We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler MUĞLA TURİZMİNDE ‘ORTAK AKIL’

MUĞLA TURİZMİNDE ‘ORTAK AKIL’

Beste GÜÇER

Muğla Turizm Araştırma ve Strateji Geliştirme Platformu Tanıtım Toplantısı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirildi.


HEDEF, MUĞLA TURİZMİNİ YUKARI TAŞIMAK


Platformun hedefleri ve yapacağı çalışmalar hakkında Muğla Turizm Araştırma ve Strateji Geliştirme Platformu Koordinatörü Cumhur Güven Taşbaşı bir sunum gerçekleştirdi. Turizm sektörünün dünyada hızla geliştiğini hatırlatan Taşbaşı, “Turizm sektörü dünyada devasa bir ekonomi yaratıyor. Dünya istihdamının da yüzde 10’unu turizm sağlıyor. Türkiye’nin üçüncü büyük destinasyonu ise bildiğiniz gibi Muğla’dır. Hayata geçirdiğimiz bu platform Türkiye’de ikinci turizm platformu olacaktır. 2023’te Türkiye 55 milyon turist ağırlamış, 55 milyar dolar gelir elde etmiştir. Kişi başı gelirimiz dünya ortalamasının gerisinde bulunuyor. Tüm turizm paydaşlarının katılımı ile hayata geçirilecek olan plaformumuz ile hedefimiz hep birlikte Muğla turizmini yukarıya taşımaktır” dedi.


“GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ”

Dünyada turizmi etkileyecek üç önemli gelişmiş yaşandığını belirten Taşbaşı “Birincisi yapay zeka. Turizm açısından yapay zeka çok önemli.  İkincisi yaşlanan nüfus. Bu nüfusa göre yatırımlar yapılmalı. Son gelişme ise iklim değişikliği ve küresel ısınma. Bu durum turizmi ve insan yaşamını tehdit etmektedir. Gerekli önlemlerin alınması elzemdir” şeklinde konuştu.


“MASTER PLAN ÇOK ÖNEMLİ”


Cumhur Güven Taşbaşı’nın ardından konuşan DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, Muğla’nın geleceğinin eko turizmde olduğunu söyledi. Okutur, “Eko turizme girersek dünyanın en önemli kenti oluruz. Muğla için önemli bir tehdit var. Türkiye’nin en çok göç alan illerinden biri Muğla’dır. Küresel ısınma ise başka bir önemli konudur. Küresel ısınma çok büyük bir tehlike ile geliyor. 240 adet göl var Türkiye’de ve bu göllerin 186 tanesi kurudu. Küresel ısınma ile yatırımlarımızı kaybedebiliriz. Durmadan yaşadığımız orman yangınlarına çok ciddi önlemler almalıyız. Bir diğer konu ise deniz turizmi. 1485 km’lik kıyı şeridine sahibiz ama bunu verimli kullanamıyoruz. Turizmdeki yatırımlara da değinecek olursak Muğla’nın artık kazanç ve geliri turizmdendir. Turizm yatırımları yapılırken çok bilinçli yatırımlar yapıldığını söyleyemeyiz. Turizmcilerin ve yatırımcıların en büyük sorunlarından biri görsel kirliliktir. İsterseniz altın kaplama otel yapın bu görüntü kirliliğini önlemezseniz olmaz. Otel 5 yıldız, dışarısı 1 yıldız. Bu konuda ciddi önlemler almalıyız. Master plansızlık tüm bu sorunları tetiklemektedir. Kentsel master plan olmadan hiçbir yerin gelişmesi mümkün değil. Master plan bir an önce yapılmalı. Master plan olmadan yapılan yatırımlar yerel halktan tepki görüyor. Muğla, şu an pusulası olmayan bir şehir gibi” diye konuştu.


“MUĞLA BİR CENNET”


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Koray Özcan: “Bu platformu hayata geçirme anlamında söz veren Başkan Ahmet Aras başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Platformun daha fazla ihtiyaç duyduğumuz ortak hareket etme isteğine güzel bir örnek olacaktır. Muğla, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden bildiri. Herkesin hayalidir Muğla. Muğla bir cennettir. Bu platformun gelişimi ve çalışması için Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden gelen bütün desteği vereceğiz.”


