Dolarda 3 liralık psikolojik sınırın perşembe günü test edilmesi ithal ürün satan markaları ve Kurban Bayramı’na yönelik yurt dışı turlarını vurdu. Seyahat acenteleri kurla birlikte gelecek yılın yurtiçi tatil fiyatlarının da yukarı çıkacağını ifade ediyorlar.
HABERTÜRK- Ünsal EREKE ve Menekşe ATASELİM’in haberine göre; Bu yıl ekonomik krizdeki Rusya’dan turistin az gelmesi nedeniyle sıkıntı yaşayan turizm sektörünün başı şimdi de sürekli olarak artan döviz kuruyla dertte. Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi belirsizlik ve terör ortamı nedeniyle döviz kurunda meydana gelen yükselme turizm sektörünü vurmaya başladı. Dolarda psikolojik sınır olarak belirlenen 3 liranın aşılması sonrasında öncelikle eylül ayında kutlanacak Kurban Bayramı yurtdışı turları etkilendi. 7 Haziran’da yapılan genel seçimlere kadar belli bir oranda satış gerçekleştiren seyahat acenteleri, daha sonra meydana gelen belirsizlik ortamıyla yükselen kurlar nedeniyle sıkıntı yaşamaya başladılar. Dolarda 3 liralık psikolojik sınırın test edilmesiyle turizmde tehlike çanları çalmaya başladı.
YURTİÇİ TATİLİNİ DE ETKİLEYECEK
Yetkililer Kurban Bayramı dönemine yönelik tatile çıkacakları yurtiçinde güney sahillerine ve kültür turlarına yönlendirmeye başladılar. Bayram için yurtdışına yönelik önemli derecede otel, uçak ve transfer rezervasyonu yapan acente yetkilileri, eldeki kapasitenin zararına satışla eritilebileceğini yoksa tamamen zarar edeceklerini söylüyor. Öte yandan artan döviz kuru yurtiçi turizmini de tehdit ediyor. Geçen yıl 2.70 liralık Euro kuru üzerinden otelcilerle anlaşan acente yetkilileri şu anda 3.30 seviyesine çıkan kurun gelecek yılki tatil fiyatlarını şimdiden artırmaya başladığı konusunda uyarıyorlar. Yetkililer iç turizmin bir dinamo haline geldiğine dikkat çekerek fiyatların daha makul şekilde artırılması gerektiğini ifade ediyorlar.
OKUL TATİL KARARI İLAÇ OLACAK
‘Okullar bayram sonrası açılsın’ önerisinin dün Başbakan Davutoğlu’nun 28 Eylül’de açılacağına dair açıklamasıyla karşılık bulması sektörü sevindirdi.
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar:
YURTİÇİNDE TATİL DE TEHLİKEDE
Dövizin artması yurtiçi turlar için bir avantaj olabilir. Ancak yurtiçindeki otellerle gelecek yıla yönelik olarak yapacağımız kontratlarda tatil rakamları da olumsuz etkilenecek. Buna göre anlaşmalarımızda Euro kuru 2.70’ten 3.30’a yükseldi. Otelciler bunu dikkate alıp tatil fiyatını yukarıya çekecektir. TÜRSAB ve TÜROFED’in ekonominin can simidi haline gelen yurtiçi tatil pazarını korumak için daha etkin olarak öne çıkmaları ve otelcilerin anlaşmalarında daha stabil kalmalarının önünü açmaları lazım.
Anı Tur Yönetim Kurulu Başkarı Veli Çilsal:
ZARARINA SATIŞLAR BAŞLAR
Dövizin yükselmesi turizme çok olumsuz yansıyor. Özellikle yurtdışı turlarında Kurban Bayramı’na yönelik olarak işlerimiz yüzde 80 azaldı. Yurtiçindeki tatil noktalarına yönlendirme yapmaya başladık. 300 Euro’luk turlarımız 700 liradan 1100 liraya kadar çıktı. Uçak, otel ve transfer rezervasyonlarımızı yaptık. Satılmayan turlar bizim için direkt olarak zarar oluşturuyor. Bunun geri dönüşü yok. Eldeki turların mutlaka satılması gerekiyor. Gelecek günlerde zararına tatil satışlarının başlaması kaçınılmaz.
ALIŞVERİŞTE KUR ZAMMINI ŞİMDİLİK STOK ENGELLİYOR
Rekor tazelemeye doyamayan ve dün 3 TL’yi gören doların çarşı pazarda fiyatlara nasıl yansıyacağı merak konusu. Hazır giyim, ayakkabı, çanta, mobilya gibi pek çok alanda getirilen gümrük vergilerinin üstüne kurdaki artışın eklenmesi ithal ürün satan markaların maliyetlerini ciddi biçimde etkiliyor. Giyimden teknolojiye hemen her kategoride markalar şimdilik sırtını stoklara dayamış durumda. Çoğu teknoloji market stoktaki ürünleri eritene kadar kurdaki artışı fiyata yansıtmaya niyetli değil. Moda tarafında da benzer planlama söz konusu. Çünkü giyim, ayakkabı ve aksesuvarda önümüzdeki kış sezonunun siparişleri çoktan verildi; satın almalar tamamlandı. Kirasını dolar cinsinden ödeyenler için ise kur etkisi katlanıyor. AVM’lerde dolarla kiralama oranı yüzde 30 iken meşhur caddelerde yüzde 80. Bazı AVM’ler kuru düşük seviyede sabitlerken, bazıları zorlanan kiracısına indirim yapıyor. Caddelerde de benzer uygulamalar var. Piyasadaki alarm durumuna rağmen hemen zamma yanaşmamanın bir nedeni de alım gücünün zayıflaması. Satışın kesilmesinden endişe eden markalar, fiyat artırsa bile bu artış yüzde 10’lar düzeyinde kalıyor. Sektörden aldığımız bu bilgiler elbette kısa vadeli duruma dair. Artış devam ederse modada ilkbahar sezonunun yüzde 20’lere varabilecek zamla açılması, teknolojide de eylülde yeni fiyatlamaya gidilmesi sürpriz olmayacak.
Bakmadan Geçmeyin
Dolar düşüşe geçti!
Dolar düşüşe geçti!
Asya işlemlerinde 3 TL’yi gören dolar, akşam…
Rihanna TL’deki değer kaybına takıldı!
Rihanna TL’deki değer kaybına takıldı!
Kur ve terör, etkinlik ve konserlere de darbe…
Çarpıcı öneri: “Kur sabitlensin”
Çarpıcı öneri: “Kur sabitlensin”
Kategori Mağazacıları Derneği Başkanı Özpamukçu,…