Türkiye, WEF’in ülkelerin turizmdeki performanslarını ortaya koymak için hazırladığı “2015 Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi”ne 141 ülke arasında 44. sırada yer aldı.
Dünya Gazetesi’nden Sedat Alp’in haberine göre; Dünyanın en çok turist çeken 6. ülkesi olmasına rağmen Türkiye, turizm rekabet endeksinde bir çok başlıkta oldukça gerilerde yer aldı. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’nun, ülkelerin turizmdeki performanslarını ortaya koymak için hazırladığı “2015 Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi”ne 141 ülke arasında 44. sırada yer aldı. WEF’in 2015 yılı endeksine göre Türkiye, turizm gelirlerinde 12’nci, ulaşım, çevre ve güvenlik gibi konuları içeren turizm performansında ise 44’üncü sırada yer alabildi. İndeksteki sıralamada en yüksek skor, 7 üzerinden 5.41 ile sağlık ve hijyen, 5.04 ile turizm hizmetleri altyapısı, 4.66 ile havayolu ulaşımı altyapısı ve 4.54 ile işletme ve iş çevresinde gerçekleşti. Havayolu ulaşımı altyapısı kategorisindeki skor Türkiye’yi 141 ülke arasında 16. sıraya getirirken, çevresel sürdürülebilirlik ile doğal kaynakları koruma, güvenlik ve emniyet gibi konular ise Türkiye’nin en düşük skorlara sahip alanları oldu.
Raporu değerlendiren Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, Türkiye’nin ekonomide olduğu gibi turizmde de orta gelir tuzağından çıkamadığını ifade etti. Türkiye’nin, çevresel sürdürülebilirlik, doğal kaynakları koruma, güvenlik ve emniyet gibi konularda en düşük skora sahip ülkeler arasında yer aldığını belirten İçöz, “Ülkeye gelen turist sayısı ve turizm gelirlerine göre 44’üncü sırada yer almak sektörün kendini yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır” dedi.
Rekabet gücü düşük
İçöz, endekste yer alan Türkiye’nin turizm eksilerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Çevresel sürdürülebilirlik ile doğal kaynakları koruma, güvenlik ve emniyet gibi konularda en düşük skorlara sahip Türkiye’de yüzey ulaşımının önemli ölçüde karayoluna dayalı olması, demiryollarının uzun yıllar ihmal edilmiş olması, liman hizmetlerinin sınırlı bölgelerde verilebiliyor olması ülkeyi ziyaret etmek isteyen turistler için negatif izlenim yaratmakta. Ülkemizde son yıllarda değişik amaçlarla yeşil alanların yok edilmesi ve vatandaşlarda çevre koruma bilincinin yeteri kadar gelişmemiş olması ise doğal kaynakların korunmasında düşük skora sahip olmamıza yol açmakta.”
Unsurlar değerlendirilmeli
Orhan İçöz, ziyaretçi sayısına bakıldığında Türkiye’nin son derece önemli konumda olduğunu, ancak niteliksel değerlere bakıldığnda aynı başarıyı görmenin mümkün olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Gelen ziyaretçi profilinin orta ve alt gelir düzeyine sahip kişilerden oluşması ve ortalama harcamalarının 750 dolar civarında dolaşması, bir anlamda turizmde de orta gelir tuzağı görüntüsü vermekte. Türkiye’nin turizm yöneticilerine düşen görev, rapordaki rekabet unsurlarının ayrıntılı değerlendirmesini yaparak, bu konularda ilerlemeler sağlamak olmalıdır.”
Endekste Türkiye’nin 141 ülke içindeki yeri
– Güvenlik ve emniyet: 121.
– Sağlık ve hijyen: 63.
– İnsan kaynakları ve işgücü piyasası: 88.
– Bilgi ve iletişim teknolojilerine hazır olma: 68.
– Turizmde fiyat rekabet edebilirliği: 94.
– Çevresel sürdürülebilirlik: 95.
– Havayolu ulaşımı altyapısı: 16.
– Yer ve liman altyapısı: 54.
– Doğal kaynaklar: 73.
– Kültürel kaynaklar: 16.