We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TURİZMDEKİ KRİZ TARIMI DA ETKİLEDİ

TURİZMDEKİ KRİZ TARIMI DA ETKİLEDİ

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

ATB Başkanı Çandır, turizmde yaşanan krizden tarım sektörünün de olumsuz etkilendiğini söyledi. Çandır, özellikle otellere yapılan gıda satışlarında ciddi düşüşler yaşandığını belirtti.

 ali çandır
Gazetebir.com’da yayınlanan habere göre; Antalya Ticaret Borsası (ATB), Haziran ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı salonunda gerçekleşen meclis ATB Başkanlı Ali Çandır yönetiminde başladı. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından açıklama yapan Çandır, Antalyaspor’un Süper Lig’e çıkmasını kutladı ve sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çandır, turist sayısındaki azalma sonucu turizm sektöründe yaşanan kriz nedeniyle, sektöre girdi sağlayan bazı tarım gruplarında da durgunluk yaşandığını söyledi. Çandır, “2. 4. ve 7. Meslek Komitesi üyelerimizin ortak problemi, turizm sektörüne girdi sağlayan şirketlerin yabancı turist sayısındaki azalmaya bağlı olarak yaşadıkları durgunluktur. Turizmdeki bu durgunluk, gerek Avrupa pazarındaki daralma gerekse Rusya’daki ekonomik krizlerle yakından ilgilidir” dedi.

Turizm kurtulursa…

Çandır, turizmdeki bu durgunluğun, gerek Avrupa pazarındaki daralma gerekse Rusya’daki ekonomik krizlerle yakından ilgili olduğunu söyledi. Bu yılın ilk 6 ayında Antalya’ya gelen turist sayısında yüzde 10 oranında azalma yaşandığını anlatan Çandır, Rusya pazarında ise aynı dönemde düşüş oranının yüzde 30’a kadar çıktığını vurguladı. Turizmdeki bu düşüşten gıda sektöründe etkilediğine dikkat çeken Çandır, geçmişten örnekler vererek, turizm gelirinin yüzde 10 artmasıyla tarım sektöründe üretimin yüzde 3 arttığını ifade etti. Çandır, bu sayede gıda ve içecek üretiminde ise yüzde 1.1, ekonomide ise yüzde 2.5 oranında bir artış yaşandığını kaydetti. Yaşanan bu düşüşle beraber tüm sektörlerin olumsuz etkilendiğini dile getiren Çandır, Türkiye’de turizm sektörünün gıda ve içecek sektöründen yılda 4-5 milyar dolarlık, tarım ve hayvancılık sektöründen ise 2 milyar dolarlık alım yaptığını da açıkladı.

Ekonomi zora girer

Bu rakamların yüzde 45’ininse Antalya’dan beslendiğine işaret eden Çandır şöyle konuştu: “Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, lokum, şekerleme, tahin, yaş meyve ve sebze gibi otellere gıda tedariki sağlayan üyelerimizin satışlarında önemli oranlarda düşüş yaşandığını, otellerden sipariş alamadıklarını belirten üyelerimiz, küçülmeye gittiklerini üzülerek ifade ediyor. Bu durum istihdamı da olumsuz etkilemektedir. Turizmin ilimiz istihdamındaki oranının yüzde 21 olduğu göz önüne alındığında, otellere tedarik sağlayan gıda firmalarındaki istihdam kayıpları da Antalya ekonomisini zora sokacaktır.” Türkiye ekonomisinin son 35 yıl içerisindeki durumu konusunda eleştirilerde bulunan Çandır, “Ekonomimiz bir taraftan kendi yapısal zorluklarını yaşarken diğer taraftan da küresel ekonomik zorlukların etkisi altında bulunmaktadır. Son 35 yıldaki ekonomik büyüme performansımıza özü itibarıyla bakmak yeterlidir” diye konuştu. Dönemlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çandır, şöyle devam etti: “Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki, 2003-2008 arasında bütün dünya büyüme rekorları kırarken biz son 35 yılın büyüme ortalamasını bile yakalayamamışız. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak dünyanın 16’ıncı büyük ekonomisi olarak başladığımız 2000’li yıllara, şimdilerde 19’uncu sırada devam etmekteyiz.”

TBMM’nin sorumluluğu

Başkan Ali Çandır, ayrıca tedbir alınması gereken bir diğer hususun ise güney sınırlarında yaşanan hareketlilik olduğunu dile getirdi. Çandır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu sınırlar tam bir ateş çemberine dönüşmüş durumda. Tepeden tırnağa bizi yönetenlerden beklentimiz, bir kişinin iki dudağı arasındaki politikalardan ve kararlardan uzak durmaktır. Tam bir ulusal politika alanı olan bu konuda, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hayati bir sınav vermek durumundadır. Parti ve oy ayrımı yapmaksızın tüm meclisin, katılımcı bir anlayışla, konunun tarafları ve uzmanları ile birlikte AD-HOC türü bir çalışma gurubu oluşturarak karar üretme zorunluluğu bulunmaktadır. TBMM’den bu sorumluluğu tam olarak üstlenmesini ve inisiyatif kullanmasını beklemekteyiz.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.