Her şeyi ana her şeyi fiyatlara dahil ederek hareket alanımızı daralttık Bu yüksek giderlerin karşısında Türkiye’nin turizmde bu fiyatlarla başarılı olması imkansız.
Hüseyin Baraner
Sayılarla avunduğumuz bir destinasyon değil, ciddi paralar kazandığımız bir destinasyon olmalıyız.
Dünya turizminde turist sayısından çok net kar getiren operasyonlara eğilim olduğunu belirterek, ”Çünkü turizm dünyanın 5 kıtasında hızla büyüyor. Birçok destinasyonda en çok kar getiren gruplara odaklandı. Rekabet çok yönlü artıyor. Kurvaziyer gemilerinde çok ciddi artışlar var. Dünyadaki 150 büyük kurvaziyer gemisi neredeyse başlı başına bir destinasyon oluşturdu.
Kaliteli turizm ancak doğru fiyat ile gerçekleşir . Turizmde hizmet pahalılaştı. Dünyada son 12 yılda turizm sektöründe hizmet yüzde 47 oranında daha pahalı hale geldi. Sudan kullanılan gaza, özellikle de personel maliyetleri bütün dünyada çok ciddi arttı. Bu nedenle gelen sayıya değil net kara bakmalıyız. Destinasyonlar artık daha çok para getiren üst segment müşteriye yöneldiler.
Türkiye ne yapabilir?
Türk turizminin geri dönüşünü çocukların sağladı, onlar anne ve babalarına baskı yaparak bizi Türkiye’ye götürün dediler .
”Bunu kabul etmek lazım. Bugün Türkiye turizm ülkesinden daha çok tatil ülkesine dönüştü. Dolayısıyla gezen kültüre, sanata, yemeğe, tarihe, geleneklere meraklı olan müşteriden daha çok Avrupa’nın Rusya’nın çalışanlarının iki haftalık tatillerini Türkiye’de geçiren müşterilerin bir destinasyonu haline geldik. Eğer Türkiye’deki oteller aile yatırımlarını yapmamış olsaydı turistlerin ülkemize dönmesi bu kadar hızlı olmazı.
1250 müşterinin olduğu otelde 451 çocuk bulunuyor. Dolayısıyla Avrupa ve Rusya’da çocuklu ailelerde tatil için ilk akla gelen adres Türkiye oluyor.
Türkiye çocuklar için çikolata gibi bir şey; çok seviyorlar : Bu çok önemli. Bunu Türkiye olarak başarılı bir şekilde de yapıyoruz. Ama verilen bu hizmetlerin fiyat olarak korunması lazım.
Çünkü müşteri turizmde artık çok tecrübeli hale geldi. Hepsi tok. Hiç bir turist 20 yıl öncesi gibi değil. Dünyayı gördüler, her türlü yemeği yediler. Her türlü hizmeti gördüler. Bu nedenle geldiklerinde tatmin olup olmadıklarını hemen ölçemiyoruz. Geçmişte müşterinin mutlu olup olmadığı hal ve hareketlerine yansıyordu. Bu nedenle özellikle çocukların buradan vazgeçmemeleri için devamlı olarak yenilikler yaratmamız lazım. Ama bunu da para kazanabilirsek yapabiliriz.”
Sayılarla avunan destinasyon
Türkiye’nin 2023 yılına kadar turist sayısına göre değil sektör içinde sinerji yaratarak bunun fiyata dönüşmesini, hizmet karşılığı aldığımız fiyatı da net kar bırakacak seviyeye ulaşacak seviyeye çekmemiz lazım.
Eğer bunu yapamazsak burası sadece sayılarla avunduğumuz bir destinasyon haline gelebilir. Sayılar ve rakamlar karın doyurmuyor. Sizi neticede ekonomik olarak başarılı da kılmıyor. Bizim ciddi para kazanmamız lazım. Bu yüzden kurumsal yeni bir Türkiye imajına, ürün adlandırırılmasına ihtiyacımız var. Yani Türk ürünü yüksek kalitededir. Şu kadara mal oluyor. Bu kadar da ödenmesi gerekiyor diye bunu alan, satan, pazarlayana ciddi bir şekilde anlatmamız lazım. Türkiye’nin bu fiyatlarla başarılı olması imkansız.
Türk turizmi halk sanayisine dönüşmeli
”Türkiye kültür, sanat, gurme gruplarını yüksek sayıda Türkiye’ye getirmeden Dünya piyasalarındaki gerçek yerini alamaz” Diyen Baraner, ”Dolayısıyla yeni bakanın kültür, sanat, gurme ve termeli tüm dünyaya çok güçlü bir şekilde sokması lazım. Bunu pazarlayan orta ölçekli acentelere teşvikler verilmesi lazım. Türkiye teşviği de tahsisi de hep büyük isimlere, büyük yapılara veriyor
Avrupa bambaşka yola saptı: onlar artık ” güçlü olan küçüktür ” diyor. Turizmde 30-40 yılı doldurmuş otelci mesleğinde olan tecrübeli, deneyimli ve halen heyecanını koruyan arkadaşlara ve yöneticilere liyakat kredisi ve 3-4 dönüm yer tahsisi verip onlara da bir aile işletmesi kurmaları için imkanlar tanınması lazım. Büyük yapıları yumuşatacak ve destekleyecek küçük işletmeler piyasalarda kilitlendiğimiz dar ve tek boyutlu alanı genişletecektir. Türk turizmi halk sanayisine dönüşmeli. Yoksa biz aynı işletmeler ve aynı aileler ile dünya pazarlarında bu başarıda devamlı yer alamayız. Şişmeden gelişmeliyiz . Toptancı zihniyeti turizmin her noktasında çok hakim.
Toptan hizmet versek bile bireysel hizmeti hissettiren çabalarımızı daha da vurgulamamız ivedidir. Bu yapıda Türkiye verdiği hizmetin hakkını alıyor diyemeyiz.
Bu sebeplerden dolayı bize piyasaları dönüştürecek, sektörü tetikleyecek dinamik bakan …lazımdı. Toptan hizmet versek bile bireysel hizmeti hissettiren çabalarımızı daha da vurgulamamız ivedidir. Bu yapıda Türkiye verdiği hizmetin hakkını alıyor diyemeyiz.
Bu sebeplerden dolayı bize piyasaları dönüştürecek, sektörü tetikleyecek dinamik bakan lazımdı, Şimdi bu konuya çok hakim bakanımız var; Mehmet Ersoy bu söylediklerimi zaten başarılı bir şekilde uyguladığı için Türk turizminde çok farklı bir ürün yarattı: Sayıya değil kalite ve fiyata oynadı Hatta mevcut otellerinin oda sayısını bile azaltarak daha üst segment müşteri bireysel hizmet altyapısını oluşturdu.