Türkiye bu yıl Ramazan Bayramı’nda tatil yaptı. Yaylalardan kıyı bölgelerine kadar otellerin çoğu neredeyse tam kapasiteye ulaştı. Erken rezervasyon yaptıranlar yüksek fiyatlara yakalanmazken, işini son dakikaya bırakanlar talebin çok olduğu bölgelerde ‘sürpriz fiyatlarla’ karşılaştı. Bazı bölgelerde tatil yapmak isteyenler yüzde 40’a yakın daha fazla para ödemek zorunda kaldı. Yer bulamayanlar ise sahillerde konakladı.
BU yıl Rusya ile yaşanan kriz, Suriye’deki savaş ortamı, Türkiye’de patlayan bombalar en çok turizm sektörünü yaraladı. Özellikle kıyı şeridinde oteller bu gelişmelerden dolayı yokları oynarken, tatil beldelerindeki esnaf da turist azlığından nasibini aldı. Turizm sektörünün kötü bir şekilde sezonu kapatacağı tahmin edilirken, ardı ardına güzel gelişmeler yaşanmaya başladı. Önce İsrail, sonra da Rusya ile yaşanan ‘sıcak gelişmeler’ turizm sektöründe yüzlerin gülmesini sağladı. Ama turizm sektörü asıl mutluluğu okulların kapanması ve bayram tatilinin gelmesiyle yakaladı.
DURUM NASIL?
Akdeniz’den Karadeniz’e, İç Anadolu’dan Ege’ye Türkiye’nin her yerinde yoğun bir bayram trafiği yaşandı. Öyle ki Marmaris’te yatacak otel bulamayan tatilciler kumsallarda çadır kurdu. Karadeniz’de Uzungöl’e gitmek isteyenler kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Batum’a gitmek için sınır kapısına gidenler 5 saatte geçiş yapabildi. Peki bu durumu turizmciler nasıl karşıladı? Otellerde doluluk oranları nereye ulaştı?Son anda gelen yüksek talep nedeniyle fiyatlar yükseldi mi? Tüm bu soruları sektörün önde gelen isimlerine sorduk. Turizm sektörü temsilcileri doluluklardan memnun olduğunu söylese de, tatil planını son dakikaya bırakan vatandaşlar yüksek talep nedeniyle erken rezervasyon yaptıranlara göre yüzde 40’tan daha fazla para ödemek zorunda kaldı.
SÜRPRİZLER OLABİLİYOR
Bayram döneminin turizm sektörü için çok güzel geçtiğini ifade eden Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, “Sadece otelciler için değil, turizmle bağlantılı herkes için güzel bir dönem oldu. Otellerin oda kapasitelerinin neredeyse tamamı doldu. Bu sadece kıyılarda da yaşanmadı. Yaylalarda, dağlarda her yer aynı şekildeydi. Sadece tatil için değil, akraba ziyareti için de yollara düşen çok oldu. Birçok kişi iç turizme katılmış oldu. Bunun en büyük sebebi uzun bir tatil dönemi olmasıydı” dedi. Yatak kapasitelerinin sınırlı olduğu bölgelerde yer bulamama sıkıntısı yaşandığını hatırlatan Osman Ayık, “Talep çok olunca fiyatlarda bu yatak kapasitesinin sınırlı olduğu bölgelerde fiyatların yükselmesine neden oldu. Uzun yıllardır tekrarladığımız bir şey var. O da erken rezervasyon. Erken rezervasyon yaptırmayınca bazı bölgelerde astronomik fiyatlarla karşılaşılabiliyor. Son dakika tatile karar vermek sürprizlere de açık olma anlamı taşıyor” diye konuştu.
KKTC ve Yunan adaları ilk tercih
BAYRAM tatilinde Kapadokya’dan Trabzon’a, Antalya’dan Bodrum’a birçok tatil bölgesinin çok yüksek doluluklara ulaştığına dikkat çeken Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, “Tatilini son dakikaya bırakanlar yüzde 40’a yakın daha fazla para ödemek zorunda kaldı. Tatil bölgeleri dışında mavi turlara da çok yoğun ilgi vardı. Yurtdışında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Yunan adaları tercihlerde ilk sıralarda yer aldı. Kurban Bayramı için de şimdiden açıklama yapılmalı. Ne kadar tatil olacağını vatandaşlarımız bilmeli. Ona göre planını yapmalı” dedi.
Bundan sonrasını düşünüyoruz
BAYRAMLA birlikte otellerden pansiyonlara kadar birçok tesisin yüzde 100 doluluğa ulaştığının altını çizen Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, ancak bunun kısa süreli bir doluluk olduğunu ifade etti. Gelen 3-4 gece konaklama yaptığının altını çizen Sili, “Yerli turist genellikle 3-4-5 gecelik konaklamaları tercih ediyor. Bayram tatilinde de ikiye bölünme durumu oldu. Ancak bayram sonrası için durumda pek bir farklılık yok. Otelciler olarak Rusya’nın devreye girmesini, Avrupa’dan gelen rezervasyonların hareketlenmesini ümit ediyoruz. Biz asıl bundan sonrasını düşünüyoruz” dedi.
700-750 bin
Bayram tatilinde tatile çıkan Türk vatandaşı sayısı
% 80-100
Bayram döneminde otellerin ulaştığı doluluk oranı
% 40
Tatile son dakika karar verenlerin erken rezervasyonculara göre ödediği fazla ücret
*************************
Avşa’da yiyecek sıkıntısı!
9 günlük Ramazan Bayramı tatilinden yararlananlar, sahil kentlerine akın etti. Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı Avşa adasında da neredeyse adım atacak yer kalmadı. Kış aylarında 2 bin 500 kişinin yaşadığı Avşa Adası’na bayramda 130 bin tatilcinin geldiği belirtildi. Otel ve pansiyonlarda yer bulamayan bir çok kişi kumsalda ve camide yatarken, vatandaşların ekmek taleplerini karşılamakta zorlanan fırınlarda da uzun kuyruklar oluştu. Marketlerde ise birçok yiyecek ve içecek ürünleri kısa sürede tükeniyor. Yoğun kalabalık karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen bölge halkı ve esnafı vatandaşların taleplerini karşılamak için çaba gösterdi. Her gün İDO, BUDO ve özel firmalara ait 10’a yakın feribot, deniz otobüsü ve arabalı vapur ile karşılıklı olarak 10’a yakın seferin yapıldığı Avşa Adası’nda, içme suyu ihtiyacı yaz aylarında deniz suyunun arıtılması ile karşılanıyor. (Emir YILDIZ- DHA )