We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel BRETİX İLE İNGİLİZ TURİSTLERİN TATİL ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ

BRETİX İLE İNGİLİZ TURİSTLERİN TATİL ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

KPMG’nin Brexit’in İngilizler’in tatillerini nasıl etkilediğini araştırmak amacıyla yaptığı ‘Tatil ve Eğlence Sektörü Araştırması’ sonuçlarına göre İngiltere’de Brexit’ ile birlikte Avrupa kıtasındaki tatil alışkanlıkları değişti. Bu değişim Türkiye’ye nasıl yansıyacak..
Araştırma kuruluşu KPMG’nin ‘Tatil ve Eğlence Sektörü Araştırması’ sonuçları yayımlandı. Brexit’in Avrupa kıtasındaki tatil alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğinin incelendiği araştırma sonucuna göre, İngiliz tatilciler alışkanlıkları değişiyor. Hem yurt dışı seyahatlerden hem ülke içindeki eğlence faaliyetlerinden vazgeçen İngilizler, yurtdışı tatilinde ucuz alternatifler arayışına yöneldi.
KPMG Türkiye Brexit Lideri ve Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, zayıf Sterlin’den etkilenen İngilizler’in daha ucuz destinasyonlara yöneleceğini, bu durumun Türkiye turizmi için fırsat yaratabileceğini söyledi.
 Araştırmanın sonucuna göre, Brexit’in İngiltere’deki konaklama sektörü üzerinde oluşturduğu baskıyı izlemek mümkün. KPMG Türkiye Brexit Lideri ve Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“İngiltere açısından bakıldığında konaklama sektöründe çalışan çok sayıda AB vatandaşı var ve Avrupalı şirketlerle yapılmış pek çok tedarik ve ticaret sözleşmesi bulunuyor. Bunların tümünün gözden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca İngiltere’nin bir turizm destinasyonu olarak cazibesi de mercek altında. Bu faktörlerin tümü bir araya geldiğinde tatil ve eğlence işletmesi sahiplerinin faaliyetlerinin ve hasılatlarının etkileneceği görülüyor.”
Maddi sıkıntı tatil erteletiyor
Brexit’in tüketici harcamaları üzerindeki etkisini tespit eden rapordan dikkat çekici bölümler şöyle:
Avrupalı tur operatörleri, ithal enflasyon çekincesi nedeniyle Britanyalı tatilcilerin taleplerinde bir gevşeme gözlemledi.
Yaz tatili, Britanyalılar için çok önemli ve kolayca vazgeçmek istemiyorlar. Ancak yeni ve daha ucuz destinasyonlara yönelecekler veya tatillerini kısaltacaklar.
Zayıf Sterlin yurt dışı seyahatlere ayrılacak bütçenin yükselmesine yol açtı. Bu nedenle yıl içindeki ikinci tatillerini evde geçirenlerin sayısı artıyor.
Reel ücretindeki yavaşlama pek çok Britanyalı tüketicinin bütçesini sarstı. Harcanabilir gelirlerin azalmasıyla birlikte temkinli kesim harcamalarında kısıntıya gidiyor. Hem yurt dışı seyahatler hem de ülke içindeki tatil ve eğlence faaliyetleri azaldı.
Britanya’daki bar ve restoran ciroları risk altında. Sektörde son aylarda büyüme rakamları oldukça durgun seyretti. Hatta bazı şirketler zarar etmeye başladı ve çok sayıda mekan kapandı.
Ucuz bulan yabancı turist geliyor
Bununla birlikte Brexit tamamen olumsuzluktan ibaret değil. Ülkeye gelen turist sayısı artıyor. Londra’daki oteller 2017 sonuna kadar çok iyi iş yaptı. Sterlin’deki değer kaybı, yurt dışından gelen turist sayısında tüm zamanların en yüksek seviyesinin görülmesini sağladı. Bu ivme konaklama bir yana, perakendede ciddi gelir kaynağı yarattı. Buna rağmen yerli piyasa oyuncuları bu canlılığın Brexit sürecinde sürdürülebilir olmasından şüpheli.
Britanya’nın AB’den çıkış tarihi yaklaştıkça tatil ve eğlence işletmelerinin üzerindeki maliyet baskısı da artmaya devam ediyor.
İngiltere’deki tatil ve eğlence şirketleri açısından insan kaynağı en büyük sorun haline gelecek. Bunun sebebi AB vatandaşları için Sterlinin değerinin düşmesi ve insanların geleceklerinden endişe etmeleri.
Türkiye için fırsat
KPMG Türkiye Brexit Lideri ve Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, Brexit etkisiyle kolay vazgeçmek istemedikleri tatil alışkanlıklarını ertelemek durumunda kalan İngiliz turistler için Türkiye’nin ciddi bir seçenek olabileceğini söyledi. Palaoğlu, “Sterlin’in Euro karşısındaki değer kaybı, Avrupa’da en çok konaklayan, en çok harcayan ve en çok kazandıran İngiliz turistlerin Türkiye’ye yönelmesi için bir fırsat. Sektör bunu değerlendirmeli” dedi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.