We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel 2015 TÜRK TURİSTİN YILI MI OLACAK?

2015 TÜRK TURİSTİN YILI MI OLACAK?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Türkiye’nin en büyük tur operatörlerinden ETS Tur, geçen yılı yüzde 10 büyüme ile kapattı. 2015’ten de bir hayli umutlu olduklarını ifade eden ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, “Otel yatırımları arttı. Bu yüzden 2015 Türklerin yılı olacak” dedi.

TÜRKTURİST

2014 yılını yüzde 10 büyüme ile kapatan Türkiye’nin en büyük tur operatörlerinden ETS Tur, 2015 yılı için de iddialı. 2013’ten 2014’e geçişte ise yüzde 19’luk büyüme yakaladıklarının altını çizen ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, son bir yılda Türkiye’de yaşanan olaylardan sonra yaşanan yüzde 10’luk büyümenin sevindirici olduğunu söyledi.

Turizmde son bir yılın değerlendirilmesi için bir araya geldiğimiz ETS Tur yetkilileri, Türkiye’de turizmin hızla geliştiğini 2015’in erken rezervasyonun getirdiği büyük avantajla beraber Türk turistin yılı olacağını ifade etti. 2014’te yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi, Soma faciası, dolar ile Euro’daki aşırı yükseliş ve Kobani protestolarının hepsinin 2014’te yaşandığına dikkat çeken Suat Özbek, “Tüm bu yaşananlar tatilcinin konsantrasyonunu bozdu. Soma faciası sonrası çok ciddi şekilde tatil için gelen talepler düştü. Euro’daki artış tatil planlarının ötelenmesine neden oldu.

Seçim yıllarında her zaman olduğu gibi iç pazarda düşüş yaşandı. Ancak tüm bunlara rağmen büyüme sağlamak bizi sevindirdi” diye konuştu. 625 bin kişiye 2014’te tatile çıkardıklarının altını çizen Özbek, “Türkiye’ye gelen turist sayılarında bazı ülkelerde düşüş bazı ülkelerde de aynı kalan pazarlar oldu. Yurtdışından gelmek isteyen turist sayısında telp artışı olmayınca Türkiye’deki oteller uzun bir aradan sonra Türk tatilcilere yüzünü döndü. Yabancı turist açısından gelen talep artmadı. Ancak yapılan otel yatırımları ile yatak kapasitesi de yükseldi. Bunun sonucunda da 2015’te tatil yapmak isteyen Türk turistler için avantajlı bir durum oluştu” diye konuştu.

OTELLER RANDEVU İSTİYOR

Otellerin erken rezervasyonun ilk 3 ayını oluşturan aralık, ocak ve şubatta gelecek taleple beraber önünü görmek istediğine değinen Özbek, “Söz konusu 3 ay tatil fiyatları için çok uygun olacak. İndirim oranları yüzde 40’lara ulaşacak. Bazı bölgelerde ise 2014 fiyatlarının altında tatil satın alınabilecek. Yurtdışı talebi tam olarak belirlenemediği için Türk turist ön plan çıkacak. İç pazar bu yıl ciddi anlam taşıyor turizm açısından. Geçmiş yıllarda oteller bize o kadar yüzünü dönmezdi. ‘3 yıl önce ne yapacağım ben Türk turisti’ diyen oteller bizden randevu talep ediyor” ifadelerini kullandı.

PASTADAKİ PAYIMIZ ARTACAK

Türkiye’de paketli turlarla yaklaşık 200 bin kişinin yurtdışında tatile gittiğini ifade eden ETS Tur Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı da, geçen yıl 50 bin kişiyi yurtdışına tatile gönderdiklerini söyledi. Bu rakamlarla yurtdışı turları pazarının yüzde 25’ine sahip olduklarına vurgu yapan Lanacı, “Hedefimiz pazarında yüzde 40-50’sine sahip olmak. Geçen yıla oranla Türkiye’deki gelişmeler sebebiyle pastanın büyümedi. Ancak biz ETS olarak minimum yüzde 15 büyüme bekliyoruz” dedi.

Cruise’da yüzde 10 büyüdük

Geçen yıl cruise turlarında Again Paradise gemisini yeniden kiralayarak Yunan Adaları turları gerçekleştirdiklerini belirten ETS tur Cruise Turları Müdürü Ahmet Yazıcı, “Dünyanın dev gemi firmalarının Türkiye temsilciliğini aldık. Yunan adaları turları Cruise’un başlangıç noktası. Arkasından  Ege Adriyatik, Akdeniz, Norveç fiyortları ve Baltık başkentleri turları geliyor. Türk konsepti ile misafirlere tatil sunuyoruz. Ağırlıklı Türk personel çalıştırıyoruz. Seçmiş olduğumuz gemi kendi alanında en iyilerden biri” diye konuştu.

60 bin civarında cruise seyahati yapan Türk olduğunu anlatan Yazıcı, “Türkiye cruise turlarında en fazla artış yakalayan ülke konumunda. Ortalama yüzde 27 büyümeden bahsediyoruz. 199 Euro’dan başlayan fiyatlar var. Vizesiz seyahat etme imkânı olması ilginin artmasında başlıca nedenler arasında” dedi. Yazıcı, şöyle konuştu: “Gelecek yıl daha kapsamlı planlamalarımız var. Kamboçya’dan Tuna nehrine kadar turlar düzenleniyor. Son yıllarda Avrupa’da bazı limanların kapatılması, Orta Doğudaki gelişmeler Türkiye’ye ilgiyi arttırdı. Karadenize de talep çok fazla artıyor. Türkiye’nin kendi gemileri olmaya başladıktan sonra bir yerlere daha hızlı geleceğiz. Bu da çok uzak zamanlarda olmayacak.”

Kontrol mekanizması olmalı

Türiye’de turizm operatörleri yasasının olması sebebiyle her yıl 2-3 firmanın iflas ettiğine değinen Suat Özbek, bu firmaların işin iyi yapanları da etkilediğini söyledi. Yaklaşık 50 bin lira maliyetle bir tur şirketi açılabildiğini belirten Özbek, “TÜRSAB’tan 35 bin liraya turizm operatörü belgesi alınabiliyor. Ya da faaliyetini sürdürmeyen firmalardan ‘çıkma’ adı altında turizm belgesi satın alınabiliyor. Bu yüzden bir an önce bir kontrol mekanizması oluşturulmalı” dedi.

Ortak fikirler üretilmeli

Türkiye’de turizmin daha hızlı ve daha sürdürülebilir büyümesi için sektör temsilcileri ve hükümetin daha sıkı çalışması gerektiğinin altını çizen Suat Özbek, “Hükümetin bir turizm politikası olmalı. Bir çıkış daha yakalamak gekekiyor. Yeni pazarlar yaratılması şart. Türkiye’ye gelen turist çeşitlendirilmeli. Bu da ancak bir araya gelerek olabilir. Bir ifade birliği oluşturulmalı. Örneğin bir çalıştay düzenlenerek bütün sektör bir araya getirilmeli ‘ortak fikirler’ üretilmeli” diye konuştu. (Burak Coşan)

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.