We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler NİDA KİRAZ: “‘FOOTBALL CUP’ İLE ANTALYA’NIN SPOR TURİZMİ TANITILACAK”

NİDA KİRAZ: “‘FOOTBALL CUP’ İLE ANTALYA’NIN SPOR TURİZMİ TANITILACAK”

Beste GÜÇER

Spor Turizmi Birliği Başkanı Nida Kiraz ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

4 ay önce Spor Turizmi Birliği’nin yeni başkanı olarak görev ve sorumluluk aldınız. Birçok proje olduğunu biliyorum. 4 aylık süreci, bu kararı almanızdaki sebebi ve bundan sonraki süreci bize özetler misiniz?

Antalya, spor turizminde, bütün spor dallarında ciddi bir gelişme ve büyüme içerisinde. Biz de sporu üreten unsurlar olarak bu faaliyetlerin daha sağlıklı, dinamik yürütülebilmesi için çaba sarf ediyoruz. Özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşlarının iletişimini sağlamak, ihtiyaçları doğru şekilde aktarabilmek adına bir takım faaliyetler yürütüyoruz. Yönetime geldiğim ilk günden beri yapmış olduğum; sporun bütün dallarına hitap edecek şekilde Spor Turizm Birliği’nin organlarını oluşturmak. Tenis, yüzme, bisiklet, golf, futbol, kano turizmi gibi gelişen spor dallarını da Spor Turizmi Birliği olarak temsil etmeyi hedefliyoruz.

Spor Turizm Birliği’ni Antalya çanağından çıkarıp tüm Türkiye’ye yaymak gibi bir hedefimiz de var. Bu bağlamda ilk görüşmelerimizi yaptık. Görüşmelerimizde, İl Turizm Müdürümüz, İl Spor Müdürümüz, ATSO Başkanımız bize bu konularda pozitif yaklaşımlar gösterdi ve destekler sundular.

KALİTELİ TAKIM ARTIK TÜRKİYE’Yİ TERCİH ETMİYOR

Son 5 yılda Antalya’daki futbol turizminde çok ciddi kaliteli takımların kaybı var, kaliteli takımlar artık Türkiye’yi tercih etmiyor. Tabii bunun siyasi sonuçları da var ama bir takım farklı sonuçları da var. Bizim amacımız Antalya destinasyonunun futbol kamp turizmi açısından cazibeli haline gelmesini sağlamak adına Spor Turizm Birliği’nin organize ettiği bir ‘Football Cup’ düzenlemek niyetindeyiz. 8 aşamalı bir turnuva yaparak bu organizasyonun Antalya tanıtımına, kış turizmine destek olmasını amaçlıyoruz. Konuştuğumuz kamu kurum ve kuruluşları da bizlere çok ciddi destek sözü veriyorlar. Doğru yolda ilerliyoruz.

Spor turizminin en büyük katkısı, kış sezonunda aktif olması ve bunun istihdamın devamlılığını sağlaması. Spor dallarını çeşitlendirebilirsek, daha fazla talep sağlayabilirsek otellerin açılması için çok ciddi bir neden haline gelir. Dolayısıyla, tesislerde spor turizmine hitap edecek alanların gelişmesine yardımcı olacağız. Bu hedefler doğrultusunda Antalya turizmine gelen ünlülerin tanıtım katkıları da ayrı bir noktaya ulaşacak. Bu sinerjiyi yaratmak adına hızla ve tüm gayretimizle çalışıyoruz.

Harika, kulağa çok iyi geliyor. Spor turizmi konusunda en hızlı alınması gereken kararlar veya gösterilmesi gereken irade sizce nedir?

Öncelikli olarak zaten son yapılan Turizm Şura toplantısında sağlık turizminin ve spor turizminin teşvik kapsamına alması gündemi konuşulmuştu. Bu bağlamda devletin zaten bir iradesi var. Biz, hem konaklama tesisleri açısından hem de spor faaliyetleri yürüten seyahat acenteleri açısından, imkanların gelişiminde izlenecek yollarla ilgileniyoruz.

TURNUVALAR YAPMAMIZ GEREKİYOR

Her spor dalında, çok hızlı şekilde, devletin, kamu kurum ve kuruluşlarının desteklediği ya da büyük firmaların sponsorluklarının olduğu turnuvalar yapmamız gerekiyor. Çünkü turnuvalar yaptığınız takdirde bunun dünyadaki izlenilebilirliği daha da yükseliyor ve cazibe merkezi haline geliyor. Sadece bir örnek vereyim; bundan bir önceki dönemdeki Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda buradaki tesislerde elemeler yapıldığında 154 ülkeden sporcu gelmişti. Güney Amerika’dan, Güney Afrika’dan ve Uzak Asya’dan gelen sporcular da vardı. Bu insanları normalde bir tatil turizmiyle Antalya’ya getirmek zor olabilirdi ama uluslararası bir organizasyonun Antalya’ya alınmasıyla geldiler. Antalya’nın ne olduğu konusundaki fikirlerini sağlamış ve kafalarında bir yapı oluşturmuş olduk. Herkes çok şaşırmıştı, Antalya’nın böyle güzel bir yer olduğunu bilmiyorlar. Bizim bu tarz aktiviteleri ve faaliyetleri, turnuvaları, organizasyonları hızlı şekilde yükseltmemiz gerekiyor.

