Rusya’daki en büyük tur operatörlerinden biri olan Pegas Touristik, geleneksel “PegasTouristik Business Forum” buluşmasını Starlight Resort Hotel’de gerçekleştirdi.
23 Eylül de Expo 2016 da 50 kadar otelin katılımıyla, acentecilere yönelik Pegas Touristik bir workshop üzenledi. Workshoptan sonra Starlight Resort Hotel’de gelen acentelere yönelik gala gerçekleştirildi.
Hedef 1 milyon turist
Galada soruları yanıtlayan Pegas Touristik Genel Müdürü İmran Nazarov, Rusya ve Türkiye arasında bir dönem yaşanan sorunları ve arkasından atılan adımlarla gelinen yeni süreci değerlendirdi. Bir süre bozulan Türk- Rus ilişkileri için karşılıklı atılan adımların; kaybedilenin tekrar bulunması gibi, çok daha güçlü sarılmaya, her alanda daha temeli sağlam adımlar atmaya vesile olacağını söyleyen Nazarov, ” İki ülke arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerin yenilenmesi ve daha üst seviyelere çıkarılmasını sağlayacaktır. Ayrıca temmuz ayı itibariyle olumlu yaklaşımların sergilenmesi ve akabinde her iki ülke hükümetleri tarafından özverili yapılan çalışmalar ve karşılıklı görüşmeler neticesinde bu sorunlar aşıldı. İki ülke ilişkileri normal seviyeye ulaştı. Bu olumlu gelişmeler 2017 ve sonrası içinde çok büyük önem arz ediyor” dedi.
Bu normalleşmenin ardından “İlk etapta kriz öncesi rakamlarına ulaşabilmek için kendimize hedef koyduk. Biz Pegas Touristik olarak arzu eden herkesin bütçesine göre tatil yapabilmesi için çalışıyoruz. 8 aylık ayrılık süresince Rus turist Türkiye’deki tatilin yerini hiçbir tatil destinasyonunun dolduramayacağını çok iyi anladı. Bunun tek taraflı olmadığına inanıyor aynı özlemi Türk Turizm sektörünün de çektiğini görüyoruz. Bu anlamda Türkiye’deki otelci partnerlerimizin yaşanan bu zor günleri her zaman göz önünde bulundurmalarını temenni ediyoruz” diyen Nazarov, 2017’de Türkiye’ye 2014 yılında olduğu gibi 1 milyon Rus turist gönderme hedefini önlerine koyduklarını açıkladı. Nazarov, 2016’yı tüm destinasyonlarda toplam 1.5 milyon turistle kapatmayı planladıklarını da hatırlatıyor. 2017’de ise 1 milyonu Türkiye’ye toplam 2-2.5 milyon turist. ( DÜNYA)
Uçak krizi döneminde Türkiye’nin rakibi ülkelere yönelen Rus turistlerin fiyat-hizmet dengesi açısından aradığını bulamadığının da altını çizen Nazarov, “Türkiye Ruslar için çok önemli bir tatil ülkesi. Uçak krizinden sonra Türkiye’ye gelemeyen Rus turistler başka destinasyonlara yönelmek zorunda kalmıştı. Diğer bazı ülkelerde Ruslar, Türkiye’de görmeye alışkın olduğu hizmeti alamadı. Diğer destinasyonlara Rusların yönelmesi sebebi ile bu ülkelerde fiyatlar artmış olup daha yüksek fiyatlarda tatil yapmak durumunda kalmışlardı. Bu da beraberinde memnuniyetsizliğe neden oldu. Türkiye – Rusya arasındaki bu krizin aşılmasıyla beraber Rus turistler özlem duydukları Türkiye’de tatil yapma imkanına kavuştu” dedi.
Türk acentelerin potansiyeli yüksek
Bu açıdan, düzenlenen bu etkinliğin 2017 sezonuna katkısını da değerlendiren Nazarov, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’dan sadece seçkin ve satış potansiyeli iyi olan acentecilerin yer aldığı bu organizasyonun çok olumlu sonuçlar doğuracağını, uzun zamandır Türkiye’den uzak kalan Turizm acenteleri bu vesile ile Türkiye özlemlerini gidermiş olacaklarını, satışı yapan acentelerin bu şekilde Türk misafirperverliği ile ağırlanmasının büyük önem taşıdığını ve bunun, yapılabilecek en iyi marketing çalışmalarının başında geldiğini vurguladı.
Rusya-Avrupa biyometrik vize sorunu
Nazarov, Türkiye için bu hedeflere ulaşılabilmesi konusunda şu sıralar Rusya ve Avrupa ülkeleri arasında yaşanan bir gelişmenin de büyük bir yansımasının olacağının altını çiziyor. Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı uyguladığı Schengen vizelerinde parmak izi ve biyometrik uygulamasının sıkıntılı bir süreç yarattığına dikkat çeken Nazarov, “Son tüketici için özellikle Shengen vizesindeki biyometrik vizesinin alınamayacağı şehirlerde insanların başka bir şehre, ilk önce gidip parmak izi bırakıp, ondan sonra o şehre yeniden gelip uçuş yapmaları çift masrafa sebeb olacak. Bütün bunlar da Türkiye gibi destinasyonlar için pozifit yansıyacak” dedi.
Rus turistler konusunda Türkiye hareketliliğinin ne zaman başlayacağı sorusuna ise Nazarov, “Son pozitif mesajlardan sonra son tüketici evinde valizle oturup, ‘Bunlar ne zaman anlaşacaklar, ne zaman açılacak? Biz hemen gidelim’ gibi bir durum söz konusu değil. Son tüketiciye psikolojik olarak belli bir zaman gerekiyor. Çalışan bir insanın tatil planını yapması için sonuçta bir plan yapması gerekiyor. Son pozitif anlaşmalar, sezon sonu olduğu için herhangi bir ekstra ve farklı bir pozitif katkıda bulunmayacaktır. Şu anda olanlara bin şükür demek lazım. Türkiye-Rusya arasındaki negatif haber periyodu oldukça uzundu, son kısa vadeli pozitif haberler uzun vadeli bu açığı hemen kapatamaz. Düzelme için aynı uzunlukta bir pozitif gelişmeler dönemi yaşanması gerekiyor, ki 2017’de hepimiz bunu göreceğiz” şeklinde yanıt veriyor.