We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TUR ŞİRKETLERİ ESNEKLİK İSTİYOR! İPTALLER YÜZDE 15’İ AŞTI

TUR ŞİRKETLERİ ESNEKLİK İSTİYOR! İPTALLER YÜZDE 15’İ AŞTI

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

 Yeşil ve gri pasaportu olanlar ile tüm kamu personelinin yurt dışı çıkışlarına getirilen tedbir nedeniyle acentelere gelen iptaller yüzde 15’i aştı. Tur şirketleri, havayolu ve otellerden rezervasyon değişiklikleriyle ilgili esneklikler istiyor.

UÇUŞ

Darbe girişiminin ardından TSK ve tüm kamu kurumlarında başlatılan soruşturmalar nedeniyle gri ve yeşil pasaportlular ile kamu personelinin yurtdışına çıkışlarına tedbir konması ve idari izinlerin iptal edilmesi, turizm acentelerini zora soktu. Son 3 günde çoğu yurt dışı olmak üzere binlerce tur iptal edildi. İptallerin yüzde 15’i geçtiği öğrenildi. İptallerin ardından tüketicilerin mağdur olmamasını isteyen tur şirketleri harekete geçti. Alınan olağanüstü tedbirlerin ardından tur şirketleri, durumdan etkilenen vatandaşların turlarını hiçbir bedel almadan ileri bir tarihe erteliyor. Tur ücretinin iadesi ise şimdilik gündemde yok.Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Seyehat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, yurtdışına çıkışlarda önceki günden bu yana sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Çok sayıda kişinin tedbirler gereği seyehatlerini iptal etmek zorunda kaldığını dile getiren Gürcün, tüketicilerin elinde olmadan gerçekleşen bu sorunlar nedeniyle tur şirketlerinin müşterilerini mağdur etmek istemediklerini dile getirdi. Tur iptallerinde iade konusunda, tur şirketlerinin kontrolü olmayan nedenlerden ötürü iade yapılmasının güç olduğunu söyleyen Gürcün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anlaşmalar gereği son dakika iptallerde tur şirketlerine havayolu ve otel gibi tedarikçiler ödeme yapmıyor. Mesela havayolu şirketleri en az 15 gün önce bilet değişikliğini yapıyor. Biz de konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla görüşmeler halindeyiz. Tüketicinin mağdur olmaması için havayolu ve diğer tedarikçilerden kurallarını esnetmeleri için baskı yapılmasını istedik. Böylece tüketicinin zararı oluşursa bir kısmını telafi edebiliriz.”

‘Kurumlarından belge almaları yeterli’

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, yaklaşık 3 milyon kamu personelinin bulunduğunu, aileleriyle beraber 10 milyon kişinin alınan tedbirlerin doğrudan ya da dolaylı olarak kapsamına girdiğini söyledi. Bu haliyle durumun ciddi olduğunu ve tedbirlerin uzun sürmemesini arzu ettiklerini belirten Onaran, kendilerinin ve genel olarak sektörün şu an aldığı önlemin, tedbirlerin etkilediği müşterilerin turlarını istedikleri bir tarihe koşulsuz erteleme hakkı verilmesi olduğunu kaydetti. Sadece paket turların değil, otel ve uçak rezervasyonlarının da etkilendiğini hatırlatan Onaran, “Yani memleketine gitmek isteyen de gidemiyor. Tabii bu tedbirleri suistimal etmek isteyenler de olabilir. Dolayısıyla, turunu iptal ettirmek isteyenlerden sadece çalıştıkları kurumlarıyla ilgili bir belge istiyoruz. Çünkü havayolu şirketleri de bizden bunu istiyor” diye konuştu.

Kongre ve fuarlar şimdilik etkilenmedi

Yaşanan gelişmeler 2 yıldır ‘dayak yiyen’ turizm sektörüne bir darbe daha indirirken, fuar ve kongre turizmi için şimdilik sıkıntı yok. Bunun nedeni ise kongre ve fuar sezonunun eylülün ikinci yarısından itibaren başlayacak olması. TÜ- YAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, şu ana kadar iptal edilen bir fuar ve kongre olmadığını, sezon başladığında mevcut konjonktüre göre gelişmelerin takip edileceğini söyledi. Fuar ve kongrelerin satışlarının 1 yıl önceden yapıldığını hatırlatan Ersözlü, “Kongre ve fuar katılımcıları klasik turistten biraz daha farklı. Yani daha profesyonel ve daha sağduyulu. İptal konusunda daha temkinli yaklaşırlar. Bu nedenle şu an izlemedeler. Fuar takvimi canlandığındaki duruma göre hareket edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, kültür sanat dünyasında da etkinlik iptalleri devam ediyor. Son olarak İKSV, İstanbul Caz Festivali kapsamındaki konserlerden 22 Temmuz’a kadar olanlarını ileri bir tarihe erteledi. 22 Temmuz’dan sonraki konserler ise şu an için programdaki gibi devam edecek.

Yurtdışına çıkış yapacaklar 4 saat öncesinde havalimanında olmalı

> Gri hizmet pasaportu olan kişiler, yurtdışında çıkış yapmalarına neden olan görevlendirmeyle ilgili 15 Temmuz’dan sonra düzenlenmiş ıslak imzalı muvaffakiyet belgesi alması gerekiyor.

> Yeşil pasaportlu kişilerin çalıştıkları kurumdan 15 Temmuz’dan sonra düzenlenmiş ıslak imzalı muvaffakiyet belgesi alması gerekiyor.

> Diğer çalışan tüm kamu personelinin pasaportla yurtdışına çıkışı için çalıştıkları kurumdan 15 Temmuz’dan sonra düzenlenmiş muvaffakiyet belgesi alması gerekiyor.

> Yeşil pasaport sahibi çocuklar, ilgili pasaportu alma hakkını hangi ebeveyni üzerinden elde ettiyse o ebeveynin kurumdan yazı alması gerekiyor. Yine yeşil pasaport alma hakkını eşi üzerinden sağlayan kişilerden eşlerinin kurumundan 15 Temmuz’dan sonra düzenlenmiş muvaff akiyet belgesi almaları gerekiyor.

> Yeşil ve gri pasaportu bulunan emekliler, havalimanındaki kontrol sonrası yurtdışı çıkışlarını gerçekleştirebiliyor. Yanında hiçbir evrak getirmeleri gerekli değil.

> Hiçbir memurun kimlikle çıkışın yeterli olduğu ülkelere geçişine izin verilmeyecek. (KKTC ve Gürcistan)

> Havalimanlarında ekstra alınan bu önlemler nedeniyle yoğunluktan etkilenmek istemeyen yurt dışına çıkış yapacak vatandaşların işlemlerini sağlıklı yürütebilmesi için 4 saat öncesinden havalimanına gelmeleri gerekiyor. (Merve Yiğitcan-Dünya Gazetesi)

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.