Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yanıltıcı reklam yaparak, yıldız sayısını fazla gösteren oteller, zararlı gıda takviyesi, cinsel performans ve saç-kıl ürünleri için tüketicilere uyarıda bulundu.
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, sahte reklamlarla kandırılan tüketicilere altın tavsiyelerde bulundu. Bilinçli Tüketici Rehberi hazırlayan Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü’nün uyarıları şöyle:
GIDAYA DİKKAT
Özellikle gıda ve kozmetik ürünlerine karşı iki kat daha dikkatli olunmalı. Her derde deva olduğu iddia edilen gıda takviyesi ve kozmetik reklamlarını izlerken bir kere daha düşünün. Her derde deva şifaymış gibi reklam yapılan gıda takviyeleri veya kozmetikler sağlığınızı daha da bozabilir.
SAÇ İÇİN ÖLÜME GİTMEYİN
Yeni saç çıkardığını, istenmeyen kılları birkaç seansta tamamen yok ettiğini, yağları yakıp kasa dönüştürdüğünü, boy uzattığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, cinsel performansı arttırdığını, cinsel sorunları çözdüğünü, sigarayı bıraktırdığını, zekayı geliştirdiğini, baş ağrısından kansere kadar neredeyse bütün hastalıkları önlediğini iddia eden, nerede üretildiği bile belli olmayan gıda takviyeleri ve kozmetik ürünlerinin pek çoğunun hiçbir işe yaramadığını, hatta bazılarının ölümlere varan ciddi sağlık sorunları doğurabileceğini unutmayın.
YILDIZA KARŞI UYANIK OLUN
Her sene yüzlerce reklamda konaklama tesisleri olduğundan daha çok yıldıza sahipmiş gibi tanıtılıyor. Yanıltıcı yıldız tanıtımlarına karşı uyanık olun. Tatile gitmeden otellerin yıldız sayılarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinden inceleyin. Turizm hizmetleriyle ilgili reklamlardaki hizmet kalitesi beyanlarının doğruluğunu araştırın. Doğruluğunu şüpheli gördüğünüz konaklama tesisi reklamlarını dikkate almayın.
YÜZDE 30 TASARRUF OLMAZ
Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ve yüzde 30’lara varan oranlarda indirim sağlayacağını iddia ederek reklam yapanlara, ‘Kol saati, taraftar forması, fotoğraf makinesi hediyesi kazandınız’ diyerek telefon mesajı atıp kredi kartı bilgilerinize ulaşarak tasarruf cihazı satmaya çalışanlara inanmayın. ‘Kredi kartı alışverişlerinizden kazandığınız konbara puanlarınız 200 TL’ye ulaşmıştır. Aktifleştirmek için hemen … nolu telefonu arayınız’ şeklindeki SMS ve e-posta reklamlarına inanmayın. Hürriyet