We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel ERTELENEN UÇUŞLAR YOLCULARI İSYAN ETTİRİYOR

ERTELENEN UÇUŞLAR YOLCULARI İSYAN ETTİRİYOR

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Havayolu trafiği arttıkça ertelenen uçuşlar, yolcuları isyan ettiriyor. Bu durumda yolculara bazı haklar doğuyor elbette. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Yaşanan gecikmeler nedeniyle doğan haklarımız için ısrarcı olmalıyız.” dedi.

RÖTAR

Dünyada her yıl havayolu ile seyahat eden yolcu sayısı artıyor. Havayolu trafiğinin yoğunlaşmasıyla uçuşlarda da sıklıkla ertelemeler oluyor. Tüketiciler de en çok bu rötar durumundan şikayetçi. Kimisi haklarını sonuna kadar ararken, kimisi gecikme halinde doğan haklarından haberdar bile değil. Yolcuların haklarına ilişkin değerlendirmede bulunan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, uçuşların gecikmesi halinde yolculara doğan haklar için ısrarlı olunması gerektiğini söyledi.

Başkan Deniz, havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına dair yönetmelik bulunduğunu ve yolcuların çok sayıda çeşitli haklarının düzenlendiğini dile getirdi.

Bu düzenlemelere göre, uçuş için planlanan hareket saatinden itibaren 1500 km’lik iç hat uçuşlarında iki saat ve üzeri gecikmelerde, 1500 ile 3500 km’lik iç ve dış hat uçuşlarında üç saat ve üzeri gecikmelerde, 3500 km’den fazla uçuşlarda ise dört saat ve üzeri olan gecikmelerde, havayolu şirketinin yolcuların bazı ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor. Havayolu şirketi, iki ile üç saat arası gecikmeler için makul ölçüde sıcak ve soğuk içecek, üç ile beş saat arası gecikmelerde sıcak-soğuk içeceklerle birlikte günün saatine göre kahvaltı veya yemek teklif etmek zorunda. Beş saat ve üzeri gecikmelerde ise, sıcak soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemeğin yanı sıra; ek olarak sıcak ve soğuk içecekler ile ek hafif ara yemek teklif etmeli.

Rötar durumunun, sonraki gün veya günler içinde olması halinde, şirketin yolculara konaklama hizmeti sunması zorunlu. Şirketin aynı zamanda, yolcunun havaalanı ile konaklama yeri arasındaki ulaşımı da sağlaması gerek.

Gecikme süresi ne olursa olsun, yolculara süre kısıtlaması olmaksızın, iki telefon görüşmesi, faks mesajı ve e-posta hizmeti verilmesi de zorunlu.

Düzenlemeler dahilinde, gecikmenin en az beş saat olması halinde, seyahatin yolcunun planladığı şekilde olmaması nedeniyle, yolcu için o seyahatin artık bir anlamının kalmaması durumunda; seyahatin gerçekleştirilen bölümğ için bilet ücretinin tamamının satın alınan fiyat üzerinden en geç yedi gün içinde iadesi yapılması gerekiyor. Ayrıca yolcunun, seyahatinin başladığı noktaya ilk fırsatta dönmesi için bir dönüş uçuşunun da havayolu şirketi tarafından karşılanması gerekiyor.

Ayrıca hava taşıma işletmeleri, uçuş öncesi kontrol işlemi sırasında, yolcunun bu haklarını içeren Türkçe ve İngilizce metni kontuardan veya uçağa biniş kapısından istenebileceğine ilişkin duyuruyu asmakla yükümlü. Yolcuların haklarını içeren metni belirtilen noktalardan istemesi halinde, metnin yolcuya verilmesi de zorunlu.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yolculara tanınan bu hakların ihlal edilmesi halinde, tüketicilerin tazminat talebinde bulunması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, ilgili havayolu şirketi hakkında idari para cezası verilmesi için yolcuların Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabileceklerini söyledi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.