Okan Kortel – Wyndham Batumi Genel Müdürü – Gürcistan
Gurbette turizmci olmak nasıl bir duygu kısaca anlatır mısınız?
Mesleği, eğitimi, yaşı, cinsiyeti ve milliyeti fark etmeksizin herkes doğası gereği bir vatana ve kültüre aittir. Bu ortamın dışına çıkıldığında, diliyle, mutfağıyla, kültürüyle, iklimiyle v.s bir çok şeyin farklı olduğu bir dünya karşılar sizi. Biz turizmciler için de bu aynen böyledir. Her şeyden önce gurbettesiniz ve çalışıp, eğitip üretmek zorundasınız. Bu kavramlar kendi ülkelerimizde iken bile zorken dışarıda daha da zor hale gelebiliyor. Bunun üstesinden gelmek kişinin adapte olabilme yetilerine ve ne kadar kısa sürede uyum sürecini tamamladığına bağlıdır.Uzun zaman önce İspanya’da ve son 8 yıldır da Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da yöneticilik yaptım ve yapmaktayım. Değişik ülkelerde değişik zorluklarla karşılaştım elbette, ama bir yönetici olarak ortak zorluk her zaman için yabancı olmanızdır. Resmi kurumlarda kısıtlı olanaklardan faydalanabiliyorsunuz. Kiralık evler bizlere hep daha yüksek fiyatla verilir. Bunun dışında insanlarla ilişkilerinizde hep dikkatli olmalısınız ve belirli bir mesafeyi korumalısınız.
Gurbetten Türkiye algısı nasıl ve en hızlı nasıl değiştirilebilir?
Özellikle içinden geçtiğimiz şu süreçte Türkiye algısı çok karışık. Her gün yeni bir olay ya da olumsuz bir gelişme oluyor. Türk vatandaşı olarak bizler ve komşu olarak bu ülkenin insanları Türkiye’yi yakından takip ediyoruz. Benim çalıştığım şehir Türkiye sınırına 20 dakika mesafede ve sınır kapısındaki araç kuyruğu kilometrelerce uzamış durumda. Türk ziyaretçiler ve malzeme getiren TIR’lar büyük zorluk içinde ve bu durum biz turizmcileri negatif etkiliyor. Yüksek sezonda olmamıza rağmen oteller ve casinolar istenen doluluklarda değil.Hükümet ve muhalefet partileri bir uyum dönemine girmiş gibi görünüyor ki bu çok güzel bir gelişme. İçerdeki sorunlarımızın en kısa sürede çözülmesi, devletin tüm kurumlarının temiz ve güvenilir hale getirilmesi bu algının değişmesi için çok önemlidir.
Türkiye ve yurt dışındaki turizm farklılıkları neler ?
Bugüne kadar 60 kadar ülke gezdim ve Türkiye dışında 5 ülkede de çalıştım ve hala daha görev yapıyorum. Şunu çok net söyleyebilirim ki; Türkiye’deki turizm çeşitliliği hiçbir ülkede yok. Mevsimsel, tarihsel ve kültürel olarak hemen hemen tüm turistik ürün ve hizmetlere Türkiye sahiptir. Her ülkenin coğrafyası ve tarihi gereği sahip olduğu turistik zenginlikler farklıdır. Dünyada iki ülke vardır ki sahip olduğu nüfus kadar ve hatta daha fazla miktarda yıllık turist alan;Örneğin, Gürcistan ve İzlanda… İzlanda kış sporlarıyla ve buz otelleriyle meşhurdur. Gürcistan ise tarihi yerleriyle, üzüm bahçeleri, şarapları, mutfağı, dansları ve gazinolarıyla meşhurdur. Diğer değişik destinasyonların da kendine özgü kaynakları mevcuttur. Yapılması gereken elde olan turizm çekim merkezlerinin sürdürülebilir şekilde yönetilmesi ve mümkünse çeşitliliğin arttırılmasıdır.
Gurbette yönetici ya da turizmci olmanın kolay ya da zor yanları neler?
Yönetici ya da turizmci olmak yerine konuyu turizm alanında yönetici olmak diye ele almak isterim. Mesleğimizin iki önemli kritik kaynağı vardır ki bunları asla diğer sektörlerdeki gibi otomasyonla idare edemezsiniz; 1. Personel 2. Misafir Bizim işimiz insanla, onların ihtiyaçlarıyla, beklentileriyledir. Bir yönetici olarak hem patronları, hem personeli hem de misafirleri memnun etmek zorundayız. Aslına bakıldığında imkânsız görünüyor, ancak yaptığımız şey tam da bu. Üstelik bunu yaparken bizler de zevk almalıyız ve yaptığımızdan mutlu olmalıyız ki bu süreklilik arz etsin. Turizmde benim gibi yönetici olan arkadaşlarıma saygılarımı, sevgilerimi ve kolaylık dileklerimi gönderiyorum. Gazamız mübarek olsun!…:)