Bağımsız danışmanlık şirketi Luxury Institute, 2015 yılı lüks otel markalarına yönelik araştırma gerçekleştirdi. Dünyanın en zengin ülkelerinden seçilmiş tatilcilerin, seyahat alışkanlıklarını gözler önüne seren araştırma sonucu, dünyanın en lüks 40 otel markasını da listeledi.
Luxury Institute tarafından yayınlanan “2015 Global Hotels Luxury Brand Status Index”, 21 ve üstü yaş grubunun yer aldığı tüketiciler ile gerçekleştirildi. Yedi farklı ülkeden ankete katılan tatilcilerin yıllık gelirleri bulundukları ülkenin para birimi üzerinden asgari miktarı belirlendi. Buna göre, Amerika Birleşik Devletleri için 150 bin dolar, İngiltere için 60 bin sterlin, Fransa, Almanya ve İtalya için, 50 bin euro, Çin için 1 milyon yuan ve son olarak Japonya için, 150 milyon Japon yeni olarak kaydedildi.
5 MARKA ÖNE ÇIKTI
Katılımcılardan otellere, kalitesi, sosyal statüleri, yıllar içerisindeki gelişimleri ve sağladıkları ayrıcalıklar üzerinden puan vermeleri istendi. “Bu otel, inanılmaz derecede benzersiz ve ayrıcalıklı”, “Bu otelin hizmet kalitesi çok yüksek” ve “Bu otel, müşterilerine benzersiz bir tatil deneyimi yaşatıyor” şeklinde verilmiş kalıplara, otel markaları üzerinden 0’den 10’a kadar puanlandırma yapmalarının istendiği anket sonucunda 5 tane önemli otel markası öne çıktı. Geçen yılki sıralamaya kıyasla çok fazla bir şeyin değişmediği listede ilk 5’te, Four Seasons, The Ritz-Carlton, JW Marriott, Grand Hyatt ve InterContinental yer aldı. Liste ülke bazlı olarak incelendiğinde ise ABD ve İngiltere için listedeki isimler değişmedi ve ilk 5’te gene Four Seasons, The Ritz-Carlton, JW Marriott, Grand Hyatt, ve InterContinental yer aldı.
HANGİ ÜLKEDE HANGİ MARKA LİSTE BAŞI?
Sofitel, Le Meridien, ve Club Med, Fransa listesinde üst sıralarda yer alırken; Almanya’da tercih Kempinski Hotels’den yana oldu. İtalya’da da Club Med listenin en başında bulunurken; The Peninsula Hotels ve Mandarin Oriental Japonya’daki en lüks oteller olarak listedeki yerini aldı. Öte yandan Çin’in en lüks otelleri ise Shangri-La Hotels & Resorts ve Peninsula Hotels oldu.
EN ÇOK GECELEMEYİ KİM YAPTI?
Ayrıca anket, katılımcıların ülke bazında yıllık konaklama günlerini de gözler önüne serdi. Buna göre ankete 7 farklı ülkeden katılım gösteren tatilcilerin yıllık ortalama konaklama sayısı 19 olarak kaydedildi. Bu ortalamaya en büyük katkı senede 26 gecelik konaklama ile Alman tatilcilerden geldi. Onu sırasıyla 23 ile Fransızlar ve 15 ile Japonlar takip etti. İtalyan tatilciler için bu rakam 13 olarak kaydedilirken Çinlilerin neredeyse %89’u en azından 1 gece lüks bir otelde kalmayı tercih ettiklerini dile getirdi.
Ayrıca anket sonucuna göre, katılımcılar ortalama yılda ortalama 11 gece listedeki yer alan lüks otellerde konaklarken bunların büyük bir çoğunluğu dinlenme amaçlı seyahatler dolayısıyla gerçekleştirildi. Bu seyahatlerin ise %63’ünde tatilciler eşleriyle seyahat etmeyi tercih ederken %15’i yalnız olduğunu belirtti. %11 ise iş gezisi dolayısıyla bu otellerde konakladıklarını söyledi.