Mirage Park Resort Genel Müdürü, Mimar & Turizm Koordinatörü İ. Fikret Demirtürk GM DERGİ ‘DE 2017 Sezonunu, Oteldeki Yenilikleri ve Türk Turizminin geleceğini değerlendirdik.
Kısaca sizi tanıyalım ve Miragepark’taki başlangıç sürecinizden bahseder misiniz?
Türkiye’nin önde gelen taahhüt firmalarından biri olan GÜRİŞ, inşaat sektörünün hemen hemen her alanında anahtar teslimi projeler gerçekleştirmiştir. 1986’da gelen bir teklif üzerine her genç mühendisin çalışmak isteyeceği bu büyük guruba katılarak GÜRİŞ İnşaat adına Antalya Kemer’e 5 yıldızlı otel inşaatı için Saha Mühendisi olarak geldim ve 30 yıldır bu bölgedeyim. Turizm sektörüne, Kemer şantiyesine göreve başladığımda adım atmış olduğumun farkında değildim. Kemer’deki tesisi tamamladıktan sonra 1989 yılında Göynük’te GÜRİŞ İnşaat adına mülkiyeti şirkete ait olan arsada Mirage Park Resort Otel’in inşaatına şantiye şefi olarak başladım. Tesisi 1996 yılında 332 oda olarak Merit Park Resort adı ile işletmeye aldık. Merit Park Resort olarak işletmeye açılan tesisi daha sonra 1997 yılında, ek tesisleri ile 499 odaya ulaştırdık ve 500 kişilik kongre merkeziyle tamamladık. Mirage Park Resort Otel olarak GÜRİŞ adına işletmeye aldık. Birer yıl ara ile oluşan yönetim değişikliklerinden sonra ben 2000 yılında dördüncü Genel Müdür olarak görevlendirildim. Bu arada üniversite sınavlarına tekrar girip Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nü bitirdim. Sektörde Mimar/Mühendis olarak Genel Müdürlük yapan ilklerdenim. 2000/2005 yılları arasında 5 yıl yönettiğim tesisi o günün gereklilikleri doğrultusunda 2005 yılında Öger Gurubu’na kiraya verdik. 2005-2015 yılları arasında tesis Majesty Mirage Park Resort ismi ile sektörde turizme hizmet verdi. 2015 Aralık ayında Güriş İnşaat adına tesisi geri aldık. Güriş Mirage Park Resort olarak hizmete devam ediyoruz.
Satış stratejiniz nedir? 2017 yılını satış açısından değerlendirir misiniz, 2018 yılında satış ve pazarlama anlamında nelere dikkat edilmeli?
Çok zor geçen 2016 yılı sonrasında 2017 yılı bir toparlanma ve yeniden ayağa kalkma dönemi oldu. Tabii bu süreç her başlangıç gibi öngörülemez riskler barındırıyordu. Bu dönemdeki zorlu süreçte, ürünümüze duyduğumuz güven doğrultusunda fiyat-kalite dengemizi doğru konumlandırarak işletmemizi başarı ile temsil ettiğimize inanıyorum.2018 yılında, herhangi bir aksilik yaşanmadığı sürece bu yıla göre turist sayısında yüzde 15-20 artış öngörerek 2014 doluluklarını yakalamaya çalışacağız. Fakat buradaki daha önemli bir konu, kişi sayılarındaki artışla doğru orantılı olarak kişi başı geliri arttırabilmektir. Ürünlerini geçen yıllardan daha değerli hale getiren işletmelerin gelir artışı beklentisinde olması gayet normalken, bir önceki seneden hiçbir fark yaratmadan daha yüksek kişi başı gelir hedefleyen işletmeler ne yazık ki yanılmaktadır. Doğru zamanda doğru yenilikler yapan ve bu yeniliklerin tanıtımını etkin şekilde yapabilen işletmeleri daha verimli bir sezon beklemektedir.
Türk turizminin son yıllarını ve geleceğini değerlendirir misiniz?
