We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler TURİZM BU ÜLKENİN MİLLİ MESELESİDİR

TURİZM BU ÜLKENİN MİLLİ MESELESİDİR

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

GM DERGİ- ÖZEL HABER

DSC_02281

ALİ KIZILDAĞ-POYD BAŞKANI CALİSTA LUXURY RESORT HOTEL GENEL MÜDÜRÜ

Son dakika satışlarında artış olsa da uçak konusunda nasıl bir gelişme olacak?

Uçaklarda da daralmalar olacak. Belki uçak kapasiteleri küçülecek ya da uçak sayıları düşecek. Örneğin; Lüksemburg, satışların çok düşük olması sebebiyle İzmir seferlerini iptal etti. Sadece Türkiye değil, Kuzey Afrika ülkelerini de Cezayir, Fas, Tunus ve Mısır gibi ülkelerde de düşüşler yaşanıyor. Uçuşları bu ülkelere yönlendirme şansları da yok. Tur operatörlerinin de Türkiye’deki bu düşüş ciddi anlamda etkiliyor.  Onlarında üzerine koyacakları çok bir alternatifleri kalmadı.

Bu bize bu durum olumlu yansır mı, sizce ?

Tatil sayılarını ve tatil sürelerini kısaltabilirler. Türkiye, bir aile destinasyonu. Güvenlik konusunda en hassas olan ve çabuk etkilenen çocuklu aileler.  Biz de aile destinasyonu olduğumuz için bu durumdan daha çok etkileniyoruz.

Turizm profesyonellerine bu krizin yansıması nasıl olacak?

Alman bir tur operatörüne şöyle bir espri yaptım; “Eğer Türkiye’deki turizme destek vermezseniz, turizmde çok büyük sıkıntı olur ve ciddi anlamda işsizlik yaşanır. Vizelerde de serbestlik yaşanırsa Türk mülteciler Almanya’ya akın edecek” diye. Sektör, büyük bir işsizlik boyutu riski ile karşı karşıya kalabilir. Bu işsizliğin içinde profesyonellerde olacak. Bazı oteller açılmayacak, belki de sezonu kısa tutacaklar. 6 ay açık kalan oteller 3 ay açık kalacak.  Bu noktada da gizli işsizlikler olacak. Hepimiz açısından zorlu bir süreç yaşıyoruz. Bu süreç, kısa sürecek gibi gözükmüyor. İmaj açısında oluşan negatif olguyu profesyonel bir çalışmayla yok etmeliyiz.

Turizm çalışanlarına bu süreçte tavsiyeniz nedir?

Kesinlikle gereksiz tüketim harcamaları, ödeme güçlüğü çekecekleri yatırımlar yapmasınlar. Olabildiğince yaşamsal sürdürülebilir ihtiyaçlarını gidermeye yönelik harcamalar yapsınlar. Ellerinde birikimleri varsa asla harcamasınlar. Bu arada finans sektörüne ciddi görevler düşüyor. Turizmcileri ayakta tutmak için çok daha fazla finansal destek vermeleri gerekiyor. Devletin, turizmcilere yönelik attığı adımları genişletip tabana yayması şart. Turizm sektörü ayakta kalmalı.  1 buçuk milyon kişi bu sektörden ekmek parası kazanıyor. Bu rakamın büyük bir bölümü hem profesyoneller hem de çalışanlar sıkıntı yaşayabilir. Profesyonellerin bir görevi de çalışanlarımızı elimizde tutabilmek.

Bu krizde yatırımcının hedefi ne olmalı ?

Yatırımcı asla bu işten yılmamalı. Turizm, Türkiye’de “ Bırakalım artık, olmasa da olur” denecek bir sektör değil. Bugün turizm yatırımcılarımızın birçoğunun başka sektörlerde de faaliyetleri var. Bu faaliyetlerini canlandırarak, bu taraftaki kaynağın suyunu belli bir seviyede tutmalı. Turizm bu ülkenin milli meselesidir.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.