66
Bakan Ali Babacan, Merkez Bankası’nın İhracatçılara yapıldığı gibi artık turizmcilere de uygun şartlı fon desteği verileceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda (WEF) yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın ihracat reeskont kredilerinin kapsamının genişletildiğini belirterek ,” İhracatçılarımıza yaptığımız destek gibi artık turizmcilerimize de Merkez Bankası kaynaklı uygun şartlı fon desteği bundan sonra verilmiş olacak” dedi.
Merkez Bankası’nın düşük maliyetli finansman sağlamasının büyümeye de faydası olacağının altını çizen Babacan, “Turizm sektöründe bu yıl Rusya kaynaklı bir miktar gelen turistlerin sayısında azalması, ya da gelen turistlerin daha az para harcaması gibi sorunlar olabilir. Merkez Bankası’nın başta aldığı bu kararlar turizm Türkiye’ye döviz kazandırabilen bir sektör olduğu için isabetli” diye konuştu.
Turizm hizmetleri düşük maliyetli finansman kapsamında
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reeskont kredisi limitini 15 Milyar Dolar’dan 17 Milyar Dolara yükseltti, turizm ve sağlık hizmetlerini düşük maliyetli finansman kapsamına aldı.
TCMB’den yapılan açıklamada, Banka Kanunu’nun 45. maddesine istinaden çıkarılan reeskont düzenlemeleri çerçevesinde firmalarca döviz üzerinden düzenlenmiş azami 240 gün vadeli senetlerin aracı bankalarca reeskonta getirilmesi karşılığında TCMB tarafından ihracat reeskont kredisi kullandırıldığı kaydedildi.
2014 yılında 13 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat reeskont kredisi yoluyla TCMB rezervlerine sağlanan katkının getirilen yeni imkanlarla 2015 yılında 15 milyar doların üzerinde olması beklendiği bilgisi verilen açıklamada, ihracatın yanı sıra döviz kazandırıcı hizmetlerden turizm hizmetleri, sağlık hizmetleri, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri, taşımacılık hizmetleri ile bakım ve onarım hizmetlerinin de reeskont kredisi kapsamına alındığı belirtildi.
Türkiye İhracat Kredi Bankası’nın (Türk Eximbank) ve ticari bankaların döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanı için reeskont kredisi kullandırımına aracılık edebileceği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ticari bankalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisine ilave olarak sevk öncesi ihracatın finansmanı için de reeskont kredisi kullandırma imkanı getirilmiştir.
Faktoring firmalarına temlik edilen sevk sonrası ihracat alacaklarına ilave olarak döviz kazandırıcı hizmet ve sevk öncesi ihracat alacaklarına da bankalar aracılığıyla reeskont kredisi kullandırılması imkanı getirilmiştir. Reeskont kredisi limiti 15 milyar dolardan 17 milyar dolara yükseltilmiştir. Bu tutarın 15 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank’a, 2 milyar dolarlık bölümü ise ticari bankalara tahsis edilmiştir.”