WTM Londra Turizm Fuarı’nı değerlendiren TUROB Başkanı Timur Bayındır ‘aşırı iyimser söylemler’ yerine sektörün tüm aktörleriyle işbirliğinin geliştirilmesini önerdi.
Türkiye turizminin bölgedeki politik gelişmeler nedeniyle kritik bir döneme girdiğine işaret eden Bayındır, buna rağmen fiyat kırmaya gerek olmadığını kaybetti.
Turizmciler şimdiden 2015 yılının planlarını yaparken iki büyük ülkeden gelen sinyaller tedirginlik yaratıyor. Almanya’yla birlikte Türk turizminin üç büyük pazarından ikisi olan İngiltere ve Rusya pazarına yönelik beklentiler ‘geçen yıl’ ile aynı düzeyde. Ancak her iki ülkede de ibrenin her an tersine dönebileceği endişeleri yaşanıyor. Otelcilerden ‘zamanında tedbir alınması’ çağrısı gelirken, tur operatörlerinin Türkiye’ye yönelik ‘fiyatları düşürün’ taleplerinin de gereksiz olduğu belirtildi. Bu görüşler, turizm sektörü açısından bir sonraki yılın gözlem ve tahmini için önemli bir buluşma noktası olarak görülen ve geçen hafta gerçekleştirilen WTM Londra Turizm Fuarı’nda dile getirildi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), WTM Londra Turizm Fuarı’na katılarak fuara ilişkin bir sonuç raporu yayınladı. İngiltere, dünya ve ülkemizde turizmdeki gelişmelerin ve beklentilerin değerlendirildiği raporda 2015yılına ilişkin öngörü ve önerilere de yer verildi.
AŞIRI İYİMSER SÖYLEMLER VAR
Raporu değerlendiren TUROB Başkanı Timur Bayındır, sektör açısından aşırı iyimser söylemler yerine tüm sektörün koordinasyon içerisinde işbirliğinin geliştirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye turizminin bölgemizde cereyan eden politik gelişmeler nedeniyle kritik bir döneme girdiğine işaret eden Bayındır, kitle turizmine yönelik bölgelerde fiyat kırma taleplerine uyulmaması gerektiğini ifade etti. 2015 yılında bireysel seyahatlerde herhangi bir sorun yaşanmayacağı, ancak grup seyahatlerinin olumsuz olarak etkileneceğini öngördüklerini vurgulayan Bayındır “Önemli bir tespitimiz ise, bölgemizde cereyan eden siyasi olayları fırsat görerek kitle turizmine yönelik Antalya, Muğla gibi destinasyonlardan fiyat kırılması talebinde bulunan birtakım tur operatörlerine içinde bulunduğumuz durum ve risklerin fiyat ile bir bağlantısı bulunmadığından itibar edilmemesini özellikle belirtiriz. Yeni tanıtım kampanyası ve temasların bu tespitler göz önüne alınarak planlanması yararlı olacaktır. Netice olarak, 2015 yılında İngiltere’den ülkemize gelecek turist sayınında ve diğer ülkelerden gelecek toplam turist sayısında önemli bir değişim olmayacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.
RUSYA’YA DİKKAT
Bayındır, şu görüşleri dile getirdi: “Fuar kapsamında katıldığımız organizasyonlar ve sektör profesyonelleri ile yapılan görüşmeler neticesinde 2015 yılında dünyada ve bölgemizde cereyan eden bir takım ekonomik ve siyasi gelişmeler dikkate alınarak rehavete kapılmadan satış, pazarlama ve tanıtım çalışmalarımızın devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer yandan, Rusya’nın para birimi Ruble’nin ABD Doları karşısında son bir ay içerisinde yüzde 20’nin üzerinde değer yitirmesi ülkemiz açısından önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Özellikle Rus tatilcilerin ülkemizdeki ana destinasyonu Antalya bölgesinin bu durumdan negatif etkilenmemesi için önlemlerin en kısa süre içerisinde alınması önem taşıyor.”
WTM Londra Fuarı’na ilişkin olarak TUROB tarafından hazırlanan raporda özetle şu görüşlere yer verildi:
– 2015 yılında İngiltere’den ülkemize gelecek turist sayınında önemli bir değişim olmayacağı tahmin ediliyor.
– Bölgemizde cereyan eden siyasi gelişmeler dikkate alınarak, 2015 yılında bireysel seyahatlerde herhangi bir sorun yaşanmayacağı ancak, grup seyahatlerinin olumsuz olarak etkileneceği ön görülüyor.
– Tanıtım kampanya ve temaslarının bu tespitler göz önüne alınarak planlanması yararlı olacaktır.
– Türkiye turizminin bölgemizde cereyan eden politik gelişmeler nedeniyle kritik bir döneme giriyor. Diğer yandan Rusya’nın para birimi Ruble’nin ABD Doları karşısında son bir ay içerisinde yüzde 20’nin üzerinde değer yitirmesi ülkemiz açısından önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Özellikle ülkemize gelen Rus turistlerin ana destinasyonu konumundaki Antalya bölgesinin bu durumdan negatif etkilenmemesi için önlemlerin en kısa süre içerisinde alınması önemli ve gerekli.
– Siyasi olayları fırsat görerek kitle turizmine yönelik destinasyonlardan ( fiyat kırılması/indirilmesi talebinde bulunan birtakım tur operatörlerine maalesef bazı işletmelerin olumlu cevap verdikleri yönünde duyumlar fuarda yayılmış olup, içinde bulunduğumuz durum ve risklerin fiyat ile bir bağlantısı bulunmadığından bu tür taleplere rağbet edilmemesinin gerekliliğini özellikle belirtmek gerekiyor.
– Fuarda en güzel haber İngiltere merkezli Jet2.com Havayollarının 2015 yılı itibari ile Antalya’ya direkt uçuş başlatması oldu. İngiltere’de Manchester, Glasgow, East Midlands, Leeds Bradford, ve Newcastle olmak üzere toplam 5 noktadan Antalya uçuşları Manchester, Leeds Bradford ve Glasgow’dan haftanın iki günü, East Midlands ve New Castle’dan haftanın bir günü gerçekleştirilecek.
– Easyjet’in İstanbul uçuşlarını durdurma kararı sektör mensuplarınca üzüntü ile karşılanmış, İngiliz pazarından İstanbul’a bireysel olarak gelmesi muhtemel turistleri olumsuz etkileyeceği ön görülüyor.
– Ülkemize olan bireysel seyahatlerin artması amacı ile başta Easyjet ve Ryanair olmak üzere Low Cost Carrier şirketlerinin Birleşik Krallık-Türkiye (Antalya, İstanbul, Dalaman, Bodrum) seferlerine başlaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, sektör temsilcileri ve ilgili Bakanlıklar tarafından acil eylem planı geliştirilerek çalışma başlatılmalı.
– EBOLA salgının dünya genelinde turizm talebinde gerilemeye yol açması bekleniyor.
– Fuarda yapılan görüşmelere göre; 2015 yılına yönelik Türkiye ön/erken rezervasyonlarının yavaş seyrettiği belirtildi. Bu durum 2015 yılı için gerekli adımların Bakanlık ve sektör aktörleri tarafından atılması için önemli bir sinyal olarak algılanmalı.