şehirleri ile rekabet eden, dünyanın en çok kongre düzenlenen ilk 10 şehri arasına girmiştir. Son birkaç yıl içinde yaşanan gelişmeler ve son dönemde maruz kaldığımız olaylarla Türkiye, adeta bir kıskaca alınma süreci yaşamıştır. Bu da kongre turizmi endüstrisi üzerinde haksız bir algı oluşmasına neden olmuştur. Bu olumsuz algıyı ve manipülasyonu ortadan kaldırmak için kamu ve özel sektör paydaşlarımızla ciddi adımlar attık. Ne var ki, sizlerin de bildiğiniz gibi diğer turizm segmentlerinden farklı olarak kongre turizmi, uzun vadeli planlamalar gerektirmektedir. Dolayısıyla olumlu gelişmelerin istatistiklere yansımaları ancak sonraki birkaç yıl içinde görülecektir. ICVB olarak bunun farkındayız ve paydaşlarımızla yaptığımız karşı çalışmalarla bu algıyı minimum seviyeye düşürdük.”
İSTANBUL PRESTİJLİ KONGRELERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
ICVB’nin çalışmaları neticesinde bu sıkıntılı süreçte İstanbul’un büyük ve prestijli kongrelere ev sahipliği yapmayı başardığını anlatan Avdagiç şöyle konuştu:
“Örneğin geçtiğimiz yıl düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’ne 5.000 kişi; Dünya Beyin Cerrahisi Kongresi’ne 2.100 ve Dünya Arıcılık Kongresi’ne ise 8.000 kişi katılmıştır. Bu yıl da İstanbul’umuz geniş katılımlı kongrelere ev sahipliği yapmaya devam etti. Dünya Girişimcilik Kongresi’ne 10.000; Uluslararası Haritacılar Federasyonu Dünya Kongresi’ne 2.500 ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresi’ne ise 2.900 kongre delegesi iştirak etti. Önümüzdeki yıllara baktığımızda ise 2019 ve 2020 yılları için Gastroentoroloji Kongresi’ne 6.000, Perinatal Tıp Kongresi’ne 3.200, Uluslararası Coğrafya Kongresi’ne ise 2.900 delege gelmesini bekliyoruz. Biz, 2018’den 2023’e kadar olan süreçte çok daha olumlu neticeler alacağımızı, büyük kongrelere ev sahipliği yapacağımıza yürekten inanıyoruz. Neden kongre turizmini yaygınlaştırmak ve İstanbul’u kongre turizminin merkezi yapmak istiyoruz?
Biliyorsunuz, dünya turizm gelirleri içinde kongre ve toplantı sektörü, %30’luk bir paya sahiptir. Ayrıca kongrelere katılan delegelerin alım güçleri, normal turistten 4-5 kat daha fazladır. Bu gerçeği şu şekilde örneklemek isterim: 2018 yılının ilk yarısında Türkiye’ye gelen her turist ortalama 636 dolar harcadı. Biliyorsunuz, Türkiye olarak bizim 2023’te turist başına gelir hedefimiz ise 1.000 doları yakalamak. Bu gelir hedefine ulaşmamız ise kongre turizminde yapacağımız atakla mümkündür. O nedenle şimdi atak sırası kongre turizmindedir. Bu noktada tüm zamanların turizm rekorlarını kırarak başladığımız 2018 yılı, bana göre, geleceğe yönelik umutlarımızı tazeleyen önemli bir dönüm noktasıdır. Bu dönemeçte ICVB olarak bizim nihaî hedefimiz de İstanbul’u dünya kongre şehirleri sıralamasında ilk 10’da tutup hızla yukarıya doğru taşımaktır. Bizim İstanbul için öngördüğümüz büyük hedefe ulaşmamız için rektörlerimizin, akademisyenlerimizin ciddi desteğine ihtiyacımız var. Biliniz ki İstanbul adına yürütülen tüm kongre adaylık çalışmalarında, bu alandaki tecrübe ve bilgi birikimimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Eminim ki, İstanbul’un Kongre Elçileri olan sizlerle başlatacağımız kongre turizmi seferberliğinin önümüzdeki yıllarda daha da güçlenecek, büyük sayısal rekorlara imza atacaktır.”
HER AŞAMADA KATKI SAĞLAYACAĞIZ
İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin de konuşmasında İstanbul’un kongreler şehri olması için konulan hedeflerin her aşamasında katkı sağlayacaklarını belirtti. “Neyi daha iyi yapabileceğimizi değerlendiriyoruz. İstanbul’un yeni hava limanının kongreler için de ulaşım konusunda büyük avantaj olacağını düşünüyoruz” dedi.
KONGRELER ŞEHRİ OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
İBB Genel Sektereteri Dr. Hayri Baraçlı da kongrelerin İstanbul’un turizmi için büyük önemi olduğunu vurgulayarak, “İstanbul’un bir çekim merkezi olması için sorunlarını saptayıp stratejik planlar yapıyoruz. Üniversiteleri de yaratıcı çalışmaları açısından destekliyoruz” diye konuştu.