Aşağıdakilerin ortak özellikleri nedir?
- Yıldız nitelikte birini işe aldınız ancak bu çalışan diğerleriyle iyi geçinemiyor.
- En iyi müşterilerinizden biriyle bir yanlış anlaşma işinizde kayba neden oldu.
- Diğer paydaşınızın değerlerine ilişkin varsayımınızdan ötürü satışı kaybettiniz.
- Yöneticileriniz sizi süregiden işlerden haberdar etmediği için hazırlıksız yakalandınız.
- Aile işiniz hiç kimsenin asıl sorunun nerde yattığını kabul etmek istememesinden ötürü zor durumda.
Tüm bu işyeri dramatik meseleleri ortak bir temayla birbirine bağlıdır: kötü iletişim. İletişim becerileri genellikle “sosyal beceriler” olarak anılırlar. “Sosyal” ifadesi, bir süredir iş başarısı için önemli değil de “samimi” yerine kullanılır oldu.
No-Drama Leadership adlı yeni kitabımda, tamamı iletişimle ve iletişimi neden salt bir sosyal beceri değil de bir strateji olarak görmemiz gerektiğiyle ilgili bir bölüm var. Sosyal beceriler iyi geçinmek ve beğenilmekle ilgiliyken strateji her zaman rahatsızlıktan kaçınmayı gözeten kısa vadeli çözümlerdense uzun vadeyle ilgilidir. Yaygın bir örnek, yöneticiler (ya da iş sahipleri) çalışanlarıyla dürüst bir diyalog kurmaktan kaçındıklarında görülür. Nedenler çoktur – hislerini incitme korkusu, karşıdaki kişinin kıdemi, o gün şirket pikniği olması ya da en basitinden kültürün doğruyu söylemeyi desteklememesi.
Sorun şu ki on beş yıl sonra bir başkası aynı sorunu miras alır! Müşterilerime sık sık bugün yapmaktan kaçındıkları konuşmanın on beş yıl sonra karşılarına bir hukuk davası olarak çıkabileceğini söylerim.
Aynı sorunların iş sahibinin kimin gideceği, kimin kalacağı ve ne tür bir kültür yaratmak istendiğine ilişkin nihai kararları verdiği küçük işletmelerde de görülmesi ilginçtir. Kısa vadeli çözümler uzun vadeli sorunlar yaratabilir. Daha stratejik bir bakış edinmeye hazır mısınız?
İletişim tanımınızı “sosyal beceri”den stratejik bir beceriye dönüştürdüğünüzde neler olacağına dikkat edin. Artık, daha yüksek düzeyde iletişimin nihai hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacağı tüm yolları fark etmeye başlarsınız.
Şunları yapmak daha stratejiktir:
- İnsanlara sadece duymak istediklerini değil gerçeği söyleyin.
- Performansı düşen bir çalışana dürüst geribildirimde bulunun.
- İstemediğinizden şikayet etmek yerine ne istediğinizi bildirin.
- Başkalarının uygunsuz davranışlarla idare etmelerindense sınırlar koyun.
- İstemeye istemeye “evet” demek yerine hakkını vererek “hayır” deyin.
- Bilgiyi saklamak yerine herkesi haberdar edin.
- Neden yapmadığınız bahanelerine sığınmak yerine sözünüzde durun.
- Tehditle zorlamak yerine vizyonla ilham verin.
- Derdinizi anlatabilmek için alay ya da utandırmaya başvurmak yerine saygılı olun.
İletişim, iş ilişkileri kurma, uzlaşma, satma ve başkalarıyla işbirliği elde etmede gerekli önemli bir beceridir.
Daha stratejik bir iletişimci olmak sıkı çalışma ve farkındalık ve kişisel gelişime adanmışlık gerektirir. Aslında bir ömürlük bir yolculuktur. Peki; karşılığı nedir? Liderlik rolünüzde sürekli kötü iletişim kuran, duygularının farkında olmayan, dar görüşlü, sabırsız, kendine hizmet eden ve net olmayan insanlarla çalışacaksınız. Stratejik olarak daha farkında, daha kabiliyetli, daha net ve daha stratejik bir kişisel marka kurmak daha anlamlı değil mi? Stratejik bir iletişimci olma, hem kişisel hem de iş hayatınızı dönüştürebilir.
Marlene Chism, bir yönetici eğitmeni, danışman ve Stop Workplace Drama (Wiley 2011) ve No-Drama Leadership (Bibliomotion 2015) kitaplarının yazarıdır. İşyerindeki kültürü dönüştürmek isteyen yöneticiler, yüksek performans sergileyen liderlerle çalışmaktadır.