We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TÜRKİYE, SEYAHAT VE TURİZM REKABET RAPORU’NDA KAÇINCI SIRADA?

TÜRKİYE, SEYAHAT VE TURİZM REKABET RAPORU’NDA KAÇINCI SIRADA?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

World Economic Forum’un hazırladığı “Seyahat ve Turizm Rekabet Raporu”na göre, dünya genelinde turizm sektörü aracılığıyla sürdürülebilir ekonomi ve sosyal fayda sağlayan ülkeler arasında birinci sırayı İspanya aldı. 141 ülke arasında 44’üncü sırada yer bulan Türkiye ise güvenlik açısından en sorunlu ülkeler arasında gösterildi.

69542-1

World Economic Forum, 141 ülkenin 14 farklı boyutta incelendiği “Seyahat ve Turizm Rekabet Raporu”nu yayımladı. Raporda, ülkelerin turizm sektörü aracılığıyla ne kadar sürdürülebilir ekonomi ve sosyal fayda sağladığı incelendi.

Rapor kapsamında hazırlanan Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi Listesi’nde Türkiye, 44’üncü sırada yer alırken, İspanya liderlik koltuğuna oturdu. Kültürel kaynaklarını turizmin gelişimi için en iyi kullanan ülkeler listesinde İspanya ilk sırada bulunurken, “online ortama en iyi uyum sağlayan ülke” ve “altyapı” alanlarında da dördüncü sırada yer buldu.

Turizmi en etkin kullanan ülkeler arasında İspanya’dan sonra ilk 10’un içinde Fransa, Almanya, İngiltere, ABD, İsviçre, Avusturya, İtalya, Japonya ve Kanada bulunuyor. Son zamanlarda turizm alanında atağa geçen Çin (17.) ve Brezilya (28.) da ilk 30’un arasına girdi.

Rusya ise Türkiye’nin hemen arkasından 45’inci sırada yer alırken, Güney Afrika 48’inci, Hindistan ise 52’inci sıraya yükseldi. Bu da Brezilya ve Güney Afrika’yı bölgelerinin en iyi destinasyonu haline getirdi. Bununla birlikte, 24’üncü sırada bulunan Birleşik Arap Emirlikleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en iyi turizm destinasyonu oldu.

GÜVENLİKTE SINIFTA KALDI

Genel sıralamada 44’üncü olan Türkiye, kültürel kaynaklarını turizm sektöründe etkin kullanmak bakımından 16’ıncı olurken güvenlik alanında sınıfta kaldı. Türkiye, bir turizm destinasyonu olarak en güvenli ülkeler sıralamasında 141 ülke arasında 121’inci oldu.

Sağlık ve hijyen kategorisinde ise 63’üncü sırada yer aldı. Türkiye’nin dünya ortalamasının altında kaldığı diğer alanlar ise şöyle; İnsan Kaynaklar ve Emek Piyasası (88’inci), Turizme Verilen Öncelik (83’üncü), Fiyat Rekabeti (94’üncü), Çevresel Sürdürülebilirlik (95’inci), Doğal Kaynaklar (73’üncü). Bununla birlikte “Hava Taşımacılığı Altyapısı” ve “Turist Hizmetleri Altyapısı” kategorilerinde Türkiye üst sıralarda yer aldı. Türkiye “Hava Taşımacılığı Altyapısı”nda 16’ıncı sırada bulunurken, en iyi turist hizmeti sağlayan 38’inci destinasyon oldu.

World Economic Forum’un ekonomistlerinden Roberto Crotti, “İlk 30’da yer alan ülkelerin çeşitliliği, bir ülkenin turizm sektöründe gelişme gösterebilmesi için zengin olmasına gerek olmadığını gösterdi. Ancak birçok ülkenin vize politikaları, kültürel mirasların daha iyi tanıtımı, çevre koruması ve teknolojik hızlılık gibi konularda yapacak daha çok şeyi var. Bunların geliştirilmesi ekonomik büyüme ve daha çok iş olanağı sağlar” dedi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.