TÜRSAB başvurdu, Rekabet Kurumu Booking.com hakkında ön araştırma başlattı.
TÜRSAB’ın, Rekabet Kurumu’na Booking.com hakkında soruşturma açılması için 08.01.2015 tarihinde yaptığı şikayet ile; Booking.com’un hakim durumunu kötüye kullanmak suretiyle rekabeti engelleyen ve kısıtlayan faaliyetleri nedeniyle acentaların uğradıkları mağduriyetlere son verilmesine yönelik soruşturma başlatılması talep edildi. Başlayan süreçte önemli bir noktaya gelindi. Gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy “Üyelerimizin haklarını savunmak için atılması gereken tüm adımları atıyoruz” dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) üyelerinin haklarını korumak için Booking.com’a karşı 08.01.2015 tarihinde başlattığı hukuk mücadelesi, Rekabet Kurumu’nun şirket hakkında yapılan şikayeti ciddiye alması ve ön araştırma kararı vermesi ile son derece önemli bir noktaya geldi. Bu kapsamda, Rekabet Kurumu; 24.03.2015 tarihinde Birlik merkezinde seyahat acentalarının katılımı ile gerçekleştirilen ve şikayet konularının aktarıldığı bilgilendirme toplantısı ise sürece farklı bir boyut kazandırdı.
Booking.com’un “En iyi fiyat garantisi” gibi tüketiciyi yanıltan agresif pazarlama yöntemleri ve otellere imzalattıkları “garanti oda” sözleşmeleri ile fiyat baskısı oluşturarak pazarda rekabetin oluşmasına ciddi biçimde engel olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “Bilindiği gibi seyahat acentacılığı faaliyetlerini yürütme yetkisi 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile TÜRSAB üyesi seyahat acentalarına verilmiş durumdadır. Esasen booking.com bu ehliyete sahip olmadığı için Türkiye’de seyahat acentalarının verdiği hizmetleri sunma hakkına da sahip değildir. Booking.com gibi uluslararası şirketler, acentalık faaliyetlerini yürütmek için gerekli hukuki ehliyete sahip olmadıkları halde, ellerindeki sermaye birikiminin de verdiği güce dayanarak üyelerimiz olan seyahat acentalarına karşı Rekabet Kanunun düzenlemelerine ve prensiplerine aykırı uygulamalarda bulunmaktadır. Üstelik Booking.com yurtdışında kurulu şirket olduğundan Türkiye’de vergi de ödemiyor. TÜRSAB, gerek Booking.com gerekse muadili olan uluslararası şirketlerin oluşturduğu Rekabet Kanununa aykırılıkların önüne geçmek için her türlü yasal yolu sonuna kadar takip edecektir. Nitekim, TÜRSAB’ın ciddi delillere ve şikayetlere dayalı başvurusunu dikkate alan Rekabet Kurumu’nun aldığı ön araştırma kararı doğrultusunda, 24.03.2015 tarihinde TÜRSAB üyesi seyahat acentalarının da katılımı ile bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. TÜRSAB’ın şikayetleri kapsamında acentalarımızın booking.com ile ilgili yaşadıkları sorunlar Rekabet Kurumu uzmanlarına anlatıldı. Böylece sektörde booking.com kaynaklı yaşanan rekabet sorunları tutanak altına alınarak resmi kayıtlara geçti” değerlendirmesinde bulundu.
Booking.com hakkında Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında açılan benzer soruşturmalar bulunduğuna dikkat çeken TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “Booking.com gibi uluslararası şirketler sahip oldukları sermaye birikimi ile online mecrada çok ciddi bir reklam çalışması yapıp pazarda hakim duruma geçerek Rekabet Kanununa aykırı bir pazar yapısı oluşmasına neden oluyorlar. ‘En iyi fiyat garantisi’ gibi uygulamalarla tüketicileri manipüle eden bu tarz şirketler, otellerle yaptıkları “garanti oda” adı altındaki rekabet kanuna aykırı kısıtlamalar getiren sözleşmeler ile pazardaki rekabeti engellemektedir.” diye konuştu.
