We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel BAĞLIKAYA: “800 ACENTENİN ADI VAR KENDİSİ ORTADA YOK “

BAĞLIKAYA: “800 ACENTENİN ADI VAR KENDİSİ ORTADA YOK “

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) aralık ayında yeni başkanını seçmek üzere genel kurula gidiyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Firuz Bağlıkaya, Ünsal Ereke
  Habertürk Gazetesi yazarı Ünsal EREKE haberine göre;  Toplam 6 bin seyahat acentesinin üye olduğu Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) aralık ayında yeni başkanını seçmek üzere genel kurula gidiyor. Yaklaşık 18 yıldır TÜRSAB’da başkanlık görevini yürüten Başaran Ulusoy’un ardından Firuz Bağlıkaya da başkanlık yarışı için adaylığını açıkladı. Seçimler için oldukça iddialı bir program hazırladıklarına işaret eden Bağlıkaya’nın en büyük vaadi ise seçilmeleri halinde acentelerin internet üzerinden otel odası satışı yapan şirketlere kaptırdığı milyarlarca dolarlık turizm gelirini ülke ekonomisine kazandırmak.

‘YASAL BOŞLUKLAR DOLDURULAMADI’

Firuz Bağlıkaya’ya göre Tek Adam kalabilme hırsıyla kurumsallaşmadan uzaklaştırılan TÜRSAB, yönetiminde konusunda uzman kadrolara yer vermedi ve asli görevi olan orta ve uzun vadeli politikaların oluşturulmasında gerekli uyarıları yapmadı. Sektörel araştırmalar ve öngörülerle de devleti ve ilgili bakanlıkları desteklemedi. Son 12 yılda bilişim teknolojileri ile ilgili sektördeki yasal boşluklar doldurulamadı, gerekli mevzuat değişiklikleri yapılamadı ve Türkiye seyahat sektörü ağır yara aldı. Sektörün yüzde 70’lik kısmının vergi cennetlerinde kurulu seyahat acentesi dahi olmayan yabancı teknoloji şirketlerinin eline geçti. TÜRSAB Başkanlığına aday olan Firuz Bağlıkaya seçildikleri takdirde atacakları adımları şöyle özetledi: “Yabancı ve yerli şirketler arasındaki başta vergiden kaynaklanan ve kayıtsız ekonomiye de sebebiyet veren haksız rekabet ortamı düzeltilerek yabancı şirketlerin eline geçen pazar payının geri kazanılması için mücadele edilecek. Orta ve uzun vadeli turizm politikaları ve teşviklerin hazırlanmasıyla ilgili devlet ile ortak strateji geliştirilecek.

‘TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ DE KAYIT ALTINA ALINACAK’

Katma Değer Vergisi (KDV) ve gelir vergisi ödemeyen şirketler yüzünden yerinde ödeme olduğu için fatura dışarıda kesiliyor ve gelir de dışarı gidiyor. Bunun dışında bir de ev kiralama uygulamaları var. Bizim bunlarla ilgili raporlarımız var. Bunların tamamının seyahat acentelerine girme zorunluluğu olacak. Ev sahibi Maliye’ye ya da TÜRSAB’a kayıt yaptıracak ve vergisini ödeyecek. Musluğun başı olan teknoloji şirketleri de kayıt altına alınacak.”

‘800 ACENTENİN ADI VAR KENDİSİ ORTADA YOK’

Açıklamalarında TÜRSAB bünyesinde toplam 6 bin acentenin kayıtlı olduğuna değinen Bağlıkaya, seçim çalışmaları kapsamında üyelerle görüşmeler yaptıklarını ancak 800 acenteye ulaşamadıklarını aktardı. “Bunlar üyelikleri devam eden, belgeleri olan acenteler ancak telefon açtığımızda ya bakkal çıkıyor ya manav. Adreslerde böyle kişiler yok” açıklamasını yapan Bağlıkaya, bir oy hakkı bulunan bu üyelerin tespiti için bakanlığa bir liste vereceklerini sözlerine ekledi.

‘SİSTEM DEĞİŞECEK 2 DÖNEM SEÇİM KURALI GELECEK’

Bağlıkaya, yönetime gelmeleri halinde TURSAB’ın seçim ve yönetim sisteminde de değişime gideceklerini anlattı. Halen 2 yılda bir gerçekleşen seçimlerin yapılacak bir düzenleme ile 3 yılda bir yapılmasını sağlayacaklarını belirten Bağlıkaya, başkanlık süresini de iki dönemle sınırlandıracaklarını iletti. Bağlıkaya, ayrıca sektörün önde gelen temsilcilerinden oluşan bir Yüksek İstişare Kurulu oluşturacaklarını ve kararların bu kurulun süzgecinden geçirileceğini aktardı.

ÜYEYE FAYDASI OLMAYAN ŞİRKET KAPANACAK

TÜRSAB’daki en önemli tıkanıklık noktasını ‘konsantrasyonu bozan şirketler’ olarak gösteren Bağlıkaya, birliğin ticari faaliyette bulunduğu 10 şirketlten üyelere faydası olmayanları kapatacaklarını kaydetti.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.