Rusya krizi, yaşanan terör olayları, küresel ekonomik sıkıntılar derken Türk turizmini şimdi de Avrupa bölgesi zorluyor. Avrupa bölgesinden Türkiye’ye gelen turist sayısı neden düşüyor?
“2014-2015 FİYATLARI YARI YARIYA İNDİ”
Yaklaşık bir yıldır devam eden düşüşün neden olduğu kaybın 10 milyar dolar üzerinde olduğuna vurgu yapan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran şunları söyledi: “2017’de biraz daha toparlanmayı hedefliyoruz ancak 2016 yılında 10 milyondan fazla turist kaybettik. Kaybettiğimiz turisti geri getirmek o kadar kolay bir şey değil. Çünkü biz bunu 1-2 yıllık bir zaman zarfında yapmadık. Uzun yıllardır devam eden uğraşlar sonucu gelinen bir noktaydı. Turizm sektörü bütün Türkiye’yi besleyen bir sektör, milyonlarca insan çalışıyor.
10 milyon kayıp turistin en büyük kısmı Avrupa bölgesinden kaynaklanıyor. O rotadan çok büyük turist kaybımız var. Veriler 10 milyar dolar civarında kaybımız olduğunu ortaya koyuyor ancak bence bu rakam, 10 milyar doların üzerinde. Çünkü kişi sayısından ziyade otel odalarını, konaklamayı çok daha ucuza satıyoruz. 2014-2015 yıllarındaki fiyatlar nerdeyse yarı yarıya inmiş durumda.”
“BİRÇOK ŞİRKET CEPTEN YEDİ”
Figen Erkan gibi Ali Onaran da Avrupa rotasından çok umutlu değil. Onaran olumsuz koşulların 500 bin kişiyi işsiz bıraktığını ifade etti: “Birçok şirket 2016 yılında cepten yedi diyebiliriz. 2017’de işler düzelse bile birçok firmanın zorlanacağını tahmin ediyorum. Bu olumsuz koşullardan sektörün istihdamı da çok etkilendi. Son bir yılda yarım milyon kişinin işsiz kaldığını düşünüyorum. Temennimiz bu durumun bir an evvel düzelmesi. 2017 yılında Avrupa rotasından çok umutlu değiliz. Ancak Rusya bu yıl erken rezervasyonlarda oldukça iyi gidiyor. O konuda umutluyuz.”
“KALİFİYE ELEMANI KAYBEDİYORUZ”
TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün ise dış ticaret açığındaki artışın turizm kaynaklı olduğunu belirterek sektöre verilen desteğin yeterli olmadığını ifade etti: “Türk turizminin Türkiye ekonomisi içerisindeki değeri bu zorlu süreçte çok daha iyi anlaşıldı. Turizm, bir yıl önce dış ticaret açığının yüzde 49,7’sini kapatırken bu oran 2016’da yüzde 39,4’e düştü. Turizm destek paketinde sektörün pazarlamasını destekleyecek bölümde eksiklikler vardı.
O paketten sektör yüzde yüz destek aldı diyemeyiz. Bugün geldiğimiz nokta bambaşka bir sektör. İşletmeler artık kendi içerisinde işletmelerin hayatiyetini devam ettiremez oldu. Dolayısı ile bugünkü ihtiyaç bambaşka. Sektördeki işletmeler için finans ve istihdam paketine acilen ihtiyaç var. Bu konuyu ilgili kurumlara sürekli iletiyoruz. Sektördeki istihdam durumu da oldukça kötü durumda. Kalifiye elemanı kaybediyoruz.
“TURİST SAYISI YÜKSELSE DE GELİRE ÇOK YANSIMAZ”
“Bu yıl için Rusya’nın geri dönüşü belli bölgelere katkı sağlayacaktır. Ancak biliyoruz ki Rusya’da kendi içerisinde ekonomik kriz yaşıyor. O yüzden Rusya’ya eskisi kadar satış yapmak kolay değil ve fiyatlamada problemler yaşıyoruz. Yani turist sayısı yükselse bile gelirlere çok yansımayacak.”