We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel ITB’DE SEYAHAT TRENDLERİ RAPORU AÇIKLANDI

ITB’DE SEYAHAT TRENDLERİ RAPORU AÇIKLANDI

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

IPK ınternational, her yıl ITB Berlin’de açıklanan ‘World Travel Trends’ raporunu açıkladı.

seyatah_trend

IPK International tarafından ITB Berlin için hazırlanan ‘Dünya Seyahat Trendleri’ raporuna göre, 2015 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik sorunlar, şiddetli çatışmalar, terör saldırıları ve özellikle Avrupa’da büyük bir sorun haline gelen mülteci krizi seyahat sektörünü farklı şekillerde etkiledi. Raporda, tüm bu problemlere rağmen dünya genelinde seyahate dönük talep tatmin edici olarak tanımlanırken, 2015 yılının ilk 8 ayında yurt dışı seyahatlerinde yüzde 4.5 oranında artış yaşandığı ifade edildi. Uzmanlar, bu artışın 2016 yılında da devam edeceği ve yurt dışı seyahatlerde yüzde 4.3 oranında artış olacak.

TurizmGüncel’in rapordan derlediği veriler şu şekilde:

2015 yılında dünya genelinde yaşanan çatışmalar, politik gerginlikler ve bazıları direkt turistleri hedef alan terör saldırıları, bazı destinasyonların turizmini olumsuz şekilde etkiledi ve talebin ‘güvenli’ ülkelere kaymasına sebep oldu.

Öte yandan, mülteci krizi sonucu ortaya çıkan sınır kontrölleri de özellikle Avrupa ülkeleri arasındaki turizm hareketlerinin yavaşlamasına sebep oldu.

Ancak bu düşüşler, genel talebi etkilemedi ve yurt dışına çıkan turist sayısı artmaya devam etti.

2015 yılında yurt dışı seyatlerinin sayısı yüzde 4.5 artarken, seyahat sayısı 1.024 milyar, uluslararası turist sayısı ise 1.2 milyar  olarak gerçekleşti. 2015’te gece başına harcama ise bir önceki yılın büyüme oranını 2’ye katlayarak yüzde 4 oranında artış gösterdi.

BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ ASYA VE KUZEY AMERİKA

Küresel seyahatin 2015’teki büyüme lokomotifi yüzde 5’er büyüme ile Asya Pasifik ve Kuzey Amerika olurken; Güney Amerika da yüzde 4’lük artış ile şaşırtan bir büyüme gösterdi.

Avrupa’dan yapılan yurt dışı seyahatleri de yüzde 4.5 oranında artarken, artışın ardında gelişen ekonomik durumlar olduğu ifade edildi. Orta Doğu yüzde 9’luk artış gösterirken, Afrika’da yüzde 6 oranında düşüş kaydedildi.

EN BÜYÜK KAYNAK PAZAR ALMANYA

Ülke bazında incelendiğinde ise, Almanya en fazla seyahat gerçekleştirilen kaynak pazar olma anlamındaki liderliğini korudu.

En fazla harcamayı ise ABD’li, Çin ve Alman turistler yaptı.

Sıralama Yurt dışı seyahat sayısı en yüksek kaynak pazarlar Yurt dışı harcaması en yüksek kaynak pazarlar
1 Almanya ABD
2 ABD Çin
3 Birleşik Krallık Almanya
4 Çin Birleşik Krallık
5 Fransa Japonya
6 Kanada Kanada

ASYA VE KUZEY AMERİKA 2016 YILINDA DA PARLAYACAK

Küresel seyahat sektörü, 2016 yılında da büyümeye devam edecek. IPK International tarafından önemli kaynak pazarlardan katılımcılarla yaptığı araştırmaya göre, katılımcıların yüzde  42’si, 2016 yılında da bir önceki yıl ile aynı sayıda seyahat gerçekleştirecek. Katılımcıların yüzde 30’u daha fazla seyahat gerçekleştirceğini söylerken; yüzde 20’si seyahat sayısını azaltacağını ifade etti.
Sektörün içinden geçtiği krizin seyahat planlamasına etkisi ise oldukça şaşırtıcı: Katılımcıların yalnızca yüzde 45’i, krizin seyahat planlarını etkilediğini ifade ederken, yüzde 55’i planlarında bir değişiklik olmadığını söyledi.
Rapora göre, küresel seyahatlerin sayısı 2016 yılında yüzde 4.3 oranında artarken, büyümenin lokomotifi yüzde 6.1 ile Asya; yüzde 5.1 ile Kuzey Amerika olacak. 2016 yılında, Avrupalı seyahatçiler yüzde 2.8, Güney Amerikalı seyahatçiler ise yüzde 1.9 oranında daha fazla yurt dışı seyahati gerçekleştirecek.

