Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır GM Turizm ve Yönetim Dergisi’nin sorularını yanıtladı.
2024 turizm sezonunu ve gelişmeleri bizim için yorumlar mısınız?
Bizi iyi bir sezon bekliyor gibi görünüyor, daha iyi olacağız. 2023 yılında çok iyi başladığını düşündüğüm bir sezon şubat ayındaki depremle sarsıldı. 3 ay bütün rezervasyonlar başka yere kaydı. Onun boşluğundan dolayı başka marketlere yönelmemize rağmen fiyatları da düşürerek rekabet ortamına girdiğimiz için geçen yıl yine bir turizm rekoru kırdık.
’60’ HEDEFİNİ 1 YIL GECİKMELİ OLARAK YAKALAYACAĞIZ
Gelirler anlamında, zaten daha önce 900 dolarların üzerinde olan gelirimiz 2016’da başlayan bombaların patlaması ve arkasından pandemi, Rusya Savaşı ve daha sonra diğer olumsuzluklara rağmen 650 dolarlara kadar düştü. Şimdi tekrar 900 dolarların üzerine çıktı. Şu anda geldiğimiz noktada bu sene 60 milyon turist, 60 milyar dolar. 1 yıl gecikmeli, çünkü biz bu hedefi daha önce 2023 yılına, 100. yıla koymuştuk. 1 yıl gecikmeli olarak yakalayacağız.
“GELİRLERİMİZ ÇOK DÜŞMEYE BAŞLADI”
Dünyada da enflasyon var, Avrupa’da da yüzde 8 oranında enflasyon var. Fiyatları yüzde 10-20 artırsak dahi Türkiye’deki artan maliyetleri karşılamıyor. Gelirlerimiz çok düşmeye başladı. Eskiden yüzde 50 kar varken bu yüzde 30’ların altına geriledi. Bunun yanında Türkiye; tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle 12 ay turizm yapılabilen önemli bir çekim merkezi. Özellikle resort bölgelerde ciddi bir de yatak kapasitemiz var ama tam buraları dolduramıyoruz. Burayı doldurmanın en büyük yolu, tanıtım ve ulaşım sorunlarını çözmek. Yol yok, İstanbul’dan Bodrum’a gelirken günde 3-4 uçuş var, bağlantılar az. Antalya bu konuda biraz daha şanslı ama Bodrum, iklim, mimari gibi açılardan sağlık turizminde bayağı önde gelebilecek bölgelerden biri.
“YANDAKİ OTEL 3 LİRA FAZLA VERİYOR ORAYA GEÇİYORLAR”
12 ay faaliyet göstermeye çalışan 3 oteliz şu an. Biz, sağlıklı yaşam programları uyguluyoruz. Pandemiye denk geldiği için çok tanıtamadık. Mineral bakımından çok zengin bir kaynağı sahibiyiz.
Sianji Well-Being Resort olarak 15 yıldır tesis kapatmadan yaşamaya çalışıyorum. Sebebi; personelde verimlilik, devamlılık ve kalitede devam etmek. Şu anda en büyük problemlerimizden biri personel. Personel çok değişiyor. Yanındaki otel 3 lira fazla veriyor oraya geçiyorlar. Biz bunu aşmaya ve devamlılığı sağlamaya çalıştık.
Şu anda hem termal hem de 4 tane sağlık paketi; 2 arınma, detoks programları, master detokslar, ketojenik beslenme, anti aging beslenmeyle zayıflama programları uyguluyoruz. Mineral bakımında da en zengin su bizde olduğu için misafirlerimiz geldikleri zaman kaynak suyundan da faydalanıyorlar.
Ben Türkiye turizminin geleceği için, turizmi 12 aya çıkarmamız gerektiğini, turizmi çeşitlendirmemiz gerektiğini, bu tür otel yatak kapasitesi olan yerlerde golf turizmini, yayla turizmini, özellikle trekkingler, gezi alanları, kültür turizmini artırmamız gerektiğini düşünüyorum.
