Kış döneminde artan turizm hacmini değerlendiren Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, Türkiye’nin kış turizminde yıldızının parladığını söyledi.
2004 yılında 2,7 milyon ziyaretçi ağırlanırken, 2014 itibarıyla Türkiye’ye gelen turist sayısının 4,8 milyon kişiyi aştığını belirten Acıkök, “Kış turizminin de etkisiyle 2015 beklentileri yükseldi. Türkiye artık Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi önemli kış turizmi merkezleri ile yarışır hale geldi” dedi.
Avrupa ve Rusya başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden de gelen turist sayısının arttığına dikkat çeken Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök sağlık tedavileri ve operasyonları için kışın Türkiye’ye gelen hasta sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini söyledi. Acıkök, Türkiye’nin hem tedavi hem de tatil için tercih edildiğini söyledi.
Yabancı hastaların termal tesislere ilgi gösterdiğinin altını çizen Acıkök, “Doktorlar, termal tesislerimizi tedavi amaçlı Türkiye’ye gelen yabancı hastalara öneriyorlar. Hastalar operasyondan sonra tatillerini uzatıp termal tesislerde konaklayabiliyorlar. Özellikle son yıllarda belediyelerimizin bu konudaki farkındalığı çok arttı. Örneğin Kocaeli ve Kartepe Belediyesi, İstanbul’a gelen turistleri Kartepe’ye çekmeyi başardı” diye konuştu.
Kartepe ve Kartalkaya kayak merkezleri başta olmak üzere Türkiye’de 51 kayak merkezinin istenilen standartları yakaladığını ve TÜRSAB’ın raporuna göre Turizm Bakanlığı belgeli 28 tesisin 9 bin 549 yatak kapasitesinin 78 bin 645’e yükselmesinin hedeflendiğini söyleyen Acıkök şöyle konuştu:
“Ülkemiz, lokasyon avantajı, doğal kaynakları ve mevsim çeşitliliği ile kış turizminde gereken potansiyele sahip. Son yıllarda Erzurum başta olmak üzere devlet yatırımları bu potansiyeli açığa çıkarmaya yönelik olarak sürdürülüyor. Özellikle son 2 yılda yatırımlar semeresini verdi. Rus ve Avrupalı turistler kış turizmi için Türkiye’yi tercih ediyor, özellikle Rus turistler Erzurum Palandöken ve Bursa Uludağ’a geliyorlar. Türkiye kış turizmi için turist çeken ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu durumun sebeplerinden biri de coğrafi konum avantajı. Kış döneminde turistler uzak yerlerden çok yakın yerleri tercih ediyor. Türkiye son yıllarda bu avantajını iyi kullanıyor”
Türkiye’nin dünya genelinde “Yabancı Ziyaretçiler için Dünyada En İyi 10 Ülke” arasında yer aldığını hatırlatan Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, “Önceleri tatil denildiğinde akla yaz mevsimi gelirdi fakat yaşam standartların yükselmesi ile birlikte insanlar artık tatillerini diğer mevsimlere de yayamaya başladılar. Ülkemiz, mevsimsel çeşitliği sayesinde insanların bu ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyelde. Kayak merkezlerimiz ve termal tesislerimiz kapasitelerini artırıyor. 2015’te turist hacmi beklentisi 5 milyondan fazla. Kış turizmi şüphesiz bu rakamın içinde göz ardı edilemez bir yer tutacak” diye konuştu.