We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel OTELLER KRİZ İÇİN YENİ FORMÜLLER ÜRETİYOR !

OTELLER KRİZ İÇİN YENİ FORMÜLLER ÜRETİYOR !

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Turist sayılarında yaşanan sert düşüş bir çok otelin açılmamasına ya da geçen yıla göre daha geç açılmasına sebep oldu. Fethiye Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları da otelini açamayanlardan. Torunoğulları “”Birden fazla oteli olanlar operasyonlarını birleştirdi” diyor.

kriz-yonetimi

Rusya ile yaşanan uçak krizi, PKK ve IŞİD terörü gibi nedenlerle bu yıl Türkiye turizmde zor günler geçiriyor. Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28 düşerken, yılın ilk 4 ayında ziyaretçi sayısındaki azalma yüzde 16’yı aştı. İlk 4 ayda gelen yabancı turist sayısı 5.8 milyonda kaldı. Yabancı turist sayısındaki düşüşün bu yıl devam edeceğine vurgu yapan sektör temsilcileri, turist kaybının yüzde 20’yi bulabileceğini, gelirdeki düşüşün ise 15 milyar dolar olabileceğini ifade ediyor.Operasyonlar birleştiTurizmdeki kaybın bu kadar büyük olması en çok otelcileri hatta sektör temsilcilerini etkiliyor. Hürriyet gazetesinde yayınlanan Burak Coşan imzalı habere göre, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık bir çok otel sahibinin otellerini açmadığını ifade ederken Türkiye’nin en gözde tatil mekanlarından Fethiye’nin Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları kendi otelini açamadığını söylüyor.

Kendisi gibi birden fazla oteli olan grupların bir çoğunun bazı otellerini açmadığına dikkat çeken Torunoğulları, “Birden fazla oteli olanlar operasyonlarını birleştirdi. Küçük ve maliyeti yüksek olan oteller açılmadı. Biz de öyle yaptık. Küçük otele yapılan rezervasyonlar da üst kategorideki otellere kaydırıldı. Müşteri de 4 yıldızlı otele rezervasyon yapmışken, 5 yıldızlı otelde tatil yapma fırsatı buldu. Herhangi bir ek ücrette talep edilmiyor. Bu müşteriyi memnun ediyor ama biz bu durumdan çok memnun değiliz. Grubunda 3 otel ve daha fazlası olanların geneli bu yöntemi kullanıyor” dedi.

Durum parlak değil

Osman Ayık ise “Turist sayısının düşmesinin yanında, gelecek aylara yönelik taleplerde çok düşük. Sadece Rus turistlerin ağırlıklı olarak konakladığı oteller kapalı değil. Bir çok otelde durum böyle. Yani sadece Antalya otelleri ile sınırlı değil durum. Kıyı bölgelerindeki birçok otelde bu durum yaşanıyor. Ayrıca sadece açılmayan otellere de bakmamak gerekiyor. Açılan otellerde de durum pek parlak değil. Doluluk oranları yüzde 20-30. Fiyatlar da geçen yılın fiyatlarına göre yüzde 50-60 aşağıda. Birden fazla oteli olan işletme sahipleri de sadece bir otelini açıyor. Diğerlerini açmıyor. Böylelikle maliyetlerini düşürüyorlar” dedi.

Giderler karşılanmıyor

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da birçok otelin personel giderlerini karşılayamayacağı için açılmadığını dile getirdi. Personel giderlerini karşılayabilmek için turistin olması gerektiğine vurgu yapan Bayındır, “Bunların dışında otel açıldığı anda KDV, elektrik ve su faturası gibi giderler oluşmaya başlıyor. Otel sahipleri de bu giderlerin altına girmek istiyor. Ayrıca ramazan ayı ile birlikte yerli turist sayısında da düşüşler oluyor. Otel sahibi de bu kadar gideri cebinden karşılamak yerine otelini hiç açmamayı tercih ediyor” diye konuştu.

Okulların kapanması bekleniyor

Bazı otellerin ise sezonu geç açacağını söyleyen Yavuz Torunoğulları, “Geçen yıl nisanın ortalarında özellikle kıyı bölgelerinde oteller sezonu açmıştı. Ancak şimdi okulların kapanmasını bekleyenler var. Otellerde işçi alımları nisan ve mayıs ayında olurdu. Ancak bu yapılamadı. Nisan ve mayıs ayı istihdam verileri açıklandığında durumun ne kadar kötü olduğu ortaya çıkacak” dedi.

Yerli turist fiyatları hala yüksek buluyor

Yerli turistin hala otellerin pahalılığından şikayetçi olduğu sorulduğunda Torunoğlulları, “Evet hala fiyat kırmayan geçen senenin üstünde fiyatlarda satış yapan oteller var. Ancak Marmaris, Fethiye ve Datça gibi yerlerde durum böyle değil. Bodrum’da yüksek fiyatlı tesisler var. Ancak buraların müşterisi onu tercih ediyor. Saygı duyulmalı. Bir yer de fiyat yüksek diye her yer öyleymiş gibi algılanmamalı” diye konuştu.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.