We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TÜRKİYE, 119 ÜLKE ARASINDA 29’UNCU OLDU

TÜRKİYE, 119 ÜLKE ARASINDA 29’UNCU OLDU

Beste GÜÇER

Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeksi geçen haftalarda yayınlandı: Güney Avrupa’nın en iyi gelişen ülkesi Türkiye Dünya Ekonomik Forumu’nun Seyahat ve Turizm “Gelişmişlik” Endeksi 2023 raporuna göre sıralamada 8 basamak birden yükselen Türkiye, 119 ülke arasında 29’uncu oldu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum-WEF) Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeksi 2023 (Travel and Tourism Development Index-TTDI’ye göre Türkiye’nin seyahat ve turizmdeki büyümesi devam ediyor. Dünyanın en ünlü iş insanları ile politikacılarını bir araya getiren forumun 2 yılda bir yayımladığı endeks sonuçlarına göre sıralamada 8 basamak birden yükselen Türkiye, 119 ülke arasında 29’uncu oldu.

Türkiye’nin 4,39 olan endeks puanı dünya ortalamasından yüzde 10,6 daha yüksek olurken Avrupa’nın 4,26 olan ortalamasının ise yüzde 3 üzerinde yer aldı. Bu yükseliş ile Türkiye hem dünyanın hem de Avrupa’nın en iyi gelişen ülkeleri arasında öne çıktı.

Ülkelerin sürdürülebilir kalkınması ile rekabet gücüne katkıda bulunan endeksteki bu yükseliş, Türkiye’nin uluslararası rekabetteki büyümesi ile sürdürülebilir turizm politikalarının olumlu sonuçlarını da ortaya koymuş oldu.

TURİZMİ ÖNCELİKLENDİREN 2’NCİ ÜLKE

Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeksi’ne göre Türkiye, ‘seyahat’ ile ‘seyahat ve turizm önceliklendirilmesi’ göstergesinde yüzde 14 ilerleme kaydederek 18 sıra birden yükseldi ve dünyanın 2’nci ülkesi oldu. Türkiye hava yolu taşımacılığı altyapısında da önemli bir gelişme gösterirken endeksin bu göstergesinde 10 sıra birden yükseldi ve dünyada ilk 10 ülke arasına girmeyi başararak 8’inci sırada yer aldı.

KÜLTÜREL VARLIKLAR GÖSTERGESİNDE SIRALAMA KORUNDU

Raporun kültürel varlıklar göstergesinde 13’üncü sıradaki konumunu korumayı başaran Türkiye, eğlence dışı alanlarda 7 basamak yükselerek 16’ncı sıraya ulaştı. Doğal kaynaklar kriterinde ise 24 sıra birden yükseliş yaşanırken endeksin bu kategorisinde Türkiye 32’nci oldu.

Endekste fiyat rekabetçiliği, turist hizmetleri ve altyapısı, emniyet ve güvenlik, insan kaynakları ve iş gücü piyasası, talep sürdürülebilirliği ile iş ortamı Türkiye’nin gelişime açık göstergeler olarak raporlandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEM KAZANDI

Dünya Ekonomik Forumu küresel turizm hareketliliğine yönelik çalışmasını 2007-2019 yılları arasında Seyahat ve Turizm ‘Rekabetçilik’ Endeksi (TTCI) olarak iki yılda bir yayımlıyordu. Dünyada yaşanan koronavirüs salgını sonrasında göstergeleri değiştirilen rapor 2022’den sonra Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeksi (TTDI) olarak yayınlanmaya başlandı ve endekste sürdürülebilirlikle ilgili göstergeler ağırlık kazandı.

Ayrıca, Dünya Ekonomik Forumu’nda yayınlanan 2024 raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri şu anda dünyanın en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip. Listenin ilk 10’unda Avrupa’dan 6 ülke var. Türkiye ise 29’uncu sırada
Dünya Ekonomik Forumu’nda yayınlanan Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi (TTDI) 2024’ün en iyi turizm ekonomilerini belirledi. Raporun ölçütleri ülkelerin turizm sektörlerine odaklanıyor; havaalanları, karada ulaşım ve limanlar, doğal ve kültürel kaynaklar, emniyet ve güvenlik, fiyat rekabeti ve destinasyonların turizme açıklığı gibi faktörleri içeriyor. Raporda, “Endeks, sektörün sürdürülebilir ve dirençli bir şekilde gelişmesini sağlayan ve dolayısıyla bir ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan bir dizi faktör ve politikayı ölçmektedir” deniyor.

2024’ÜN EN İYİ SEYAHAT VE TURİZM SEKTÖRÜ OLAN ÜLKELERİ

Kısmen milli parkları, üniversiteleri ve büyük metropolleri sayesinde ABD şu anda dünyanın en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip ülke olarak ilk sırada yer alıyor. ABD’nin ilk sırada yer almasına yardımcı olan bir kategori de küresel şehirler ve büyük şirketlerin varlığı olarak tanımlanan “tatil dışı kaynaklar”.

429 milli park alanı ve 12.000 milden fazla kıyı şeridine sahip olan ABD, doğal kaynaklar açısından da Avustralya ve Brezilya’nın ardından üçüncü sırada yer aldı. Ülke, turistik hizmetler ve altyapı açısından 6. sırada yer alıyor.

TÜRKİYE 29’UNCU SIRADA

Amerika Birleşik Devletleri’nin yetersiz kaldığı alanlar arasında fiyat rekabeti (115. sırada) ile emniyet ve güvenlik (77. sırada) yer alıyor. Malezya fiyat rekabetçiliğinde, Singapur ise emniyet ve güvenlikte ilk sırada yer aldı. Raporda Türkiye ise 29’uncu sırada yer alıyor. 2021’deki bir önceki raporda Japonya listenin başında yer alıyordu. Raporun ilk 10’unda yer alan en iyi turizm ekonomisine sahip ülkeler şu şekilde:
1. Amerika Birleşik Devletleri
2. İspanya
3. Japonya
4. Fransa
5. Avustralya
6. Almanya
7. Birleşik Krallık
8. Çin
9. İtalya
10. İsviçre

AVRUPA VERGİ KOYMAYA BAŞLADI

Öte yandan TTDI sıralamasındaki 119 ekonomiden 71’i 2019 ve 2024 yılları arasında puanlarını artırdı, ancak ortalama endeks puanı pandemi öncesi seviyelerin sadece %0,7 üzerinde. Seyahat talebinin sürdürülebilirliği de dikkate alınması gereken bir konu olup, giderek artan sayıda Avrupa şehri aşırı turizmi engellemek ya da en azından etkilerini dengelemeye yardımcı olmak için turizm vergileri uyguluyor ya da artırıyor. Raporda vurgulanan bazı zorluklar arasında turizmdeki işgücü açığı, uçuş rotalarının talebi karşılayamaması ve enflasyon yer alıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporu için veriler 2023 yılı sonunda toplandı.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.