We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler İZMİR TURİZMİNDE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

İZMİR TURİZMİNDE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Derneği(ETİK) tarafından İzmir’e Nisan ayında havayolu ve denizyoluyla giriş yapan turist sayıları ile İzmir’e Ocak, Şubat Mart ve Nisan aylarında giriş yapan ilk dört ülke sıralaması başlıklarını içeren bir rapor hazırlandı.

MEHMET İSLER

Raporda, özellikle 2015 yılında bir önceki yıla göre meydana gelen büyük düşüşler dikkatleri çekti. Rapora göre, 2015 Nisan ayı İzmir’e yapılan havayolu girişleri bir önceki yıla göre yüzde 46, denizyolu girişleri 2014’ün yine aynı döneminde ise yaklaşık yüzde 55 oranında büyük değer kaybettiği görüldü. 2015 yılı ilk dört ayda İzmir’e giriş yapan ilk dört ülke ziyaretçi sıralamasına bakıldığında, 2015 yılında İtalya’dan İzmir’ e gelen turist sayısı, bir önceki yıla göre yaşadığı kayıp, yüzde 83’leri buldu…  Mevcut raporla ilgili önemli açıklamalarda bulunan ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir Turizmi’nin yeterli düzeyde tanıtılmadığının, yanlış gidişe bir an önce dur denmesinin gerektiğinin ve sektör çalışanları olarak sabırlarının kalmadığının altını çizdi.

HAVAYOLU VE DENİZYOLU GİRİŞLERİ BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞADI

2015 yılı Nisan ayı havayolu ve denizyolu girişlerinde bakıldığında, bir önceki yıl Nisan ayına göre havayolu ve  denizyolu girişlerinde azalma görüldüğü belirtildi. 2014 Nisan ayı havayolu girişleri yüzde 46 oranında büyük bir azalma oranıyla 94 bin 21 kişiden 50 bin 644 kişiye gerilemesi, ayrıca bir yıl önce  Nisan ayında  45 bin 674  kişi olan denizyolu girişlerinin yaklaşık yüzde 55 oranında azalmayla bu yıl yine Nisan ayında 20 bin 727 kişiye gerilemesi, turizm sezonunun tam da başladığı bugünlerde  İzmir Turizmi için karamsar bir tablo ortaya koydu.  Böylece, 2015 Nisan ayı havayolu ve denizyolu toplam girişleri, 2014 Nisan ayı havayolu ve denizyolu girişlerine göre ise toplamda yaklaşık yüzde 49 oranında bir değer kaybı yaşadı.   Öte yandan, 2014 yılı havayolu ve denizyolu gelen turist  sayısı 139 bin 695 kişiden bu yıl Nisan ayında 71 bin 371 kişiye geriledi.

İZMİR’E GİRİŞ YAPAN İLK DÖRT ÜLKE SIRALAMASI

2015 yılı ilk dört ayda İzmir’e giriş yapan ilk dört ülke verilerinin yine geçtiğimiz son 3 sene ilk dört aylık döneme göre büyük oranda azalma gösterdiği görüldü.

ALMANYA:

2015 yılı ilk dört aylık dönemde ülkemizin ve İzmir’in en önemli turizm pazarı olan Almanya’dan İzmir’ giriş yapan turist sayısı, 2014 yılı ilk dört aylık verilere göre tam tamına yüzde 44,06 oranında büyük bir düşüş sergiledi.  Bu oran ışığında, 2014 yılı yine aynı dönemde İzmir’e giriş yapan 90 bin  92  turist sayısı, böylece bu yıl ilk dört aylık dönem içerisinde 50 bin 398 kişiye gerilemiş oldu. 2013 yılında ise Almanya’dan İzmir’e giriş yapan kişi sayısı 94 bin 859’du.

İTALYA:

Fransa’dan 2015 yılı ilk dört aylık dönemde İzmir’e giriş yapan turist sayısında da çok büyük bir düşüş yaşandığı gözlendi. 2014 yılı ilk dört aylık dönemde Fransa’dan İzmir’e gelen turist sayısı 38 bin 450’den, bu yılın ilk dört ayında 11 bin 163 kişiye gerileyerek yaklaşık yüzde 71 oranında keskin bir düşüş yaşadı.

