Yabancı yatırımcılar, mütekabiliyet engelinin kalkmasının ardından Türkiye’deki gayrimenkul alımlarını artırdı. Yılın ilk beş ayında 834 bin 436 metrekarelik yeni taşınmaza sahip olan yabancı gayrimenkul alıcılarının elinde toplam 32 milyon 538 bin 520 metrekarelik taşınmaz alan bulunuyor.
Tapu ve Kadastro’dan alınan Haziran 2015 verileri, yabancıların beş ayda toplam 834 bin 436 metrekarelik yeni taşınmaz aldığını gösteriyor. Bu rakam ile birlikte, yabancıların elindeki toplam alan Türkiye’nin 32 milyon 538 bin 520 metrekareye yükseldi.
Türkiye’de yabancıların konut alımı son yıllarda artış gösterdi. Ayrıca yatırımcılar, son dönemde bölge çeşitliliğine yöneldi. Çoğunlukla Muğla, Antalya ve Aydın’da taşınmaz edilen yabancı yatırımcılar, sene başından bu yana Zonguldak, Kırıkkale, Mardin, Bolu, Muş ve Bilecik gibi illeri tercih etti.
Yabancılara yılın ilk yarısında 10 bin 353 konut satılırken, tüm gayrimenkullerden elde edilen gelir 1.3 milyar dolar oldu. Geçen yılın verilerine bakıldığında ise, 8 bin 507 konut satılmasına rağmen elde edilen gelir 1.7 milyar dolardı. Yani satılan konut sayısı artmasına rağmen gelir düştü. Bu durum yabancıların gayrimenkul alımlarında daha ucuz konuta yöneldiğini gösteriyor.
En Büyük Artış Zonguldak’ta
Satışlarda en büyük atak Zonguldak’ta oldu. Haziran 2015 verilerine göre, yabancıların elindeki parsel 14’ten 122’ye, büyüklüğü ise 1465 metrekare’den 10 bin 709’a çıktı. Eskişehir’den de önemli miktarda alım yapan yabancıların buradaki artışı da yüzde 53 oldu.
Bolu, Bursa ve Yalova da yabancı taşınmazlarında artış görülen diğer iller. 2014 verilerine göre, Bolu’da 39 bin metrekarelik alana sahip olan yabancı yatırımcılar, bu yıl ilk beş ayda bu rakamı 59 bin metrekareye çıkardı. Yabancılar Yalova’da bin 335 parsele sahip iken, 5 ayda bin 754’e yükseldi. Bursa’daki gayrimenkul alımı da yüzde 12 artış gösterdi. Şırnak, Bitlis ve Hakkari ise, hiç yatırım yapılmayan iller oldu.
Arap Yatırımcılar Yoğun
Satışların artış gösterdiği illerde Arap yatırımcıların etkisi büyük. İstanbul, Sakarya, Yalova, Bursa, Kocaeli ve Trabzon illerinde gayrimenkul alımlarını artıran Araplar, fiyatları da yükseltiyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Arap yatırımcı sayısının Bursa da artış gösterdiğini ve bu durumun fiyatları yukarıya çektiğini dile getirdi. Suudiler en çok Sapanca’yı tercih ederken, Kuveytliler ise Bursa ve Yalova’ya yöneliyor.