We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler TESİSLER YENİ NESİL PAZARLAMADA NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

TESİSLER YENİ NESİL PAZARLAMADA NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

 “THİNK TANK 3”

Turizm Düşünce Platformu’nun düzenlediği Think Tank panellerinin üçüncüsü Antalya-Belek’teki Regnum Carya Golf & SPA Resort’te gerçekleştirildi. Panelin konuşmacıları sırayla, Asst. Prof. Muhammed Kesgin (Rochester Institute of Technology), Google Türkiye Turizm Sektör Yöneticisi Sencer Kutluğ ve Prof. Dr. Tuncay Neyişçi’ydi.

Digital-Marketing

TURİSTİN DENEYİMİ ÖN PLANDA

Panelde ilk konuşmayı Asst. Prof. Muhammed Kesgin yaptı. “Yarattığın Değer Kadar Varsın: Turizm’de Değer Yaratan Pazarlama Stratejileri” başlıklı konuşmasında Kesgin şunları söyledi: “Bazen turizmde insan olgusunu unutuyoruz. Geleneksel pazarlamanın dışına çıkmalıyız. Ana yoldan çıkıp sapmalar yapmalıyız. Bunun yaparken de teknoloji, ürün ve hizmetleri sunarken çok büyük bir önem taşıyor.  Günümüzde artık deneyim kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar var. Turistin deneyimi daha çok ön planda.

 PAZARLAMA DA KİŞİSEL DOKUNUŞLAR GEREKİYOR

Kesgin ; “Günümüzde otel her şey anlamına gelmiyor. Artık insanların arzularını ve isteklerini iyi tespit ederek onlara uygun hizmetler sunmamız gerekiyor. Turist profilleri farklıdır. İstanbul’dan gelen bir turist ile taşradan gelen bir turistin beğenileri faklıdır. Bu farklılıkları gören ve irdeleyen tesisler daha avantajlı olacaktır. Bu noktada  turisti anlamanın önemi çok büyük.  Turistlerin profilleri üzerinde çalışıp stratejiler üretilmeli. Artık geleneksel pazarlama uygulamalarını sorgulamalıyız. Kişisel dokunuşlar ve bunun için pazarlama stratejileri gerekiyor” dedi.

TÜRKİYE  MİSAFİRE TEK BİR TATİLDE BİR ÇOK ÜRÜN SUNMALI

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi de turizm adına önemli açıklamalarda bulundu. Neyişçi;“İnsanları anlamak ve onların ne istediğini bilirsek doğru ürünler ortaya koyabiliriz.  70’li yılların ardından farklı turizm ürünlerine ihtiyaç duyulmuş ve eko turizm gibi alternatif turizm çeşitleri ortaya çıkmıştır. Ancak bu turizm çeşitleri her zaman deniz, kum ve güneşi destekleyici ürünler olarak kalmıştır. Biz hala ana eksende deniz, kum ve güneşi sunuyoruz. Halbuki artık turist bir tatilde bir çok tatil çeşidini yaşamak istiyor.  Biz de tek bir ürün yerine birden fazla ürün sunmalıyız” dedi.

TÜRK TURİZMİ BENZER ÜRÜNLER SUNUYOR

“Türkiye’de şuan benzer ürünler satıyoruz. Türkiye olarak farklılıklarımızı ortaya çıkarmalıyız. 70’li yıllardan sonra üst segmentteki turist gruplarını ağırlamaya başladık ve bu turistler de çevre bilinci yüksek olan turistlerdir. Günümüzde turizm için deniz önemlidir. Ancak sadece çevre korumasında denizi temiz tutmakla kalınmamalı tüm çevre tümüyle korunmalıdır”dedi.

“SORUNLARI ANLAYIP ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”
Kleopatra plajında yaşanan sağlık sorunundan yola çıkarsak, bu sorunun ana sebebini anlamalı, sorunun var olmasındaki etkenleri iyi değerlendirmeli ve soruna kalıcı çözümler bulmalıyız. Ayrıca sorunu anladığımızda en uygun çözümü ve en uygun fiyatlarla nasıl çözebileceğimizi bulmalıyız.”

PAZARLAMA TÜKETİCİ ODAKLI OLMALI

Google Türkiye Turizm Sektör Yöneticisi Sencer Kutluğ ise değişen dağıtım kanalları ve pazarlama üzerine konuştu. Kutluğ; “1990 yılında teknoloji hızla ucuzladı. 2014 sonunda 3 milyar insan internete bağlanıyor. 5.2 milyar kişi ve mobil telefon kullanıyor. 1.6 milyar kişi de akıllı telefonla internete bağlanıyor. Türkiye’de 40 milyon  internet kullanıcısı var. 28 milyon akıllı telefon internete bağlanıyor. Bunun sonucu olarak da satış, pazarlama ve iletişim kanalları değişti. İnternet kullanan bu tüketici artık ihtiyaçlarının hızlı ve hemen çözüme ulaşmasını istiyor. Bu da dijital dünyada pazarlama da tüketici odaklı olmayı gerektiriyor” dedi.

SEYAHATİN HER EVRESİNDE İNTERNET VAR

Sencer Kutluğ; “Dijital dünya tüketicinin en önemli silahı haline geldi. Seyahatin her evresinde artık internet kullanılıyor. Tüketici araştırıyor, satın alıyor ve yine internet üzerinden deneyimlerini tüm dünya ile paylaşıyor. İnsanlar artık gitmeden otellerin videolarını mutlaka izliyor. Bir araştırmaya göre; tüketicilerin yüzde 83’ü destinasyon kararını internet üzerinden veriyor. Yine tüketicilerin yüzde 78’i fiyat karşılaştırmalarını internet üzerinden yapıyor. Şöyle bir durum da var: İnternet tüm cihazlarda kullanılıyor, araştırmalar hem bilgisayarlardan, hem mobilden, hem de ıpad’lerden yapılıyor. Bu durumda pazarlama aşamasında her yerde olunmalı. Siz olamıyorsanız, başkası olacaktır” dedi.

OTELLER MOBİLİ  FIRSATA DÖNÜŞTÜRMELİ

Kutluğ konuşmasının sonunda “Otelinize gelen tüm misafirlerin cep telefonu var. Onlara mobilden ulaşmayı akıl eden şirket sayısı şuan çok az. Bunu fırsata dönüştürebilirsiniz. “Onlara nasıl mobilden ulaşabilirim” diye düşünmeye başlamalı ve  bu konuda hızlı adımlar atmalısınız. Dünya hızla değişiyor. Bu bir tehdit gibi görünse de bunu fırsata dönüştürmek sizin elinizde” dedi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.