Booking.com’un pazar dengelerini bozucu faaliyetlerini titiz bir çalışma ile tespit ettiklerini ve Rekabet Kurumu başta olmak üzere resmi makamlara yaptıkları başvurularla yaşanan rekabete aykırı durumları yasal zemine taşıdıklarını kaydeden Başkan Ulusoy, “Üyelerimizin haklarını korumak için sonuna kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
4 yorumlar
Her ay rekabet kurumunla ilgili bir yazı okuyorum. Özellikle bu yaz döneminde yüksek sezon yaklaştıkça bir düğmeye basılmış gibi her yerde Booking.com aleyhinde haberler çıkıyor. Garanti oda otellerin isterse verdikleri bir uygulamadır. Ayrıca otel talep ettiğinde kapatılabiliyor. Kaldıki rezervasyonlar ilk önce garanti odalarda düşülüyor. Örneğin 10 tane odanız var ve 2 tanesi garantili olsun. Aldığınız ilk 2 rezervasyon garantili odalarınızdan düşer ve kalan odalarınızı istediğiniz zaman satışa kapatabilirsiniz. Overbooking yaşadığınızda garanti odalarınızda satışa kapatılabilir. En iyi fiyat garantisi ise herkezin altında bir fiyatı değil. Online satış kanallarında en uygun aynı fiyatı yani eşitlik ilkesini taahüt eder. Yani Ali’de 10 lira Veli’de 10 lira ise bende de 10 lira olsun der. Benim ki illa 9 lira olsun diye bir baskı yapmaz. Ayrıca pazarlama bütçesi fazla diye web marketing yaptığı için kimse suçlanamaz. Kaldı ki Booking.com Avrupa’daki davaların hepsini kazanmıştır. Türsab önce batan acentaların ortada kalan misafirlerinin ve mağdur olan otellerin sorumluluğunu alsın. Asli görevlerini yerine getirsin.
Devir değişti beyler artık çağa ve teknolojiye ayak uydurmanın zamanı geldi. Direnmek yerine uyum sağlamaya çalışın. Bakın ETS, Tatilsepeti gibi birçok yerli yatırımlarımız da var. Onlara destek olun. Meyve veren ağacı taşlamak yerine kendi ağacımızı yetiştirelim.
bu türsab kafayı yemiş, bundan On yıl öncede Online acentacılık yapanlar kafayı takmışlardı, internet üzerinden Online Satış yapan yeni nesil Online operatörleri, her alanda sıkıştırıp belgelerini iptal ettirip kapılarına Polis gönderip ofislerini kapattırıp sezon ortasında müşterileri otel kapılarında kalsın gazetelere çıksın bu olay kimse internetten rezervasyon yaptırmasın diye, atları malum daha o tarihlerde WEP sayfası bile olmayan 3 – 5 büyük tur operatörnün gazıyla belki bugün bir booking.Com olacak sayfaları ve girişimcilerin canına okudunuz, acente belgesi olmasına rağmen vergi vermelerine rağmen, sizin derdiniz Booking.Com un vergi vermesi vermemesi belgesi olması olmaması değil sizin derdiniz, kucağına oturduğunuz iç pazardak 3 büyükk tur operatörünü memnun etmek, bu kafayla yakında türsab falanda kalmaz bilginiz olsun 🙂
Booking Türkiyenin imajını yükseltici çalışmalar yapıyor.Booking le çalışan turizm kuruluşları düzgün temiz ve avrupa standartlarında çalışma yetenegine ulaşıyorlar.Bizim sermayedar turizmciler sanıyorlar ki büyük lüx binalar yapınca ve iyi yemek verince turizm de işler iyi gider.Oysa dışarıdan toplama elemanlarla yaptıkları servis rezaletini bilmiyorlar.Hala hizmet ettigi müşteriye asılan garsonlar çalışıyor türk turizminde her yıl yüzlerce olay.Ama booking.le çalışan firmalarda bu olamaz
Bir otelici olarak zamanında online olmayan sözüm ona tursab bünyesinde çalışan acentalar bizlerden %20 komisyonlar alırken ona keza burunlarından kıl aldırmamalarıda tartışılır. O zaman neredeydin ey türsab ?? Tabi acentalardan aldığınız yüklü a seyahat acentası bedeli azalmaya başladı… Şimdi saldıracak yer arayın… Booking sayesinde misafirlerimizde birebir muhattap oluyoruz. Aramızda çirkin sevimsiz rehberler yok. Saygılarımla