We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler RUSYA KRİZİ NEDENİYLE REZERVASYON İPTAL EDİLİNCE TURİZM SEKTÖRÜ YÜZÜNÜ AVRUPA’YA ÇEVİRDİ !

RUSYA KRİZİ NEDENİYLE REZERVASYON İPTAL EDİLİNCE TURİZM SEKTÖRÜ YÜZÜNÜ AVRUPA’YA ÇEVİRDİ !

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Antalya, Rus turistlerin ağırlıklı olarak tercih ettiği bir bölge ve istatistiklere baktığımızda Ruslar, bölgenin en ağırlıklı turist grubunu oluşturuyor. Antalya özelinde Rusya-Türkiye krizi turizmciler kadar bölgenin esnafını ve hizmet sektöründe olan kurumları da olumsuz etkileyecek. Turizm sektörünün deneyimli isimlerinden Uran Turizm A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Fatih Güven konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Fatih Güven (2)

Turizm sektörü açısından Rusya krizinin sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?   

Geçen yıl Rusya’nın kendi ekonomik sorunları nedeniyle kötü bir yıldı ve Rus turist sayısında bir azalma yaşandı, Türkiye-Rusya krizi ise bu durumu daha da perçinledi. Antalya’ya her yıl toplamda 10 milyon turist geliyor ve bunun yaklaşık olarak 3,5 milyonu Rus turisttir. Elbette bu kayıp kolay telafi edilebilir bir durum değil.            Şu anda, önümüzdeki sezon için Rus turist rezervasyonları sıfır noktasında. Tabi bu durumdan etkilenen sadece turizm sektörü de değil, bu buzdağının görünen yüzü.                       Tarımla uğraşan kesim ürettiği ürünlerin büyük kısmını bölgedeki 5 yıldızlı otellere satarak geçimini sağlıyor, turizmin olumsuz etkilenmesi onların satışlarının da düşmesine neden olacaktır, esnaf için de aynı durum söz konusu. Zincirleme devam eden bu olumsuzluklardan etkilenmemek için alternatif pazarları araştırmak ve Rusya’nın yaratacağı boşluğu başka bölgelerle doldurmak gerekiyor.

Sektörde kaç yıldır faaliyet gösteriyorsunuz?

Uran Holding bünyesinde, Antalya’daki otelimiz “Grand Prestige Hotel&Spa”           25 yaşında.  1990 yılından bu yana 400.000 misafir ağırladık. İstanbul’da ise Ramada İstanbul Asia ile hizmet vermeye devam ediyoruz. Ramada İstanbul Asia‘nın 2015 yılını başarılı geçirdiğini söyleyebiliriz. 2015 yılında otelimizde ağırladığımız misafirlerin yüzde %65’ini yabancı %35’ini yerli ziyaretçiler oluşturdu. Otelimiz genel itibariyle ağırlıklı olarak yabancı misafirlere hizmet vermektedir. Uluslararası krizlerin azalması veya ortadan kalkmasıyla birlikte yabancı misafir sayımızın artacağını öngörüyoruz.

Rus turist kaybından oluşan boşluğu nasıl telafi edeceksiniz?

Uran Holding olarak, her zaman krizlerin yaşanabileceğinin bilincindeyiz ve kendimizi birkaç ülke ile sınırlamıyoruz. Her yıl, 16 farklı ülkede aktif satış ve pazarlama çalışmaları yürütüyoruz, bu çalışmaların neticesinde çok sayıda ülkeden misafir ağırlıyoruz. Ruslar ağırladığımız turistler içerisinde %30’luk bir paya sahip. Bu oran elbette önemli ancak aktif olduğumuz diğer ülkelerdeki çalışmalarımızı yoğunlaştırarak ve kampanyalarla bu düşüş tolere edilebilir.

Hangi pazarları hedefliyorsunuz?

Türkiye’deki turizmcilerin en büyük handikabı komşu ülkelerle turizm açısından aktif bir ilişki yürütememektir. Örnek olarak, Avrupa ülkelerine baktığımızda ağırladıkları turistlerin önemli bölümünün yakın ülkelerden geldiğini görüyoruz. Komşu ülkelerimizin iç işlerinde yaşadıkları sorunlar, genel olarak turizm amaçlı seyahat etmemeleri komşularımızdan turist ağırlamamıza engel oluyor. Uzak ülkelerden ağırladığımız turistler için ise yol maliyetleri yüksek oluyor. Türkiye’ye gelen yaklaşık 30 milyon turistin 20 milyonu hava yoluyla geliyor, bu durum da komşu ülkelerden ne kadar az turist ağırladığımızı gözler önüne seriyor.

Biz ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri ile çalışıyoruz. Sonrasında Balkan ve Baltık ülkelerinden turist ağırlıyoruz. Son dönemde Ukrayna ve Gürcistan’dan gelen turist sayımızda da bir artış görülmekte. Networkümüze eklediğimiz bu bölgeler sayesinde Rusya-Türkiye krizini olabilecek en az hasarla atlatmayı umuyoruz.

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.