90
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren tarihi eser sayısı Türkiye’den fazla olan İran, önümüzdeki 8 yılda turizmde atağa kalkmaya hazırlanıyor. Ülkenin hedefi turist sayısını 4.8 milyondan 2025’te 20 milyona taşımak.
Otellerin kalitesi düşük
Enerji, madencilik, hızlı tüketim mamulleri, yiyecek ve içecek, perakende, otomotiv, havacılık ve imalat sektörlerinde hızlı adımlar atan İran’ın 2025 yılı turizm gelir hedefi ise 30 milyar dolar. Ancak ülkede ciddi otel sıkıntısı yaşanıyor. Örneğin başkent Tahran’da 96 otel bulunuyor ve bunların sadece 13’ü 4 ya da 5 yıldız olarak sınıflandırılıyor. Ancak konaklama sektörü uzmanları, söz konusu 13 otelin de uluslararası standartlar dikkate alındığında 4 ya da 5 yıldızlı olarak değerlendirmenin güç olduğunu belirtiyorlar. Ülkede Hilton, Sheraton, Mövenpick, Ramada, Kempinski, Swissotel, Raffles, Rotana, Jumairah, Shangri-La, Four Seasons, Oberoi, Ritz Carlton, Intercontinental, Hyatt, Radisson, Novotel gibi dünya çapında öne çıkan hiçbir markanın oteli bulunmuyor.
İran’da aralarında Gülistan Sarayı, İsfahan Ulu Camisi, Tebriz Çarşısı, Persepolis Antik Kenti, İsfahan’daki İmam Meydanı’nın da yer aldığı UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren 20 tarihi eser ile bir doğal alan bulunuyor. Doğal alan ise Lut Çölü… Türkiye’den listeye giren eser sayısı ise 16. /yenimesaj.com