We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler RECEP YAVUZ YAZDI: ” BEYAZ FİLLER”

RECEP YAVUZ YAZDI: ” BEYAZ FİLLER”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Brezilya, Türkiye ile beraber Dünya ekonomisinde ‘Fragile Five’ (Kırılgan Beşli) olarak adlandırılıyor. Kırılgan ve aynı zamanda aşağı ve yukarı türbülansları sert olan bu beş ülke Dünya piyasalarının dikkatle izledikleri ülkeler.

49205

ITM TRAVEL GENEL MÜDÜRÜ- RECEP YAVUZ

Geçmişinde yaşadıkları askeri rejimler, % 380 lere varan enflasyon, rüşvet ve siyasi skandallar, yer altı zenginlikleri ve tarımdaki gücü, genç nüfusu, Favela’ları dolduran Gecekonducular, sınırsız Turizm Potansiyeli ve Futbol sevgisi ile Türkiye’nin ikizi gibi gözüken Brezilya şu aralar malumunuz Dünya kamuoyunun gündeminde.

Bir kaç gün sonra Dünyanın Olimpiyatlardan sonra en önemli uluslararası Organizasyonu Brezilya’da başlayacak.

2007 yılında Sepp Platter’in ‘ve kazanan Ülke, Brezilya!…’ diyerek dünyaya duyurduğunda, günlerce samba eşliğinde dans etmişti hayalleri gerçekleşen Brezilya halkı. En sevdikleri sporun en büyük Organizasyonu olan Dünya Kupası 2014 kendi ülkelerinde gerçekleştirilecekti.

Sadece şampiyona için 500.000 Turist ülkeye akın edecek ve 5,5 milyar Dolar şampiyona geliri sağlanacaktı. Ülke, Dünya Kupası organizasyonu sayesinde özellikle alt yapı sorunlarını çözüp, Dünya çapında modern stadyumlara kavuşacaktı.

Ekonomik getirinin yanı sıra, Brezilya’nın Dünya Kamuoyundaki imajı aslında en önemli kazanım olacaktı. Bir ay boyunca her gün 1 Milyar insan ekranlardan Brezilya statlarına kilitlenecek, bu vesile ile Brezilya’nın gelişmişliği, modernliği ve gücünü anlatan sinyaller gönderilecekti bütün Dünyaya.

Sambanın sarhoşluğunda, FİFA’nın önlerine koyduğu ağır kriterleri bile önemsemedi Brezilya.

Zaman su gibi akıp geçti ve 2007 deki resim 2014 ün çerçevesine uymadı. Türbülanslar Ülkesi sorunlar yumağından kurtulamadı. Rüşvet ülkenin en önemli sorunu haline geldi, 40 milyon insan fakirlik sınırının altında ezildi. Ülke sosyal adalet ve insan hakları sıralamasında dünya 85. liğine düştü. Toplu taşıma, Eğitim ve Enerji alanlarına bütçeden ancak %1,5 pay düştü.

Bütün bunların yanında hazırlıkları süren Dünya Kupası için 8,7 milyar Euro ayrıldı. Bunun %28 i Stadyumlar, % 27 si Havalimanları için bütçelendi. Sadece güvenlik için 628 Milyon Euro gider gerçekleşti.

Bunları gözü önünde yaşayan halk tepki vermeye başladı. Önce küçük gruplar, sonra büyük halk kitleleri Dünya Kupası için harcanan paralara ve bu süreçteki rüşvet yolsuzluklarına isyan etmeye başladı.

Halk turnuvadan sonra hiçbir işe yaramayacağını ve çöp deposu haline geleceğini öne sürdüğü dev Stadları ‘Beyaz Filler’ olarak adlandırıp, buralara harcanan paralara itiraz etti. ‘Stat yerine Okul, Maç yerine Ekmek!’ sesleri yankılandı Rio sokaklarında.

FIFA’nın 2014 Soşi, 2018 Rusya ve 2022 Katar kararlarının siyasi ve ticari olduğunu öne süren halk FİFA yetkililerine ve Organiziasyon Komitesine şu soruları yöneltti;

1.Neden 2014 Dünya Kupası bugüne kadar ki en Pahalı Dünya Kupası Organizasyonu oluyor?

2. Neden Rio’daki Maracana Stadı restore ettirildi?

3. Neden 1. Ve 2. Ligde dahi takımı olmayan Brasilia’da Dünya Kupalarının en pahalı Stadı yaptırıldı?

4. Şampiyonadan sonra hiçbir aktivitenin olmayacağı Cuiaba ve Manausta’da neden yeni stadlar       yapıldı?

5. Neden Rio da o kadar pahalı bir Metro yapılıyor?

6. Bütün Dünya Brezilya Halkının gerçek durumunu aylardır görüyor, Dünya Kupası Brezilya’nın hangi imajına katkı yapacak?

İşte bu isyanlar altında başlıyor bu Dünya Kupası…

Farkındasınızdır, Dünya Kupaları yavaş yavaş cazibesini yitiriyor. Zira eskiden 4 yılda bir Dünya Kupası esnasında görebildiğimiz Dünya Starlarının hergün antrenmanlarını bile izleyebiliyoruz artık TV lerde ve İnternette. Ve hiç te olağanüstü mucizeler olmuyor dünya kupalarında. Bunun bilincinde olan FİFA şampiyonayı allayıp pullayıp pazarlamak ve kar elde etmek derdinde. Stadyumları, yolları, altyapıları Brezilya yaparken, FIFA organizasyondan 4 Milyon Dolar kazanmayı hedefliyor.

Bu tarzını değiştirip, eğer katılımcı, paylaşımcı bir yaklaşım göstermezse FİFA yönetiminin daha fazla şampiyona göreceğini sanmıyorum. Çünkü yanlış hesap Bağdat’tan dönecek ve Bumerang geri gelip adrese saplanacaktır.

Şampiyonu bilemem ama kazananı FIFA, kaybedeni Demokrasi olacak bu Dünya kupasının.

Dua etsinler Brezilya şampiyon olsun!.. yoksa ‘Beyaz Fillerin’ altında parçalara ayrılır FIFA….

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.