MEVCUT POTANSİYELLE 20 MİLYON TURİST 20 MİLYAR DOLAR GELİR MÜMKÜN
Bu bölgede mesela Bodrum’da yedinci harika bizde ama bunu bilen yok, Mausoleion. Oranın mutlaka ayaklandırılması gerekiyor. Yine iki saat mesafede Pamukkale gibi, Efes gibi çok değerli yerler var. İnsanlar Bodrum’un yaz-kış yaşanabilir bir yer olduğunu, pandemiden sonra anladı. 200 bin olan nüfus 600 bine çıktı, yazın 1 buçuk-2 milyon nüfusa ulaşıyoruz. Luxury segment bir turizm yapıyoruz. Bodrum biraz daha butik havada gelişiyor.
Uluslararası markalar, rezidans ve otel işletmeciliğinden dolayı buraya girdi ki biz de öyle başladık.
Sianji Well-Being Resort, dünyanın 7 harikasından biri olan Babil’in Asma Bahçeleri’nden esinlenerek villa, rezidans ve otel üçlemesiyle başardık. Dolayısıyla bu bir örnek oldu, ondan sonra bütün markalar Bodrum’a girdi. İstanbul’dan sonra en çok uluslararası zincir markalar Bodrum’da yer alıyor. Antalya’da bir tane var, yerli markalar çok. Bu anlamda da Bodrum’un şansı her geçen gün artıyor, bütün mega yatlar oraya geliyor, çok güzel dünya markası oteller geliyor, 12 ay yaşayabilecek bir yaşam başlıyor. Kışın da yaşanabilmesi için biraz daha kış turizmine yatırım yapmamız gerekiyor. Bu da STK’larla olmuyor, sadece devletle de olmuyor.
STK, devlet artı oradaki mahalli idarenin birlikte çalışmasıyla Türk turizmini 12 aya çıkarıp mevcut potansiyelimizde, 20 milyon turist, 20 milyar dolar gelir daha elde etmemiz mümkün. Yeni yatırım yapmadan, sadece kış potansiyelini harekete geçirerek, otellerin kapanmayıp 12 ay yaşamasını sağlayarak bunu yapabiliriz.
“İSKANDİNAV ÜLKELERİ İÇİN ÖNCÜLÜK EDİLMELİ”
Bir de İskandinav ülkeleri gerçeği var. Devlet, 65 yaş üzerine 3-8 bin avro arası, çok ciddi destek veriyor.
Onları buraya getirip kışın 6 ay burada konaklamalarını sağlayabiliriz. Kışın bizde hava sıcaklığı 20 derece, onlar yazın aynı derecede yaşıyorlar. Iklim olarak çok uygun. Dolayısıyla devlet, TÜRSAB, TTYD, TUROFED gibi kurumların öncülüğünde bir akım başlatabilirsek o grubundaki insanları da Türkiye’de ağırlayarak kışlarımızı doldurabiliriz diye düşünüyorum.
Sizin sosyal medyada turizm dışında başka bir şapkanız da oluştu, pandemi sürecine başladı galiba, bahseder misiniz?
O bizim genç bir sosyal medya uzmanımız var, benim 60 bin kadar takipçim vardı, ‘Mavi Tik’liydim. Sosyal sorumluluk projelerinden dolayı zaten izleniyordu ama sayı nasıl yukarı artırılır diye, birer dakikalık Tiktok videoları ile başladık, milyonlar izlemeye başladı. Bildiklerimizi, büyüklerimizden duyduklarımızı, çok ciddi bazı anekdotları bir dakikaya sığdırarak insanlara nasıl yaşaması gerektiğini, hiçbir zaman “Öldüm, bittim” demeden, her zaman bir çıkış noktası olduğunu, yaşamanın zor olmadığını ‘Zor Değil’ programı ile anlattık. Sonra bir de o kitaba dönüştü. İsterlerse bütün D&R’larda ve diğer kitapçılarda ‘Zor Değil’ isimli kitabıma da ulaşabiliyorlar. 10 maddeyle gençlere başarıya giden yolu anlatmaya çalıştım. Hayatımdan da flashbackler vererek, öğütlerle güzel bir kitap çıktı, çok da övgü alıyor, 10. baskıya girdi.
Sosyal medyada sadece bir sosyal sorumluluk projesi olarak öyle bir ödev edindik ve çok da takdir gördük.
Çok kısa zamanda 700 bin takipçiyi geçti. Videolar 15-20 milyon arası izlenmeye başlandı.