TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 13 ülke için verilen yakıt desteğinin kan kaybına pansuman tedavisi yapacağına işaret ederek, “15 Nisan tarihinden itibaren Rus turist pazarında bir hareketlilik başlayacağını öngörüyoruz. Bizim tahminimiz halen yüzde 26’larda olan Rus pazarındaki gerilemenin alınan bu önlemlerle yüzde 10’lara düşeceği. Yani düşüşün yüzde 15’lik kısmı duracak gibi görünüyor” dedi.
2014 yılında 36.8 milyon yabancıyı ağırlayan Türkiye, 2015 yılında başta Rusya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ve İran pazarındaki kan kaybını görerek erken harekete geçti. Çünkü söz konusu 13 ülke Türkiye için 8-9 milyar dolarlık gelir ve 10 milyonun üzerinde turist demek.
Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Rusya’nın yanı sıra Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Ermenistan ve İran’ın yararlandığı destek paketi çerçevesinde bu ülkelerden gelen her uçağa 6 bin dolar destek verilmesini öngören paketin ilk etkisi şimdiden hissedilmeye başlandı. Ocak-şubat aylarında Türkiye’ye gelen turist sayısı toplamda yüzde 5.4 artarken, BDT ülkelerinde rakamlar yüzde 3.5 ekside görünüyor. En büyük kayıp ise yüzde 26.5 ile Türkiye turizminde önemli bir yere sahip olan Rusya’da. Beklenti mart ayında da bu kaybın devam edeceği yönünde.
15 NİSAN’DAN SONRASI UMUT VERİYOR
TÜRSAB’ın Turizm Destek Paketi Raporu’na göre Türkiye atılan bu adımlarla Rusya pazarındaki kan kaybını yüzde 10-15 seviyelerinde tutmayı planlıyor. Bunun içinde önümüzdeki dönemde bir paket daha açıklanması gündemde. Destek süresinin uzatılması için sektör temsilcileri arasındaki görüşmeler Turizm Bakanlığı nezdinde şu an için olumlu karşılanmış durumda. Nisan ve mayıs ayından sonra sezonun uzaması için ekim-kasım ayları için destek paketine devam edilmesi için çalışmalar yürütülüyor.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 13 ülke için verilen yakıt desteğinin kan kaybına pansuman tedavisi yapacağına işaret ederek, “15 Nisan tarihinden itibaren Rus turist pazarında bir hareketlilik başlayacağını öngörüyoruz. Bizim tahminimiz halen yüzde 26’larda olan Rus pazarındaki gerilemenin alınan bu önlemlerle yüzde 10’lara düşeceği. Yani düşüşün yüzde 15’lik kısmı duracak gibi görünüyor” dedi.
HATA YAPIP FİYATI İNDİRMEYELİM
Bu dönemi en az kayıpla atlatmak için tüm turizm sektörünün elbirliği ile çalışması gerektiğini dile getiren Ulusoy, sektör oyuncularına 1990’lı yılları anımsatarak şu uyarıda bulundu: ”Bu yıl fiyatı indirmeyeceğiz, indirmemeliyiz. O hatayı 1990’lı yıllarda yaptık. Toparlanmak zaman aldı, tekrar aynı hataları yapmamalı, geçmişten ders almalıyız. Özellikle İran ve Rusya bizim için çok önemli iki pazar. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a yaptığı ziyaretin turizm için de büyük katkı yapacağına inanıyoruz.”
İşte Turizm Destek Raporu’ndan öne çıkanlar:
– Nisan ve mayıs ayında uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verilecek 13 ülkeden geçen yıl Türkiye’ye10.4 milyon turist geldi, bunların 4.4 milyonunu Ruslar oluşturdu.
-Yakıt desteğiyle birlikte bu yıl gelecek Rus turist sayısının 4 milyona yakın olması bekleniyor.
-Söz konusu 13 ülkeden gelen turistler 2014’teki 34.2 milyar dolarlık turizm gelirinin 8.6 milyar dolarlıkkısmını oluşturdu.
-Rusya’dan Türkiye’ye tur fiyatlarının yüzde 30’unu uçak bileti, yüzde 70’ini ise otel hizmetleri oluşturuyor.
-Rusya’da piyasanın yüzde 25-30’unu Türkiye turları oluşturuyor.
-Türkiye’de ortalama 6.5 gün geçiren Rus turistin ortalama harcaması 603 dolar.
-Nisan ve mayıs aylarında 13 ülkeden Türkiye’de 5 havalimanına gelen uçaklar 6 bin dolarlık yakıt desteği alacak. Bu havalimanları, Antalya Gazipaşa- Alanya, Antalya, Muğla- Dalaman, Muğla-Milas-Bodrum ve İzmir-Adnan Menderes olacak.
-Uçak kapasitesi en az 100 yolcu olanlar yakıt desteği alabilecek.
– 100 milyon TL tavanlı kredi desteğinden yılda 400 bin ve üzeri Rus turist getiren yararlanacak. 2 yıl geri ödemesiz krediyi alma kapasitesine sahip 4 büyük seyahat acentası bulunuyor.
– Yapılan araştırmalara göre 2015 yılında Rusya’dan yurtdışına çıkışlarda yüzde 4’lük bir artış olacak.