Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Çokçevik, Türkiye’nin İngiltere pazarındaki tanıtımında dijitale ağırlık vereceklerini, Home konseptini çeşitlendirerek reklam atağına geçeceklerini söyledi.
İngiltere pazarında sürdürülebilir bir büyüme hedeflediklerinin altını çizerek sözlerine başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Ramazan Çokçevik, öncelikli hedefin ulaşılan rakamları korumak olduğunu dile getirdi. Çokçevik, “Realist olmak gerekiyor. Burasının Bir Çin veya Hindistan olmadığını biliyoruz. Mevcut payımızı istikrarlı şekilde koruyarak artırmak yönünde bir stratejimiz var. Yeni pazarlarda daha agresif olabiliyoruz ancak burada daha farklı bir stratejimiz var. Bu pazarda belki istenilen noktada değiliz ama temel duruşumuzu da sürdürmek niyetindeyiz. Pazarlamada dijitale de ağırlık vererek yolumuza devam ediyoruz. Kısa vadede bir İspanya veya Fransa olmamız mümkün görünmüyor. Önümüzdeki yıllarda 3 milyona kadar zorlayabiliriz” dedi.
“İNGİLTERE BİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATMADI”
İngiltere pazarı açısından 2015 yılının nasıl kapanacağını ve 2016 beklentilerini sorduğumuz Çokçevik şunları söyledi: “2015 yılını nasıl kapatacağımız biraz da bölgedeki istikrara bağlı. Turizm kaybının iç faktörler dışında çevresel faktörlerin de önemli etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Açıkçası bizim endişemiz daha fazla bir kayıp olacağı yönündeydi. Bazı coğrafyalarda bunu yaşadık. Bu anlamda İngiltere bizi hayal kırıklığına uğratmadı ve kaybımız daha az oldu. Yılsonuna doğru kaybımızın daha da azalacağını düşünüyoruz. Umarım kaybımız yüzde 2’nin altına iner. Bundan sonra ciddi azalmalar olacağını sanmıyorum; hatta yılsonuna doğru ciddi artışlar da olabilir. Bu tabii hem kampanyalara hem de bölgedeki sukünete bağlı. Türkiye 2 yılda bir seçim süreçleri yaşıyordu ancak en azından önümüzdeki 4-5 yıl bu atmosferden uzak olacak. Bu turizm açısından önemli. Çünkü turizm daha sakin bir coğrafyayı tercih ediyor.
2016 yılında bir önceki yılın kaybını telafi etmek istiyoruz. Öncelikli amacımız yüzde 2’yi telafi edebilmek. Bunun için en az yüzde 3-4 artış yakalamamız gerekiyor. Bunun dışında Expo ile beraber bazı global etkinliklerin İngiltere pazarına etkisi olacak. Ayrıca bu pazara Ege dışında alternatifler sunmaya çalışıyoruz. Antalya ve İstanbul bunlardan birisi. Bu çeşitlendirmeyi de sağladığımız zaman muhtemelen önümüzdeki yılı yüzde 3’ün de üstünde kapatabiliriz. Çok ütopik olmak istemiyoruz. Yüzde 3-4’lük artış zaten bizim için gerekli. Eğer bunun üzerine bir şeyler koymak istiyorsak bu yüzde 5 ve fazlası olmalı diye düşünüyorum.”
“HOME BİZİM ÇATIMIZ”
“Home of Turkey” çatısı altında çeşitlendirmeye gideceklerini vurgulayan Ramazan Çokçevik, “Aslında bu tek başına bir slogan değil. Bize bir çerçeve sunuyor. Bu çerçeve Türkiye’deki çeşitliliği vurguluyor ve birçok şeyin yurdu olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda bunu farklı şekillerde sürdürüp Home’un türevlerini geliştireceğiz. Bu markayı sürdürülebilir kılmak ve markalaştırmak için çaba harcıyoruz. Home bizim çatımız olarak kalmak zorunda ve kalacak. Ama bunu farklı açılarla zenginleştirecek açılımlarımız olacak” diye konuştu.
“REKLAM ATAKLARIMIZ OLACAK”
Tanıtım bütçesinin azalması gibi bir durum olmadığını aksine farklı etkinliklerle artırmaya dönük çaba harcadıklarını ifade eden Çokçevik, “Klasik yöntem dışında dijital kanala ağırlık veriyoruz. Yılın ikinci yarısında reklam anlamında İngiltere’de önemli bir atak yaptık. Rezervasyon sürecinin etkili olduğu yılın ilk aylarında ve son aylarda reklam ataklarımız olacak. Reklam konusunda bir limitimiz yok. Makul olan reklamlar gündemimizde” dedi.