Türkiye kongre, sağlık ve golf turizminden sonra gastronomi turizminde de atağa kalktı. İlk olarak Türkiye’nin lezzet haritası hazırlanacak. Bu harita lezzet avcılarının el kitabı olacak.
Milliyet Gazetesi’nde Fehim Genç’in haberine göre; Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Türkiye Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD), lezzet avına çıkan turistlere keşif kolaylığı sağlamak için Türkiye’nin lezzet haritasını çıkartacak. Altı ayda bir güncellenecek bu rehberde, lüks restoranların yanı sıra Ege, Karadeniz, Gaziantep, Hatay, Mardin gibi yöresel mutfakların tanıtımı yapılacak.
Yöresel tatların sunulduğu küçük dükkanların da yer alacağı rehber, uçak koltukları, otel odaları, müzeler ve restoranlardan başlayarak turistlerin kolayca erişebileceği her yerde dağıtılacak. Ayrıca turizm merkezlerinde Türkiye’ye özgü yiyeceklerin satılacağı pazaryerleri kurulacak.
TÜRSAB ve TURYİD, gastronomi turizminde işbirliği yapmak için protokol imzaladı. Toplantının açılışında TURYİD Başkanı Kaya Demirer, şöyle konuştu:
Gastronomi pazarı
“Dünyada 1 milyar kişi turizm amaçlı seyahat ediyor. Bunların yüzde 88’i yeme içmenin seyahatte önemli olduğunu söylüyor. Sırf gastronomi için yılda 2-3 kez ziyaret edilen yerler var. Ege, Karadeniz ve Güneydoğu illerinde gastronomiyi geliştireceğiz.”
Demirer, “Turistlerin ve o bölgede yaşayanların alışveriş yapabileceği, pişirilen ürünlerin tüketilebileceği bir gastronomi pazarı kurmak için İstanbul’da yer arıyoruz” dedi. Demirer, şöyle konuştu:
“Türkiye’ye gelip lezzet konusunda hayal kırıklığı yaşayan çok turist var. Bunun önüne geçmek için bir lezzet haritası oluşturacağız. Turistin olduğu her yere bu haritayı koyacağız.”
‘1000 dolara çıkacak’
“Türk turizmini gastronomi ile süslemek istiyoruz” diyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Turistin cebinde para kalmasını istemiyoruz. Her bölgenin kendine göre güzel bir mutfağı var. Lezzet durakları son derece önemli. Bizim amacımız turist başına yapılan harcamayı 800 dolardan 1000 dolara çıkarmak. Her şey boğazdan geçiyor” dedi.
‘Dükkan mı alıyoruz?’
Gurme turizmiyle ilgili bir anısını anlatan Ulusoy, şunları söyledi:
“İtalya Milano’da 15 metrekarelik bir dükkana girdik. Bir mantar var fiyatı 6 bin euro, insanlar gramla alıyor. Fiyatı görünce, ‘Dükkanı mı alıyoruz’ dedim. Türüf mantarıymış. Kastamonu’da bunlardan tonla var. Bizim bu konuya daha fazla önem vermemiz gerektiğini düşündüm. Turistlerin kişi başına yeme içme harcamasının 250 dolara çıkarılması lazım.”
‘Yamalı bohça gibi olmaz’
Ülkenin tanıtımı için topyekün hareket gerektiğini kaydeden Ulusoy, şöyle konuştu: “Tanıtım çalışmaları dağınık olmamalı. Valilikler, belediyeler de tanıtım işine giriyor. Yamalı bohça gibi yapılan tanıtımlardan ziyade işbirliği halinde yapılanlar daha etkili. Tanıtım çalışmaları tek çatı altında yapılmalı.”
‘Türk mutfağı ilk 5’e girer’
Divan Grubu Genel Müdür Yardımcısı Faik Öztunç, “Türk mutfağı dünyada ilk 5’e girecek bir mutfak ama pazarlayamıyoruz” dedi.
TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Pasinli, iki yıldır ‘Ben Bu Sanatı Yerim’ başlıklı yemek festivali düzenlediklerini belirterek, “Bu festivalde aşçılarımız hünerlerini yarıştırıyor. Müşteri yoğunluğunun az olduğu kış aylarında düzenlediğimiz bu festival gastronomi ile sanatı buluşturuyor” dedi. TURYİD Başkan Yardımcısı Gamze Cizreli, “Türkiye, gastronomi merkezli turist çekmeye çoktan hazır” diye konuştu.