Ülkemizin gelişimiyle doğru orantılı turizm sektörü de gelişmiş, gerek tesis gerekse altyapı olarak BACASIZ SANAYİİ diye tabir edilen dev bir sektör haline gelmiştir. Fakat ne yazık ki ülkemizde yıldan yıla artan yatak arzı, toplam kapasitenin talebin çok üzerinde olmasına yol açmıştır. Bunun sonucunda ülkemizde her dönemde boş yatak arzının olması sorununa aşağı yukarı aynı tarzda hizmet veren otellerin artarak çoğalması eklenince bir kısır döngü oluşmuştur. Önümüzdeki yıllarda evvela yatak arzının çoğalmasını durdurarak mevcut tesislerin para kazanabilir seviyeye gelmesi ve kazanılan bu gelirlerin de personel eğitimi, daha yüksek maaşlarla daha kaliteli insanların sektöre çekilmesi ve tesislerin fiziki durumlarının düzeltilmesi için yeniden bu sektöre yatırılması gereklidir.
Miragepark’ta yeni bir yapılanma ve otelde renovasyon gerçekleşti, bu süreci anlatır mısınız?
1996 yılından bugüne kadar yüksek katılımlı birçok ulusal ve uluslararası kongreye ev sahipliği yapan ve tüm organizasyonları başarı ile gerçekleştiren otelimiz, 2016 ve 2017 yılları kış aylarında yapılan fiziki ve teknolojik yeniliklere günümüz şartlarına cevap verecek şekilde yenilenmiştir.
561 Standart Oda, 7 Villa, 8 Grand Süit, 12 Suit, 5 Aile ve 5 Handikap odası ile toplamda 598 oda kapasitesine ulaştık,
Bütün odaların banyoları, halıları, mobilyaları, TV, minibarlar, genel mekan mobilyaları, genel mekan wc’leri çağı yakalayacak şekilde yenilenmiştir. Renovasyon döneminde mutfağımız da misafirlerimizin beklentilerine ve yüksek hijyen standartlarına uygun olarak yeniden dizayn edilmiştir.
Ayrıca günümüz gıda hassasiyetine uygun olarak alerjen ve Çölyak rahatsızlığı olan misafirlerimize glutensiz ürünler üreten özel uygulamalarımız bulunmaktadır. Tesisimizde, glutene alerjisi olan misafirlerin yeme-içme ihtiyaçları tamamen ayrı değerlendirilir. Satınalma aşamasından sunuma kadar geçen süreç hijyenik ve izole bir ortamda gerçekleştirilir. Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerin kullanıldığı, misafir için özel hazırlanan menülerimiz mevcuttur ve konaklama süresi boyunca misafirimiz özel diyetine yardımcı olmaktayız. Türkiye’nin Glutensiz gıda üretimi yapan özel Gluten Free Mutfağına sahip 5 yıldızlı ilk ve tek otel olmanın önem ve hassasiyetiyle, uygulamalarımız Gıda Ekibimizin gözetiminde titizlikle yürütülmektedir.
Son olarak pazarlar anlamında artık bölgelerde Rus bölgesi ve Alman bölgesi kavramı ortadan kalktı, misafir artık fiyat odaklı tercih yapıyor. Bu durumun otelinize yansıması nedir, turizme avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Destinasyonların çeşitli milletler tarafından özellikle tercih edilmesi zaten geçici bir durumdu.
Gelişen seyahat algısı ve milletlerin ortak dili haline gelen İngilizcenin artık çok daha fazla kullanılması nedeniyle her yıl aynı bölgeye ve hatta aynı otele geri gelen turist profili bitmeye başlamış, yerini de her yıl farklı bölgelere hatta farklı ülkelere seyahat eden turist profiline bırakmıştır. Destinasyonlarını ve tesislerini daha ilginç hale getirebilen turizm profesyonelleri, bu yeni profilden maksimum faydayı sağlayacaktır. Tesisler sürdürülebilir turizm için turizmi 12 aya yayacak şekilde sektörün ihtiyacı olan gereklilikleri yerine getirmek zorundadır.