Peki spor kulüplerinin spor turizmi içerisinde yer alma gerekliliği ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Spor kulüpleri çok büyük bütçeli kulüpler sonuçta baktığınız zaman ve çok büyük organizasyonlar yapıyorlar. Türkiye’deki büyük spor kulüplerine baktığımızda en az 15 tane spor dalıyla iştirak içerisindeler. Spor turizmini organize edenler ve spor turizmini izlemek için seyahat edenler, spor turizminin oluşturduğu bir olayla, aurayla dünyanın izlemesi ve bölgenin cazibe merkezi olmasını sağlıyorlar. Spor turizmi aslında tüm spor kulüplerinin desteklemesi gereken bir konu haline geliyor. Bu, bizim yakın zamanda spor kulüplerini de bu birliğin bir parçası olmaya ve ortak hareket etmeye davet etmemiz anlamına geliyor.

PASTADAN ALDIĞIMIZ PAYI BÜYÜTMEK İSTİYORUZ

Spor turizminin, kendi başına ana dal olarak işlenmesini, kabul görmesini ve bu konuda uzmanlaşılmasını uzak görmüyorum.

Matematiksel olarak şöyle bir bilgi vereyim; 2023 verilerine göre, dünyadaki spor turizmi yıllık 450 milyar euroluk bir değer ulaştırıyor. 2024’te bunun 500 milyar euro olacağını öngörüyorlar. Biz Türkiye olarak spor turizminden bu yıl 4,5 milyon milyar euro civarında bir pasta payı almışız. Bunun önümüzdeki yıl 5 milyar euro olmasını görüyoruz. Dolayısıyla, baktığımız zaman henüz spor turizminden hak ettiğimiz paydayı almamış görünüyoruz. Biz de, bu payın büyütülmesi ve tıpkı konaklama turizminde ya da tatil amaçlı turizmde olduğu gibi Türkiye’nin de hak ettiği yeri bulmasını amaçlıyoruz.

Spor turizminin bir ürünü var, bir de pazarlanma konusu var. Bu pazarlama konusunda yeni metotlar, yeni girişimler mümkün mü?

Türkiye’de spor turizmiyle ilgili çok uluslararası düzeyde fuarlar organize edilmiyor. Özellikle dünyanın ilgisini çekecek ve tüm spor dallarına hitap edecek şekilde büyük ölçekli spor fuarlarının yapılması ve kendimizi iyi anlatmamız gerekiyor. Bizim bu bağlamda yapmaya çalıştığımız turkeytraining.com sitesinin şu an altyapı çalışmaları devam ediyor. Amacımız da burada Türkiye’de bulunan tüm özel iştiraklerin, kamu kurum ve kuruluşlarının sahip olduğu spor tesisi ve altyapılarının web sitesinde bütün spor dalılarına göre branşlaştırılmış şekilde bir arada kalmasını sağlamak. Devamında da Türkiye spor turizminin yüzü olması gibi bir hedefimiz var. Bununla birlikte dünyanın neresinden olursa olsun Türkiye’de herhangi bir spor dalıyla ilgili bir kamp ya da bir organizasyon düşünülüğünde kimlere ulaşılabileceğini bulabileceğiniz bir sayfa tertip ediyoruz.

ANTALYA TURİZM FUARI’NIN İŞ BİRLİKLERİ DE VAR

Ticaret Bakanlığı’nın Hizmet İhracatçılar Birliği üzerinden spor turizmiyle ilgili de ciddi destekleri var. Örnek veriyorum Antalya Turizm Fuarı olarak, Hizmet İhracatçıları Birliği’ne üye firmalara Antalya Turizm Fuarı’nın stant bedelinin yüzde 60-70’ini karşılıyorlar. Bu çok önemli bir konu. Yurt içinde de bu gibi desteklerin başlamış olması spor turizmi konusunda devletin de, çeşitli bakanlıkların da dikkatinin buraya çevirdiğini gösteriyor.

Spor turizmiyle ilgili yine Ticaret Bakanlığı da bu kapsamda bir açılım yapmış durumda. Biz özellikle konunun hemen başında söylemiş olduğum, Antalya’da yapmaya çalıştığımız, ‘Football Cup’ ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığı’nın bu teşvikin kullanmayı hedefliyoruz ve destek almak istiyoruz.

Antalya Turizm Fuarı olarak da Spor Turizmi Birliği ile bir iş birliğimiz var.

Kesinlikle. Burada da amacımız, mevcut turizm yatırımcılarımıza ve turizm dünyasının çalışanlarına spor turizminin önemini anlatmak ve farkındalığı artırmak olacak.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.