We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel BAKANLIK MÜZE VE ÖREN YERLERİNİ 5 YILLIĞINA KİRAYA VERİYOR

BAKANLIK MÜZE VE ÖREN YERLERİNİ 5 YILLIĞINA KİRAYA VERİYOR

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı 376 müze ve ören yerinin gişelerini 5 yıllığına kiralıyor. Tahmini bedeli 1.2 milyar TL. İkinci bir ihaleyle de 181 müze ve ören yerinde bulunan satış ve ticari alanlar ile 5 geleneksel el sanatları (GES) mağazası 10 yıllığına kiraya verilecek. İhalede tahmin edilen bedel 103 milyon TL. Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerinin 2014 yılı geliri 345 milyon TL, 2015 yılı geliri 357 milyon TL oldu.

TÜRKİYE MÜZE

Milliyet Yazarı Güngör Uras, 2015 yılında müze ve ören yerlerini 28 milyon kişi ziyaret etti. En çok ziyaret edilen müzeler sırasıyla; 3 milyon 467 bin ziyaretçiyleAyasofya Müzesi, 3 milyon 253 binle Topkapı Sarayı Müzesi, 2 milyon 338 bin ziyaretçiyle Konya Mevlana Müzesi…

Paralı işletmeler
İlgi gören diğer müzeler ve ören yerleri ise,Denizli Pamukkale Hierapolis Ören yeri (1 milyon 731 bin kişi), İzmir Efes Ören yeri (1 milyon 703 bin kişi), Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi 976 bin kişi), İstanbul Topkapı Sarayı Harem Dairesi (877 bin kişi), ÇanakkaleTroia Ören yeri (491 bin kişi), Nevşehir Dernuyu Yeraltı Şehri (422 bin kişi), Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri (413 bin kişi).
Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, müze ve ören yerlerimizin giriş ücretleriAvrupa’da bulunan müzelerin giriş ücretlerine göre düşük.
Girişlerden elde edilen gelirlerle müze ve ören yerlerinin bakım, onarım, temizlik, güvenlik vb. hizmetleri sağlanıyor. Gelirlerden % 8 KDV, % 5 belediye payı, % 15 Hazine’ye ve % 1 Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na pay ödeniyor.
Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerleri gişelerinin işletim işi 2010 yılından buyana ihaleyle özel işletmecilere veriliyor. Özelleştirmeye “Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi” ihalesiyle başlandı. İlk ihalede 50 müze ve ören yeri gişesi kiraya verildi.
Tüm giderleri yükleniciye ait olmak üzere sözleşme çerçevesinde yürütülen projeyle, gişelerin bilgisayar aracılığıyla ortak işletim sistemine entegrasyonu sağlandı. Akıllı bilet uygulamalarına geçildi. Müze giriş biletlerinin internet üzerinden satışına başlandı.
Bölgesel olsa…
İhalelerde müze ve ören yerlerinde ayırım yapılmadan tamamı, “toptan” ihaleye çıkarılıyor. İhaleyi kazanan, 376 müze ve ören yerinin 5 yıl süreyle gelirini topluyor.
181 müze ve ören yerindeki satış alanlarını, ticari alanları ve 5 geleneksel ürün satış mağazasını kiralayan 10 yıl süreyle, bu satış alanlarından, ticari alanlarda ve satış mağazalarında ticaret yapma hakkını elde ediyor.
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği’nden yapılan açıklamada, “müze ve ören yerlerinin toplu olarak ihaleye çıkarılacak yerde, bölgesel ihalelerin daha yararlı olacağı” belirtiliyor. Pamukkale ve Laodikya ören yerlerinin toplu ihale kapsamından çıkarılması halinde Denizli’deki yerel yönetimlerin ihaleye katılarak, bu ören yerlerini işletebileceklerine işaret ediliyor. Yerel yönetimlerin kendi bölgelerindeki ören yerlerinin değerlendirilmesine daha fazla özen göstereceklerine dikkat çekiliyor.

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.