SEYAHAT TERCİHLERİNDE LİDER DENİZ-KUM-GÜNEŞ
Küresel outbound seyahatin büyüyen trendleri arasında şehir gezileri, kruvaziyer turları ve uzun mesafe seyahatler bulunuyor. 2007 ile 2014 yılları arasında yurt dışı tatiline çıkan kişi sayısı yüzde 34 oranında artarken; bu artış kruvaziyer turlarında yüzde 248, şehir gezilerinde yüzde 82, deniz-kum-güneş tatillerinde ise yüzde 39 olarak gerçekleşti.
Toplam yurt dışı tatilleri arasında deniz-kum-güneş tatileri yüzde 29 ile ilk sırayı alırken, onu yüzde 22 ile şehir turları, yüzde 20 ile turlar ve yüzde 7 ile kır-doğa tatilleri izledi.
İş seyahati pazarında MICE (Toplantı, Teşvik, Konferans, Fuar) segmenti aynı dönemde yüzde 37 büyüyerek pazar payını yüzde 54’e ulaştırdı. Geleneksel iş seyahati segmenti ise teknolojik ilerlemelerden etkilenerek yüzde 14 oranında geriledi.
BÜYÜMENİN İTİCİ GÜCÜ ŞEHİR GEZİLERİ
Son yıllarda Avrupalı, Asyalı, Kuzey ve Güney Amerikalıların yakın ve uzak mesafelerdeki destinasyonlara akın etmesi nedeniyle şehir gezileri, uluslararası leisure seyahati piyasasının en hızlı büyüyen kısmı oldu. Şehir gezileri, önümüzdeki yıllarda da turizmdeki büyümenin itici gücü olacak.
Şehir gezilerinin en büyük 4 kaynak pazarı olan Hong Kong, Mexico, Londra veSingapur’un 2020 yılına kadar sıralamadaki yerlerini koruması bekleniyor.
Şehir gezilerindeki gelişmede de Asya kıtası liderliğini koruyor. İlk 20’deki sıralamada en hızlı büyüyen şehirlerin çoğu Asya’da yer alıken; Seul, Delhi ve Bombay’ın bu alanda öne çıktığı ifade ediliyor.
Delhi ve Bombay’ın, ülkelerindeki outbound seyahatin itici gücü olmaya devam etmesi bekleniyor. Çin’de ise Şangay’ın ülkenin outbound turizmine en büyük katkıyı koymaya devam etmesi beklenirken, Çin şehirleri arasında dış seyahat dağılımı daha yaygın olduğu belirtiliyor. Bu şehirlerden Tianjin’in gelecek 5 yıl içinde Çin’in outbound seyahatine katkı sağlayan ana kaynaklardan biri olması bekleniyor.
Avrupa’da ise Londra’nın outbound seyahatte liderliğini koruması bekleniyor. Avrupa’daki diğer büyük kaynak pazarlardan Amsterdam ve Rotterdam’ın da, son yıllarda büyümede yaşanan yavaşlamayı toparlaması ve listede yukarılara çıkması beklenirken,  2020 yılında en fazla büyüme gösteren şehirlerin arasına Berlin’in de gireceği ifade ediliyor.
ARTAN TURİST SAYILARI ENDİŞE YARATIYOR
Öte yandan, uzmanlar şehir gezilerine dönük bu artışın, bazı destinasyonlarda endişeye sebep olduğunu da belirtiyor. Örneğin Venedik’in yüksek sayılarda kruvaziyer turistinin aynı anda şehre gelmesinin şehre etkileri konusunda kaygı duyduğu, Barcelona’da ise yüksek turist sayılarının pek çok kesim tarafından eleştirildiği ifade ediliyor. Konuya dair yorum yapan IPK Başkanı Rolf Freitag, ‘’Bu durum bazı şehirlerde tartışmalar yaratıyor. Özellikle yüksek kapasiteye sahip kruvaziyer turları problemlere sebep oluyor. Bu konuda şikayetleri olan şehirlerin önümüzdeki yıllarda turist sayılarında kısıtlamaya gitmeleri oldukça muhtemel.’’ değerlendirmesinde bulunuyor.
SOSYAL MEDYA KULLANIMI ARTIYOR
Rapora göre, sosyal medya başta destinasyon ve konaklama tercihleri olmak üzere uluslararası seyahatlerin yüzde 25’ini etkiliyor.
Rapora göre, Facebook’un kullanıcısı sayısı 1.5 milyonu geçerken, Twitter, LinkedIn, Google+, WhatsApp ve TripAdvisor gibi platformları kullananların sayısı da her geçen gün artıyor. Bu platformlar seyahati de etkiliyor: Uluslararası seyahatçilerin yüzde 70’i aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor.
Uluslararası seyahatçilerin seyahat sırasında en önem verdikleri şeylerin başında internet geliyor. Seyahatçilerin yüzde 75’i seyahatlerini planlarken internetten bilgi ediniyor. Bu oran seyahat acenteleri için yüzde 33; akraba ve arkadaşlar için ise yüzde 25.
Öte yandan, uluslararası seyahatçilerin, seyahat araştırmaları sırasında daha geniş sosyal medya platformları yerine seyahat alanına daralmış platformları kullanmayı tercih ettiği belirtiliyor. Örneğin TripAdvisor gibi yorum siteleri, seyahat blogları ve forumlarının Facebook gibi platformlara göre daha sık tercih edildiği ifade ediliyor.
IPK International Kıdemli Araştırma Müdürü Julia Howacker, seyahat sektöründe sosyal medyanın önemine dair şunları söylüyor:
‘’Bu rakamlar, seyahat sektörünün kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklere neden önem vermesi gerektiğini ortaya koyarken, seyahat blog ile iş birliği yapılması halinde ortaya çıkabilecek potansiyeli de gösteriyor. Sosyal medya içerikleri ve yorumlar analiz edilerek, destinasyon yönetimi konusunda önemli verilere ulaşılabilir.’’

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.