Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonunca (IFITT) düzenlenen Enter e-Turizm Konferansı, İzmir’de başladı. IFITT Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mine Güneş Kaya, “Akademiye, özel sektöre ve öğrencilere hediye etmek istediğim bir hayal var” diyerek turizmin Cern’ini kurmak istediklerini belirtti.
İzmir’de düzenlenen Enter e-Turizm Konferansı, Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu (IFITT) tarafından gerçekleştirildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, konferansın açılış konuşmasında, turizmin teknoloji ve dijitalleşmeden yararlanmaması durumunda arzu edilen gelişimi sağlayamayacağını vurgulayarak, “Risklerden biri, seyahat etmeden önce izlediğiniz şeyin gerçeği hayal kırıklığına uğratabiliyor. Dijital dünyada gezdiğiniz yere gerçekte gidip gitmeme konusu. Bunları riskten ziyade dönüşüm olarak görerek doğru hazırlık yapmak lazım. Buna da bu ve benzeri konferanslarda yol açılacaktır” dedi.
TURİZMİN CERN’İ
IFITT Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mine Güneş Kaya, “Bugün bu kongreyi buraya getirmekle büyük bir mutluluk duysam da, bu kongrenin bir parçası olsam da hala akademiye, özel sektöre ve öğrencilere hediye etmek istediğim bir hayal var: TURİZM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ’ni İzmir’de kurmak. İzmir’de Turizm Teknolojileri Araştırma Merkezi kurmak istiyoruz. Bunu Turizmin CERN’i olarak da görebilirsiniz. Bir tarz yaşayan labaratuar olarak görebilirsiniz. Turizm 4.0 uygulamalarının araştırma ve geliştirme merkezi olarak görebilirsiniz” dedi.
Mine Güneş Kaya ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Turizm genellikle kendi alanına hapsedilir, farklı sektörlere karışmaması önerilir. Bu dediğim sıkıntıyı da en iyi turizmciler bilir. Ancak gerçek şu ki turizm, hayatımızın her yönüyle bağlantılıdır. Sadece destinasyonlarla ilgili değildir; ortak yolculuğumuzu şekillendiren fikirlerin, yeniliklerin ve işbirliklerin kesişim noktasıdır. Çünkü seyahat evrenseldir ve turizm bir kutuya bir kalıba sığamayacak kadar büyüktür, toplumlar ve siyaset üstüdür. Kültürel bir köprüdür ve diplomasi dili ile barış elçisidir turizm. Turizmin geleceğini şekillendiren kritik unsurlar arasında yapay zekadan gastronomiye kadar gibi her öğenin kilit bir rol oynadığı bir ekosistemde barış üst çatı olmalıdır.”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş ise İzmir’in kültürel mirası, tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve akademik gücü ile turizm ve dijitalleşmeyi birleştirmek için gerekli faktörlere sahip bir şehir olduğunu dile getirdi.
IFITT Başkanı Juho Pesonen, konferansın bilgi paylaşımı ve teknolojik gelişmelerin tartışılacağı bir platform sağlayacağını belirtti.
Her yıl düzenlenen konferans, 3 gün boyunca farklı ülkelerden turizm ve teknoloji sektörü çalışanları, akademisyenler ve öğrencileri bir araya getiriyor. Eş zamanlı oturumlarda seyahat ve turizmde bilgi iletişim teknolojilerinin uygulanmasına dair son araştırmalar ve endüstriyel vaka çalışmaları paylaşılacak, sektörde bilgi ve deneyim alışverişi gerçekleştirilecek.