Voyage Belek Golf & Spa Hotel İnsan Kaynakları Müdürü Latife Kozan, “Turizm işletmelerinin ana sorunu nitelikli çalışan bulamamak. Bunun nedeni, çalışanlar turizm fakültesi mezunu olsalar bile, bu işi bir meslek olarak görmüyorlar. Sektöre güvenemiyor, inanmıyorlar.” diyerek sektördeki istihadam sorunlarını Gm Dergi”ye anlattı .
İK olarak bu yıl ki istihdam artışı nedir, malum geçen sene kriz vardı işsiz sayısı fazla idi. Bu yılı değerlendirir misiniz?
2017 yılı için turizm haberlerine ve grup otellerimizin durumuna bakıldığında daha ümitliyiz. Rus pazarı satışlarında 2015 ve 2016 yıllarına kıyasla beklenen yönde artış var. Avrupalı misafir oranı düşse de ilerleyen dönemde olumlu gelişmeler olacağını düşünüyoruz. 2016 yılı krizi bildiğiniz gibi en çok turizm çalışanlarını etkiledi. Mevsimlik çalışanlar tabiri caizse sektöre küstü.TUİK verilerine göre; Türkiye’de işsizlik oranı, 2014 yılında 9,9 , 2015 yılında 10,3 iken 2016 yılında 10,9 seviyesinde gerçekleşti. 2016 yılında işsiz sayısı, 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişi oldu. Ne yazık ki bu artışta turizm sektörü oldukça etkindir. 2016 yılında olduğu gibi, 2017 yılında da devlet teşvikleri ile işsizlik oranı azaltılmaya çalışılıyor. İŞKUR tarafından İEP (İş Başında Eğitim Programı) işverenin en büyük maliyet kalemlerinden biri olan, çalışan gider oranını oldukça azalttı ve istihdama katkı sağladı. Antalya’yı bölgelere ayırırsak, alternatif turizm türleri nedeniyle sezonu tüm yıla yayılan ve bu nedenle işe alımların erken başladığı Belek bölgesi teşviklerden daha uzun süreli ve yüksek oranda fayda sağlamaktadır. Kemer, Manavgat ve Alanya ele alındığında, sezonun kısa olması nedeni ile bölgesel faydalanma farklılıkları görülmektedir. Birçok işletme; işveren teşviklerinin takibinde denetim kaygısı ve eksik bilgi nedeniyle çekimser kalmakta, teşviklerden yeteri kadar fayda sağlayamamaktadır. Bu konuda ilgili kurumların iş birliğiyle işverenler ve üst düzey yöneticiler, daha çok bilgilendirilmeli.
Oteller ekip kurma aşamasında nelere dikkat etmeli?
Uluslararası hizmet veren ve sürekli kendini dinamik tutmak zorunda olan, rekabetin yüksek olduğu bir sektörün içerisindeyiz. Bence otelinizin fiziksel özellikleri, misafir profili, milliyet dağılımı, konsepti, yatırımcının hedefleri, beklentileri göz önünde bulundurularak bir ekip kurmak gereklidir. Bunun için de sizi farklı kılacak kurum kültürünüzün oluşturulması gereklidir. Bu sürece tüm yönetici ve çalışanlar dahil edilmeli ve böylece kuruma uygun bir sistem kurulmuş olur. Kurum kültürünüz kişisel gelişimi desteklemeli. Çünkü yeni kuşak buna çok önem veriyor ve biz onlarla uyumlu olarak çalışmak durumundayız. Bizim tecrübelerimiz ile onların dünya görüşünü harmanlamalıyız. Böylece kurum kültürümüze yakın adaylar tercih ederek, işletme içindeki eğitimler ile çalışanları hızlıca uyumlu hale getirmeye çabalamak ve takım kurmak daha kolay olacaktır. Bence bu süreci doğru yönetmek için ilk adım, İnsan Kaynaklarının (İK) öneminin daha fazla farkına varılmasıdır. İK işveren ve çalışan arasında bir denge departmanıdır. İK Kurum kültürü, kurumsal imaj ve vizyonunuzu ileri taşıma sürecinin vazgeçilmez aktörü olmalı ve karar aşamasında kesinlikle İK da söz sahibi olup, kuruma yön vermelidir.
İK olarak otellerin en büyük sorunu nedir, çözümü nedir?
Turizm işletmelerinin ana sorunu nitelikli çalışan bulamamak. Bunun nedeni, çalışanlar turizm fakültesi mezunu olsalar bile, bu işi bir meslek olarak görmüyorlar. Sektöre güvenemiyor, inanmıyorlar. Kendilerince haklı nedenleri; birçoğunun bölgeye yakın bilinçsiz işletmelerde talihsiz ortamlarda staj yapmaları ve ucuz işgücü olarak görülmeleri. Burada bence üniversite yönetimine de büyük bir görev düşüyor. Ne mutlu ki bu olumsuz örneklere rağmen, sektörle iş birliği içinde olan hocalarımızın bulunduğu okullarda durum daha iç açıcı. Sektör genelinde baktığımızda çalışan iş gücü devir hızı ne yazık ki oldukça yüksek. Bunu azaltmak için anketler yapıp, çalışanlarımızı dinlemeli ve kendi sistemimizi kurmalıyız. Bence, turizm sektöründe çalışan memnuniyeti, misafir memnuniyeti kadar önemli. Bence, turizm çalışanlarının mevsimlik iş ve gelecek kaygısı sorunu Turizm İş Yasası ile çözülebilir.