“ZENGİNLİKLERİMİZİ DÜNYAYA ANLATMALIYIZ”


TUREB Başkanı Abdülkadir Hakan Eğinlioğlu: “Muğla’ya defalarca geldik. Burada Muğla’yı ve zenginliklerini tekrar tekrar anlatmamıza gerek yok. Bu zenginlikleri dünyaya anlatmamız gerekiyor. Bu platformun kurulması çok önemli bir adımdır. Daha sonra olay sürdürülebilir ve stratejik olduğu müddetçe bu çalışmalar ilerleyecektir. Ülkemizin birçok yerinde turizm toplantıları yapılıyor ama verilen kararlar orada kalıyor. Ama ben bu platformun başarıya ulaşacağına inanıyorum. Turizmde başarılı olmanın yolu kurum ve kuruluşların, devletin ve yerel kuruluşların birlikte hareket etmesinden geçer. Buna halkı da dahil etmemiz gerekmektedir. Turizmi sadece yatırım olarak görmemeliyiz. Ama en önemli yatırım insana yatırımdır. Nitelikli çalışanlara ihtiyacımız var. Bu noktada paradan kaçınmamalıyız. İnsana yapılan yatırım bu ile dönecek ve daha da zenginleştirecektir. Doğa ve tarihin iç içe girdiği bir yer Muğla. Ancak yeni trendleri de görmemiz gerekiyor. Dünya nüfusu hızla artıyor. Bu pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Kullanılan ve nadir bulunan metallere gereksinim artıyor. Su savaşları başlayacak. Tarih boyunca pek çok medeniyet göçler yüzünden yıkıldı. Bu noktada göçlerin kontrol altında olması şart. Çünkü Muğla çok ciddi bir göç almaktadır.”


“DAHA FAZLA TURİST AĞIRLAYABİLİRİZ”


TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aker: “Muğla’da üç tane bölge başkanlığımız var. Bu da bu ilin turizm için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Muğla, bugünkü misafir sayısından daha fazlasını ağırlayabilir. İngiliz turistler dışında Muğla diğer pazarlarda istediği noktada değil. Muğla’nın farklı pazarlarda da tanıtılması gerekmektedir. Bu da seyahat acentacılığı ile olur. Muğla’nın turizmden hak ettiği payı alması için seyahat acentalarının rolü çok büyük. Turist ve halkın beklentisi aynıdır. Her ilçe turizmden pay istemektedir. Bu yüzden belli bir plan dahilinde çalışmalıyız. Turizm tek başına ne kamu ne de özel sektörün yönetiminde olur. Birlik ve beraberlik içinde turizmin yönetilmesi gerekiyor. Türk turizmi tek merkezden yönetilecek bir yapıda değildir. Bu nedenle bu platformun kurulması çok önemli ve gereklidir. Halkın da istediği bir şekilde turizm yapılmalı. Turizmde standartları belirlemeli ve denetim yapmalıyız.”


“MUĞLA’YA KATKI SAĞLAYACAKTIR”


TÜROFED Başkan Yardımcısı Bülent Uysal: “Başkanımız Ahmet Aras’ı tebrik ediyorum. Seçimde verdiği sözleri hızlı bir şekilde yerine getiriyor. Bu platform da Muğla’ya önemli katkı sağlayacaktır. TÜROFED olarak Türkiye turizmine değer katacak tüm oluşumlara destek olacağız. TÜROFED ve TGA olarak Türkiye’nin tanıtımı için çalışıyoruz. Bu Pplatformu da çok önemsiyoruz. Muğla turizminin geleceğini bu platform ile şekillendirebiliriz. Muğla’da daha nitelikli turistleri ağırlamak için bu platformun önemi çok büyük. Platformun çalışmalarına tüm Muğla olarak destek vermeliyiz. Çevremizi daha fazla korumalız.”

“AHENK İÇİNDE ÇALIŞMALIYIZ”


TURYİD Başkanı Kaya Demirer: “Bakanımızın açıkladığı verilere göre Türkiye’de turist başı gelirimizi bin dolara çıkardık. Muğla’ya bakarsak kişi başı gelir 1500 dolar. Hedefimiz Muğla ortalamasını artırmak olmalı.  Turistler Türkiye’de günlük 100 dolar harcıyor. Aynı çeyrekte Bodrum’da geceliği 1000 euro olan oteller var. Bu tarz turizme yönelirsek Türkiye turizmini başka bir yere çekebiliriz. Bodrum’a yapılan yabancı otel yatırımları ortada. Gastronomi bunun neresinde? Muğla’da otel içindeki iki restaurant Michelin yıldızı aldı. Michelin turizm için çok önemli. Bu kataloğa bakarak seyahat eden turistler var. Bu turistler otele günlük 1000 Euro, yemeğe 200 Euro verebiliyor. Bu turizmi yapmamız için ahenk içinde çalışmalıyız.  Bu nedenle master plan çok önemli.”

“YENİLİKÇİ ADIMLAR ATILACAK”


Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal: “Bugün Muğla’da ciddi bir adım atılıyor. Bu platform bize veri ve akıl sunacak. Daha farklı ve yenilikçi adımlar atılacak. Ortak akılla bu işi yapacağız. Cumhur Bey’in bu işin başında olması da ayrı bir öneme sahip. Ahmet Aras başkanımızın ortaya koyduğu vizyon çok önemli. Bu platformun tüm bileşenleri ortak akılı ortaya koyacaktır. Bu platformun hayırlı olmasını diliyorum.”

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.