İnsan Kaynakları firması Randsdat’ın Workmonitor araştırmasına göre ekip çalışmasında en verimli ülke Türkiye, Çin ve Hindistan oldu.
Teknolojinin iş dünyası için sunduğu nimetler, şirketlerin giderek artan rekabet ortamında işbirliği ve verimliliğini artırıyor. İnsan kaynakları firması Randstad yılın 3’üncü Workmonitor raporunda şirket içi takım çalışmasında ve şirketler arası işbirliklerinde teknolojinin etkilerini araştırdı. Avrupa, Asya Pasifik ve Amerika kıtalarını içeren, Türkiye’nin de dâhil olduğu 33 ülkeyi kapsayan yılın üçüncü “Global iş dünyası eğilimleri” raporuna göre, dünyada çalışanların yüzde 87’si, teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte işbirliği yapmanın öneminin arttığını söylüyor. Araştırmada ekip çalışmasında en verimli ülkelerin başında Türkiye geliyor. Çin ve Hindistan da ilk üçte. İlk üç ülkenin çalışanları sanal mesai ortamı yerine yüz yüze iletişim ortamlarının artırılması gerektiğini belirtiyorlar.
VERİMLİLİK AR TIYOR
Rapora göre tüm dünyada çalışanların yüzde 87’si işbirliği yapmanın öneminin teknoloji ve teknolojinin sağladığı araçlarla daha da geliştiğini belirtti. Çalışanların yüzde 60’ı teknolojinin sağladığı nimetlerle ekip çalışmasının da daha da kuvvetlendiğini, ekip içindeki sinerjinin ve iş verimliliğinin beş yıl öncesine göre çok daha fazla olduğunu vurguladı. Randstad Türkiye Genel Müdürü Burak Erin, işe alımlar esnasında 5 yıl önce sıkça duymaya başladığımız takım olarak çalışabilme yetisinin, bugün çok önemli bir düzeye ulaştığını söyledi. Buna karşın araştırmada yer alan bazı bulgulara yöneticilerin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Erin, “Çalışanların yüzde 50’den fazlası performans değerlendirmelerinin takım yerine bireysel performansa dayanarak yapıldığını, bunun artı bir değer yaratmadığını ve işverenlerin işbirliğine katma değerli destekler olması gerektiğini belirtiyor” diye konuştu.
ÇALIŞANLAR SANAL DEĞİL YÜZ YÜZE İLETİŞİM İSTİYORLAR
Workmonıtor araştırmasına katılanların yüzde 60’ı son yıllarda şirketlerinde önemli derecede teknoloji yatırımı yapıldığını, vurguladı. Bu konuda Uzakdoğulu şirketler en çok teşviki sağlarken, Türkiye’nin de ilk 10 arasında olduğu ölçümlendi. Öte yandan tüm dünyada çalışanların yüzde 80’e yakını farklı lokasyonlardaki çalışma arkadaşlarıyla sanal mesai harcamanın yanı sıra yüz yüze çalışma ve sosyalleşme ortamlarının yaratılması gerektiğini vurguladı. Araştırma şirket içerisinde çeşitliliğin başarıyı artırdığını ortaya koydu. Burak Erin, “Çalışanları motive edip, onları harekete geçirmek için kurgulanacak ruhun en etkin yöntem ve araçlarla aşılanması gerekiyor. Yoksa ekip içindeki hedeflere ulaşmak, dürüstlük, bağlılık, sorumluluklar maalesef ki sekteye uğrayacaktır” dedi. İŞTE İNSAN