FRANSA:

Fransa’da meydana gelen büyük orandaki gerilemeye benzer bir gerileme de İtalya’dan İzmir’e gelen turist sayılarında meydana geldi.  2013 ve 2014 yılları ilk dört aylık dönemde İtalya’dan İzmir’e giriş yapan turist sayıları yaklaşık 32 bin kişiden inanılmaz bir düşüşle 5 bin 81 kişi gibi çok az bir sayıya gerilediği, raporda dikkat çeken bir diğer önemli istatistik oldu. Son derece yüksek değerdeki bu azalmaya karşılık gelen kayıp ise yaklaşık yüzde 84’ü buldu.

İNGİLTERE:

İngiltere’den İzmir’e giriş yapan sayısı da Almanya, Fransa ve İtalya’da meydana gelen  büyük oranda azalmalara  benzer bir düşüş yaşadı. Geçtiğimiz yıl ilk dört ayda İzmir’ e İngiltere’den giriş yapan turist sayıları 24 bin 530 kişiden 11 bin 732 kişiye doğru gerileme göstererek, böylece  geçtiğimiz yıla göre yüzde 52, 17 oranında bir azalma göstermiş oldu.

ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler raporla ilgili şu önemli açıklamalarda bulundu:

İZMİR TURİZMİ YETERLİ DÜZEYDE TANITILMIYOR

İzmir turizmi maalesef geçen yıla göre Nisan ayı itibariyle toplamda eksi 48, 91 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşün yüzde 46 sı denizyollarında, yüzde 54’ise ü havayollarında meydana geldi. Bu düşüş sonucunda 2015 Nisan ayı verilerine göre Almanya pazarı geçen yıla göre yüzde 44, Fransa pazarı yüzde 71 İtalya pazarı yüzde 84, İngiltere pazarı ise  yüzde 52 oranında düşüş gösterdi.2015 yılı İzmir’e giriş yapan ilk dört ülke sıralaması yönünden  geçen yıla göre yüzde 19,35’lik düşüş meydana geldi. Bunun en büyük sebebi, Rusya’nın Ukrayna’ya koymuş olduğu ambargo ve bu ambargo sonucunda Rus turistlerin Antalya’ya gelmeyip Antalya pazarı yerine Avrupa pazarına açılmasıyla birlikte aynı zamanda, daha kaliteli ve iyi tesislerin, daha iyi fiyatlarla Antalya’da yer almasından dolayı Antalya’yı tercih etmelerinden kaynaklanmıştır.  Her yerde söylediğimiz gibi Ege’nin ve İzmir’in iyi bir tanıtım platformuna ihtiyacı vardır. Eğer İzmir, gerekli tanıtımları zamanında yapsaydı, uluslar arası platformlarda İzmir yeterli düzeyde tanıtılsaydı, bu aradaki zarar daha az olurdu. Yani, İzmir turizmi yeterli düzeyde tanıtılmadığı gibi İzmir Turizmi’ne de sahip çıkılmıyor.

BU YANLIŞ GİDİŞE BİR AN ÖNCE “DUR” DENİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Geçen yıl kurvaziyerdeki gördüğümüz düşüş, bu sene havayolunda da görünmektedir ve sene sonu itibariyle korkumuz bu gerilemenin daha da artmasıdır. Bir an önce, şehri yönetenlerle birlikte  İzmir Turizmi Tanıtım Platformu ya da İzmir Turizm Meclisi’ni kurarak İzmir’in kısa, orta ve uzun vade stratejisinin yapılması gerekmektedir. İzmir, maalesef hak ettiği yerde olmaktan öte bu rakamlarla  Türkiye’nin 3’üncü büyük şehri olarak hak ettiği seviyenin çok altındaki sıralamaya doğru sürüklenmektedir. Bu yanlış gidişe bir an önce dur denilmesi gerekmektedir.

“ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, SABRIMIZ KALMADI”

İzmir’in iki tane önemli sektörü vardır, bunlardan birinci tarım; ikincisi ise turizmdir. İstihdam deposu ve döviz girdisi sağlayan turizm sektörünün  İzmir’de üvey evlat olarak muamele görmesi artık bıçağı kemiğe dayandırmıştır, sabrımız kalmamıştır. Sonu olarak, bir an önce İzmir’in tanıtım ve pazarlama stratejilerine önem verilmesi gerekmektedir.

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.