Teoman Eriş’in haberine göre 153 bin yatak kapasitesiyle yaz aylarında yaklaşık 4 milyon turiste ev sahipliği yapan ve turizmden yılda yaklaşık 3.5 milyar dolar gelir elde eden Alanya’da, 582 otelden 527’si çeşitli nedenlerle kapılarını gelecek yaz sezonuna kadar kapattı. Bazı tesisler kış tadilatı için, bazıları da kış sezonunda umut ışığı göremediği için kapalı kalmayı tercih etti. Kapanan 527 otelde çalışan yaklaşık 50 bin turizm personeli de işsiz kaldı.
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, kış sezonunun konaklama sektörü ve büyük tesisler için zor bir dönem olduğunu söyledi. Bir işletmenin 5 ay ya da daha fazla sürede kapalı kalmasının tesis, turizm ve ülke ekonomisi açısından olumsuz bir durum olduğunu belirten Sili şöyle dedi:
“Bu süreçte öncelikle ciddi oranda personelin iş sözleşmeleri askıya alınıyor. Yaklaşık 50 bin personel sezon sonunda işsiz kalıyor. Bu da sektördeki kalifiye işgücü açısından ciddi sorunlar yaratıyor. Çalışanlar açısından bu, sektörde çalışmama ve sektör değiştirme arzusunu da beraberinde getiriyor.”
‘KIŞIN SADECE 55 TESİS AÇIK’
Alanya’daki bakanlık ve belediye belgeli 582 tesisten sadece 55’inin kışın açık kalmayı tercih ettiğini aktaran ALTİD Başkanı Sili, şunları söyledi:
“Tesislerin kapalı olduğu dönemde kentte bir boşluk, esnafta bir rehavet ve hatta onların da bu duruma ister istemez ayak uydurması sonucu genel bir durağanlık hakim oluyor. Kapalı tesislerimizde bir sonraki sezona hazırlık çalışmaları, sektörel eğitim faaliyetleri devam ediyor. Renovasyon (yenilenme-onarım-tamirat) çalışmalarının yanı sıra, müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik faaliyetler de bu dönemde yapılıyor. Tesisimizi açık tutmaya karar verdiğimiz andan itibaren öncelikle mevcut personelimizin neredeyse tamamını istihdam etmeye devam ediyoruz.”
’KALİFİYE ELEMAN BAŞKA SEKTÖRE GİDİYOR’
Alara Park Otel Genel Müdürü Murat Demircan da, turizmci için en büyük sorunun kalifiye personelin sezon sonu işten ayrılmak zorunda kalarak, başka sektörlere yönelmesi olduğunu söyledi. Her yıl sil baştan personel yetiştirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Demircan, “Bizim için yeni personelin adaptasyon süreci de önemli. Yeni personel işe adapte oluncaya kadar müşteriden ’servis kaliteniz kötü’ diye şikayetler geliyor ve bu bize eksi olarak yansıyor” diye konuştu.
’KIŞ TURİZMİNE YÖNELİK ÇALIŞMA YAPILMALI’
Tesisi kışın açma şansları olmadığını dile getiren Demircan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kış sezonu 6 ay sürüyor. Bu kısa bir süre değil. Binlerce insan işsiz kalıyor, ancak oteli açtığımız zaman bulduğumuz müşteri 8- 9 euro fiyat veriyor. Bu paraya çarşaf veya tabak bile yenilenmez. Personel masrafı karşılanmaz. Antalya’da ve Alanya’da kış turizmine yönelik çalışmalar yapılması lazım. Eğlence mekanları ve serbest bölgeler oluşturulması gibi projelerimiz vardı. Olumlu karşılanmıştı ancak faaliyete geçirilemedi.” (DHA)