Gamze Kolcu’nun haberine göre Eğitim Bir-Sen, otelcilik ve turizm meslek liselerinde verilen alkollü içki servisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurdu. Eğitim alanında yeni tartışmalara neden olan talebe, turizmciler ve sendikalar tepki gösterdi.
Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer ve Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı imzasıyla Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na gönderilen yazıda, 11. sınıf ve 12. sınıfta bar ve servis bölümlerinde alkollü içki servisi yapmak dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması istenirken, dersin Yeterlilik Tablosu’ndan kaldırılması da talep edildi. Alkollü içki servisi dersiyle, 18 yaşından küçük çocukların eğitim kurumlarında içki ile tanıştırıldığını, hatta hazırlanan kokteyllerin tadılmaya zorlandığını belirten Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Özer, taleplerinin nedenini özetle şöyle açıkladı:
MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA VERİLSİN
“Alkollü içki servisi dersi, yiyecek ve içecek hizmetleri alanının hem ‘bar’ hem de ‘servis’ dalında zorunlu ders olarak okutuluyor. Biz, söz konusu dersin servis dalından kaldırılmasını istiyoruz. 18 yaşından küçüklere sigara satışı bile yasakken eğitim kurumlarında çocukları içki ile tanıştırıyor, hazırladığı karışımları içmeye zorluyoruz. Söz konusu uygulama ne kanunlara ne de yönetmeliklere sığıyor. Dersin isteğe bağlı hale getirilmesini istiyoruz. Türkiye’de, alkollü içki servisi dersi almak istemeyen öğrencilerin çalışacağı yüzlerce alkolsüz otel hizmet veriyor. Turizm ükesi olması sebebiyle alkolü yasaklayamayız, ama bu dersi meslek yüksek okulları kapsamına alabiliriz. İkinci bir alternatif olarak ise alkollü içki servisini öğrenmek isteyen gençlere mezuniyetlerinin ardından halk eğitim merkezlerinde kurs verebiliriz.”
“TURİZM SEKTÖRÜNE DARBE VURUR”
Dersin tamamen kaldırılmasının turizm sektörüne vurulacak ciddi bir darbe olacağını savunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, şunları söyledi:
“En katı İslam ülkelerinde bulunan otellerde bile bu hizmet veriliyor. Misafir ağırlayan bir konumdaysak talepler doğrultusunda hizmeti şekillendirmek zorundayız. Alkol, işimizin ayrılmaz parçası ve eğitimler tamamen ortadan kaldırılamaz. İnanış itibariyle çocuğun o dersi almak istememesi anlaşılabilir, ama dersin tamamen kaldırılması doğru olmaz. Türkiye’ye gelen 40 milyon yabancı misafirin alkol servisi talebini karşılayacak insanlar yetiştirememek, bizlerin de bu işi yapamayacağı anlamına gelir.”
“BAĞNAZ ORTAÇAĞ MODELİ”
Bakanlığa gönderilen talebi “çağdışı bir istek” olarak değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, şöyle devam etti: “Gericilik ve irtica kaygan bir tepe gibidir, bir adım atarsan asla orada duramaz, düşersin. Eğitim-Sen olarak içki içilsin demiyoruz ama toplum yaşamını dinsel kurallara göre düzenlemeyi de anlamıyoruz. Turizm ve otelcilik liselerinde alkollüyü, alkolsüzü ayırmak kadar abes bir durum olamaz. Bu çağda böyle bir ayrıştırmaya gitmek, yaşama sınırlama getirmek demokrasi ve özgürlük söylemleriyle çelişiyor. Kafalarında, bağnaz, ortaçağ modeli bir uygulama var ve onu adım adım yerine getirmeye çalışıyorlar. Meslek liselerinden bu dersi kaldırmak siyaseten bir zorlama anlamı taşır ve alkolün yasaklanmasına kadar gider. Çocuğun geleceğiyle oynamak, alkollü yerde çalışacak kişi sayısını azaltmak doğru bir adım değildir.”