Dolar ve euronun ruble karşısındaki hızlı yükselişi, zaten alım gücü düştüğü için işlerin zorlaştığı perakende pazarında pek çok mal ve hizmetin fiyatını bir kez daha yükseltecek. Aralıktaki sert devalüasyonda fiyatları değiştirmeye fırsat bulamadan stokları “ucuza” boşalan otomobil galerileri, bu kez hızla fiyatları yeni kura göre ayarlayarak zam yapmaya başladı.
Devalüasyondan en büyük darbeyi turizm yedi. Rusya Tur Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü İrina Turina, “Talep sıfır düştü. Kimse hiçbir şey satın almıyor” diyerek dünkü ruh halini anlattı.
Krize en hızlı reaksiyon gösteren sektörlerin başında turizm geliyor. Acentalar yurtdışı turların satış fiyatlarını haftalık olarak yenilemeye başladı.
Bu arada dövizdeki son dalgalanmadan sonra çok sayıda turistin “gitmekten vazgeçtiği” bildiriliyor.
Uzmanlar “İlk 2-3 hafta düşüş oluyor, sonra yeni şartlara alışılıyor ve talep tekrar başlıyor” değerlendirmesini yapıyor.
Devalüasyon bu hızla giderse sonbaharda tur satışlarında yüzde 40-60 arası düşüş bekleniyor.
Bu arada IKEA, her şeye rağmen şimdilik fiyatları arttırmama kararı aldığını duyurdu.
Otomtiv sektöründe fiyatların son 6 ayda yerli arabalarda yüzde 18, yabancı arabalarda yüzde 11 arttığı, ancak son birkaç haftaya sığan hızlı kur değişiminin fiyatlanmaya başladığı bildirildi.
Alkollü içki fiyatlarının da kurdan ötürü en az yüzde 20-25 artması bekleniyor. Büyük ithalatçılarda fiyat değişikliği 1 eylülde bekleniyor.
En fazla fiyat artışının yüzde 70’i bulan oranlarla ithal ilaçlarda olacağı iddia ediliyor.