Beste Güçer
Türkiye’nin de içinde bulunduğu bisikletli turizm ağı EuroVelo, bisiklet turizminin gelişmesiyle birlikte gün geçtikçe dikkat çekmeye devam ediyor. İzmir’de gerçekleşen EuroVelo Konferansı’nda hem turizmcilerin hem bisiklet kullanıcılarının hem de sürdürülebilirlik çalışmaları yürütenlerin deneyimleri aktarıldı. Konferansta, EuroVelo deneyiminin detayları paylaşıldı. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konferansın Avrupa ve dünyada sürdürülebilir bisiklet turizminin gelişimine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
Dünyanın 30 farklı ülkesinden gelen katılımcılar EuroVelo ile bisiklet deneyiminin farklı konulardaki avantajlarını ve potansiyelini anlattı. Türkiye’nin de özellikle turizm politikalarında büyük yer verdiği ve yatırım yaptığı ‘bisiklet turizmi’ meyvelerini veriyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bu yılki konferansın teması İzmir’e özel olarak hazırlandı. İzmir eşsiz tarihi ve coğrafi yapısıyla bu etkinliğe ev sahipliği yapmak için mükemmel bir ortam sunuyor. Ülkemizin yıldızı her geçen gün parlayan turizm başlıkları arasında yer alan bisiklet turizminde tüm bisiklet kategorilerine uygun rotalar geliştirilmesine destek oluyoruz” dedi.
100’ü aşkın bisiklet rotası ile bisikletseverleri Türkiye’nin güzellikleri ile buluşturduklarını söyleyen Bakan Ersoy, “Türkiye tüm Avrupa Kıtası’nı birbirine bağlayan ve 19 farklı uzun mesafe bisiklet rotasını birleştiren Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı’na EuroVelo 13 ve EuroVelo 8 rotaları üzerinden Edirne, Kırklareli ve İzmir şehirleriyle katılım sağlıyor” diye belirtti.
EuroVelo’nun Türkiye’yi kapsayan rotasını detaylı olarak anlatan Bakan Ersoy, ilerleyen yıllarda Türkiye’nin EuroVelo rotalarındaki yerinin artacağını ve bu sayede de alternatif bir turizm kapısının açılacağını belirtti.
Ersoy, bisiklet dostu otellerin de altını çizdi. Türkiye’de toplam 49 otelin şu an sertifikalı olduğunu söyleyen Ersoy, “Hedefimiz bisiklet dostu otel ve il sayılarımızı arttırmak” dedi. Bisiklet turizminin sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu ifade eden Bakan Ersoy aynı zamanda ürün çeşitliliğini artırma yolunda da bir adım olduğunu söyledi.
TGA çalışmalarına da değinen bakan, tanıtım açısından önemli bir yol katedildiğini vurgulayarak “goTürkiye” Instagram hesabını hatırlattı. Hesabın 2.9 milyon takipçiyle dünyadaki ülke hesapları arasında 2. sıraya yükseldiğini belirten Ersoy, hedefin kısa süre içinde birinciliğe yükselmek olduğunu söyledi.
İLK 8 AYDA 33 MİLYON ZİYARETÇİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ayrıca şu sözleri dile getirdi; “Bahsettiğimiz tanıtım çalışmalarının neticesinde 2023’ün ilk 8 ayında Türkiye, 33 milyon 426 bin 940 yabancı ziyaretçi ağırladık. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13.95 oranında arttı. Türk turizmi bundan sonra da yoluna rekorlarla devam edecek.”
VALİ ELBAN: KULLANICILARA SAYGI ÖNEMLİ
İzmir Valisi Süleyman Elban: “Şehirlerle ilgili gelişmişlik kriterlerini değerlendirirken yerel önceliği kadar bisiklet kullanımı ve kullanıcılara saygı da önemli kriterlerinden biridir. Bu toplantının İzmirimizde böyle farkındalığın oluşmasına katkı vereceğine inanıyoruz. Bisiklet kullanımının faydalarını, karbon salınımının engellenmesine, sağlıklı yaşama katkılarını biliyoruz. Ama bu şehirde tarihi doğal güzellikler içerisinde pedal çevirmenin ne kadar keyifli olduğunu biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
‘AVRUPA’DA 90 BİNDEN FAZLA UZUNLUKTA BİSİKLET ROTASI’
Konferansın açılışında konuşan Avrupa Bisikletçiler Federasyonu Başkanı Henk Swattouw da sürdürülebilir ulaşım modlarıyla birlikte uluslararası rotaları oluşturup bisikletin ulaşım sistemine dahil olmasını istediklerini ifade etti. İşe gidip gelme ile birlikte günlük ulaşım ya da eğlence amaçlı bisikletin tercih edildiğini kaydeden Swattouw, bu doğrultuda Avrupa’da 90 binden fazla uzunlukta bisiklet rotası bulunduğunu açıkladı. Swattouw, sürdürülebilir bisiklet turizmini yaygınlaştırmak istediklerini ve rotaları yüzde 10’dan fazla arttırmayı amaçladıklarını kaydetti.
‘TOPLAM 610 KİLOMETRE BİSİKLET YOLU YAPTIK’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu ise konuşmasında, “Doğru planlama ve alt yapı yatırımları yanında bisiklet ulaşımının günlük ulaşıma katkı sağlaması için elimizden geleni yapıyoruz. İzmir’de 110 kilometre, Euro Velo rotasında ise 500 kilometre olmak üzere toplam 610 kilometre bisiklet yolu yaptık. Otobüslere bisiklet taşıma aparatlarını koyup İzban’da bisikletler için özel alan oluşturduk. Vapurlarda sembolik ücretlerle hatlar arasında geçebiliyorlar. Zabıtamız bisiklet kullanıyor. Mümkün olduğunca başkanımız da bisiklet kullanıyor. Bisiklet turizminin ivme kazandığı bu dönemde bu toplantıya ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz” dedi.
BİSİKLET TURİZMİ İÇİN İLHAM: EUROVELO
İzmir, Türkiye’de turizm sektöründe faaliyet gösteren herkesin ilham alabileceği oturumlara ev sahipliği yaptı. Geçen yıl Antalya Turizm Fuarı’nın da ana teması olan bisiklet turizmi bu çalışmalarla potansiyelini performansa çevirmeyi bekliyor. Konferansta konuyla ilgili birçok profesyonel bilgilerini aktardı.
“BU KONFERANSTA HAYALLERİ KONUŞTUK”
Konferansta konuşan profesyoneller bisiklet turizminin farkındalığını artırma hayallerinden bahsetti. TGA Ürün Pazarlama Direktörü Ceylan Şensoy da, “Hep hayallerden konuştuk. Bu bizim için bir hayaldi. Türkiye emsalsiz, binlerce medeniyete ev sahipliği yapmış. Ülkemizin her yerinde kültür mirası bulmak mümkün, bunları artıracağız. Dolayısıyla Türkiye’nin EuroVelo’ya katılımı çok önemli” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TGA, Avrupa Bisiklet Federasyonu, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi, UNWTO ve Avrupa Bisikletçiler Federasyonu gibi birçok kurumdan temsilci konferansa katıldı.